Close

Strona 121 z 131 PierwszyPierwszy ... 2171111119120121122123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 201 do 1 210 z 1301

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    Ja tam twierdzę że paprochy mają radarowo/laserowo/intuicyjnie namierzanie filmów.
    Moż etutaj mi ktoś podpowie albo stronę albo fachowca który zajrzał by do mojego skanera minolta multiscan pro ?
    A to już go nie sprzedajesz?

Domyślnie

Nie wiem
    Poniżej tej ceny nie zejdę
    A tak gdyby dało się wyczyścić za jakąś rozsądną cenę - byłoby super
    Zostałby do b&W negatywów

Domyślnie

Witam Panowie. To mój pierwszy wpis. Mam 150 negatywów kolorowych z lat 90 tych - wywołanych i pociętych po 5-6 "zdjęć". Chce kupić skaner za 1000-1500 zł. Myślę o Plustekach. Mam pytanie - na moje potrzeby - jaka jest różnica 8100 a Plustek 8200 SE lub 8200 AI?

Domyślnie

Jeśli to ma być jednorazowa akcja i zależy Ci na jakości - zleć to komuś, nic nie kupuj.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    Jeśli to ma być jednorazowa akcja i zależy Ci na jakości - zleć to komuś, nic nie kupuj.
    Popieram podpowiedź, nic nie kupuj. Zleć komuś lub pożycz skaner od kolegi. Masz za małą ilość materiału do obróbki żeby opłacało się kupić swój skaner. Ja mam Epsona, kupiłem go bo miałem tysiące zdjęć, slajdów i negatywów. Teraz tylko stoi i zagraca biurko.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez padmak Zobacz posta
    Witam Panowie. To mój pierwszy wpis. Mam 150 negatywów kolorowych z lat 90 tych - wywołanych i pociętych po 5-6 "zdjęć". Chce kupić skaner za 1000-1500 zł. Myślę o Plustekach. Mam pytanie - na moje potrzeby - jaka jest różnica 8100 a Plustek 8200 SE lub 8200 AI?
    Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez mrozen4 Zobacz posta
    Masz za małą ilość materiału do obróbki żeby opłacało się kupić swój skaner.
    Ja zrozumiałem, że kol.padmak ma 150*36 negatywów, czyli około 5.400. A to już zmienia postać rzeczy. Faktem jest,
    że specjaliści zrobią to lepiej.

Domyślnie

Ja też rozumiem że 150 rolek. Nawet w byle labie to pewnie będzie 150 x 10zł, a jakość dyskusyjna. Specjaliści może zrobią to lepiej ale kilka razy drożej. Dla siebie wybrałem Epsona V600 i jestem zadowolony. Dołączonym EPSON Scanem uzyskuje dużo lepszy rezultat niż z labu, u mnie to w większości 120 ale 35mm też są lepszej jakości. Do V600 za 1100zł był jeszcze dołączony Photoshop Elements 11. Dla mnie ta inwestycja zwróci się po 28 rolkach 6x4,5 lub 37 6x6 (2,5zł klatka) ewentualnie 79 rolek 35mm (14zł rolka). Zeskanowanie 150 rolek zajmie tobie kilka tygodni lub nawet miesięcy, to czasochłonna zabawa.

Domyślnie

Tak, nie napisałem dokładnie. Mam 150 negatywów po 36 klatek (w tym kilka po 24 klatki). Mieszkam w UK obecnie. Tu usługa skanowania jest dosyć droga. Znalazłem na ebuy 0.10 funta (0,50 zł) za 1 klatkę:
    http://www.ebay.co.uk/itm/1913400276...%3AMEBIDX%3AIT
    Daje to koszt dla ponad 4'000 klatek około 400 funtów (2'000 zł).
    W Polsce dawałem do labu negatywy - 10 zł za rolkę - było by 1'500 zł za 150 rolek ale nie chce bawić się w wysyłki z UK do Polski i z powrotem.

Zależy mi na jakości, natomiast nie musi być to jakaś duże powiększenie. Zdjęcia będą zamieszczane na blogu, na facebook'u i ewentualnie do kilku publikacji. Są to popularne negatywy z lat 1991 do 2002. Nie zależy mi też na jakimś "ekspresowym" czasie. Nawet jak uporam się z tym przez rok to i tak będę zadowolony.

Myślałem o dedykowanym skanerze do 35 mm, gdyż czytałem że z płaskim skanerem raczej słabej jakości skany wychodzą. Po skończonej akcji skaner mogę sprzedać na ebuy'u.

Można taniej na ebayu kupić Plustek 7600 SE ale czy on współpracuje z Windows Vista? Czy tylko maksymalnie Windows XP? Czy polecacie Panowie kupić urzywany sprzet czy raczej nowy?

Domyślnie

To zleć w Polsce, przy tak dużym zleceniu można negocjować ceny.
    Przy negatywach płaski skaner da radę. Skanowałem V300 negatywy w czerni i bieli i uważam, że nie sensu kupować do tego rodzaju filmów nic lepszego. Zysk na jakości nie będzie warty różnicy w cenie.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Do czarno-białego nie ma sensu, bo i tak trzeba ręcznie poprawiać zadrapania, ale do kolorowych amatorski fotoskaner sprawdza mi się lepiej niż zwykły płaski z ramką. Skanowanie jest zdecydowanie szybsze, no i przede wszystkim hardwarowe ICE mocno zaoszczędza trudu.
    Jeżeli nie są to ilości przemysłowe, to w klasie cenowej 300-400 euro można wybrać coś przyzwoitego, np.któryś z modeli Reflecty. Do tego Vuescan zamiast oprogramowania producenta i jest całkiem dobrze do formatu wydruku DIN A3 włącznie.

Strona 121 z 131 PierwszyPierwszy ... 2171111119120121122123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów