Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lucja89 Zobacz posta
    A ja uwielbiam takich ludzi jak ty, nie masz nic do powiedzenia konkretnego to daruj sobie,
    A ja uwielbiam ludzi, którzy są:
    - tak leniwi, że nawet nie chce im się przejrzeć 10-ciu ostatnich wątków w dziale...
    - z takim ego, że uważają, iż wszyscy powinni wszystko rzucić i tylko im usługiwać
    - i tak wrednych, że na zwrócenie uwagi od razu skaczą z do ludzi

Tu masz aktualny wątek na dokładnie identyczny temat:
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=229299
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    A ja uwielbiam ludzi, którzy są:
    - tak leniwi, że nawet nie chce im się przejrzeć 10-ciu ostatnich wątków w dziale...
    - z takim ego, że uważają, iż wszyscy powinni wszystko rzucić i tylko im usługiwać
    - i tak wrednych, że na zwrócenie uwagi od razu skaczą z do ludzi

Tu masz aktualny wątek na dokładnie identyczny temat:
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=229299
    coz jesli 89 to rok urodzenia nie ma sie co dziwic podejsciu. bezstresowe wychowanie i wmawianie ze "wszystko ci sie nalezy" przynosi skutki.
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

i7 4790k
    asrock z97 pro4
    crucial ddr3 16gb 1600
    toshiba q series 256gb
    wd red 2tb
    xfx core 550w
    Obudowa to może define r4 ale chyba za drogo, GPU nie liczę bo się raczej nie przyda(mam rację?).
    To tak z pamięci, nie wiem ile za to wyjdzie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez B_Marcin Zobacz posta
    i7 4790k
    asrock z97 pro4
    crucial ddr3 16gb 1600
    toshiba q series 256gb
    wd red 2tb
    xfx core 550w
    Obudowa to może define r4 ale chyba za drogo, GPU nie liczę bo się raczej nie przyda(mam rację?).
    To tak z pamięci, nie wiem ile za to wyjdzie.
    Dzięki za propozycję, komputer będzię tylko do obróbki zdjęć, nie będę w nic grała, tak więc grafika mi nie potrzebna.
    Mam pytanie, czy jeżeli nie planuję podkręcania procesora to czy warto dopłacać do wersji K ?

Ps.

Czy używasz osobiście tego dysku ssd ? pytam ponieważ mam złe wspomnienia z tą firmą.
    Ostatnio edytowane przez lucja89 ; 08-10-2014 o 06:18

Domyślnie

Mam pytanie, czy jeżeli nie planuję podkręcania procesora to czy warto dopłacać do wersji K ?
    Ta dyskusja już była. Dwa albo trzy razy. Polecam przeczytać chociaż ostatnie 10 stron podobnych tematów.

W skrócie, ja uważam, że jak najbardziej, GonzoG się nie zgadza, reszta nie rozumie czemu porównanie taktowania procesora do pojemności silnika jest bez sensu.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

[...] komputer będzię tylko do obróbki zdjęć, nie będę w nic grała, tak więc grafika mi nie potrzebna.
    Wystarczy grafika zaszyta w procesorze.

[...] Mam pytanie, czy jeżeli nie planuję podkręcania procesora to czy warto dopłacać do wersji K ?
    MZ jak nie bawisz się w "podkręcanie procesora" to spokojnie można olać literkę "K" jak i "nieboxowy" wentylator, który Ci za chwilę ktoś zapewne poleci (dziwę się, że jeszcze tego nikt nie zrobił ) bo tu taka moda. Ja Ci powiadam: spokojnie wystarczy ten, który dostaniesz z procesorem. Poza tym przyjrzyj się płycie głównej, żeby się nie okazało, że ta, którą kupisz, jest pod "kręcenie procesora". MZ nie ma sensu za to dopłacać bo takie płyty są zawsze droższe. Tak samo jak nie ma sensu dopłacać do tej magicznej dla wielu literki "K".
    Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 08-10-2014 o 08:59
    Nikon

Domyślnie

A jakieś argumenty za olaniem wersji K?
    Dzisiaj OC CPU wygląda zupełnie inaczej niż kilka lat temu. Ciekaw jestem jak klasyfikujesz płyty pod "kręcenie procesora".
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Chipset, sekcja zasilania etc. Czasami ludzie kupują wersje k do płyty z chipsetem zasadniczo uniemożliwiającym oc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    A jakieś argumenty za olaniem wersji K?
    Dzisiaj OC CPU wygląda zupełnie inaczej niż kilka lat temu. Ciekaw jestem jak klasyfikujesz płyty pod "kręcenie procesora".
    Argumenty? Różnica w cenie pomiędzy "K" a bez "K" (jakieś 100-150 zł na dzień dobry). Sam wybierając CPU wybrałem bez "K" bo OC nigdy mnie nie kręciło i wiedziałem, że nie będę kręcił swojego CPU. Po co więc miałem przepłacać za zbędną dla mnie literkę "K", której nigdy nie wykorzystam, a która tak wielu podnieca? Poza tym trzeba mieć na uwadze też fakt, że spore kręcenie CPU wymaga "lepszego" od boxowego chłodzenia, co wiąże się z wyrzuceniem kolejnych 200-300 zł (jak nie więcej). Do tego trzeba doliczyć więcej kasy za... płytę główną, ktora jest przystosowana pod OC. Takie płyty też są droższe od tych "non OC". Co do płyty, którą wybierałem składając swój zestaw (MSI) ponad rok temu, różnica w cenie była - o ile mnie pamięć nie myli - jakieś 100 zł (z OC była droższa). Oczywiście mówię tu o tanich płytach MSI z przedziału cenowego 200-400 zł, gdzie 100 złto spora (%) różnica.

Reasumując, jak się policzy to spokojnie z 500-600 zł można zaoszczędzićna na zestawie "non OC" (tańszy CPU, tańsza płyta, brak drogiego coolera).
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    Argumenty? Różnica w cenie pomiędzy "K" a bez "K" (jakieś 100-150 zł na dzień dobry). Sam wybierając CPU wybrałem bez "K" bo OC nigdy mnie nie kręciło i wiedziałem, że nie będę kręcił swojego CPU. Po co więc miałem przepłacać za zbędną dla mnie literkę "K", której nigdy nie wykorzystam, a która tak wielu podnieca? (...)
    Kurczę, ludzie, ta sama dyskusja jest w równoległym wątku:

http://forum.nikoniarze.pl/showpost....&postcount=522
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów