Close

Strona 52 z 60 PierwszyPierwszy ... 2425051525354 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 511 do 520 z 592

Domyślnie

Po co komu płyta za prawie 700zł jak nie będzie tego kręcić? Już ten MSI z 'wstępnego' zestawu będzie bardziej optymalny.
    4790k ma 4.4 w turbo, ale nie na wszystkich rdzeniach. Seria Devil's Canyon wprowadziła lepsze połączenie rdzenia z IHS'em, nie ma już gluta, tylko lepsza pasta - temperatury są sporo niższe od starszych procesorów (4770K).
    Spokojnie można go pogonić na 4.5GHz na wszystkich rdzeniach na lepszym chłodzeniu i to wcale nie musi być wodne, bo będzie głośne w idlu.
    Chociaż zakładam że koleżanka się w OC bawić nie będzie.

WD Black są strasznie głośne, już lepiej REDy, w tej cenie będzie mieć 2TB. Różnicy w wydajności nie zauważy.

Nie jestem przekonany do nowej serii PRO od Samsunga. W 10lat to zdąży już mieć 3 generację SSD (lub coś innego/szybszego). Wolałbym za 400zł MX100 256GB.

Wersja BOX Windowsa przydaje się wtedy kiedy chcemy ją zainstalować na więcej niż jednym stanowisku. Jak ma być na jeden komputer to sensu nie widzę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez B_Marcin Zobacz posta
    Po co komu płyta za prawie 700zł jak nie będzie tego kręcić?
    Prędzej można rzec, po co komu procesor z K [niewiele więcej wydajniejszy (zauważalnie) a o 500 zł droższy], jak koleżanka nie będzie podkręcać...

Zaś odnośnie płyty zauważ, że wskazałem tańszy, równie dobry model - od razu wyjaśnię, oba te modele różnią się modułem Wifi i kartą dźwiękową = 130 zł.

WD Black są strasznie głośne, już lepiej REDy, w tej cenie będzie mieć 2TB. Różnicy w wydajności nie zauważy.
    Nieraz czytając różne fora mam wrażenie, że osoby które interesują się sprzętem komputerowym, a zwykli użytkownicy tegoż sprzętu, mają odmienny punkt widzenia w zakresie głośności sprzętu - sprzęt stoi pod biurkiem i gdybym na nim nie pracował, to nawet nie wiedziałbym czy komputer jest włączony - lekki pomruk 3 wiatraków od obudowy, które chodzą na 1/3 zakresu... Zaś jak włączę muzyczkę - chyba większość ją słucha podczas pracy, to w ogóle nie słychać, że mam komputer włączony...

Nie jestem przekonany do nowej serii PRO od Samsunga. W 10lat to zdąży już mieć 3 generację SSD (lub coś innego/szybszego). Wolałbym za 400zł MX100 256GB.
    Ja też nie byłem przekonany, ale 10 latek, to nie 5, zaś przynajmniej ja nie mam "ciśnienia" na zmianę sprzętu po 2-3-5 latach - komputer chodzi do oporu, aż się nie posypie lub nie będę w stanie na nim pracować...

Wersja BOX Windowsa przydaje się wtedy kiedy chcemy ją zainstalować na więcej niż jednym stanowisku. Jak ma być na jeden komputer to sensu nie widzę.
    Według uznania - ja dołożyłem 200 zł 2 lata temu do BOX i nie musiałem teraz wydawać pln...

Tyle z praktycznego, podkreślam - praktycznego punktu widzenia,

T_P_

Edycja: SSD http://ssd.userbenchmark.com/
    Ostatnio edytowane przez T_P_ ; 25-09-2014 o 20:26
    analogi, szkiełka, filterki, statyw, a na nim ostatnio, od czasu do czasu, stawiam także lusterko cyfrowe...

Domyślnie

W swoim zestawieniu podałeś i5-4590, my wcześniej pisaliśmy o i7-4790K. Rzeczywiście różnica 500zł, ale to są całkowicie inne procesory. Nie różnią się tylko 'K'.
    i5 nie ma HT, więc tam gdzie liczy się wielozadaniowość (a tu nam się przyda) będzie w plecy, choć dużej różnicy nie ma.

Rozumiem też, że posiadasz WD BLACK i dla Ciebie jest on w miarę cichy?
    Zgodzę się, że zwykli użytkownicy sprzętu, w porównaniu z tymi którzy chociaż w niewielkim stopniu interesują się tematyką komputerową, mają odmienne podejście do ciszy.
    Ja sam bardzo cenię sobie ciszę i jestem uczulony na głośne komputery

Co do gwarancji, to rzeczywiście każdy ma swoje podejście. Komputer wymieniam co 3 lata, a te stare z reguły działają i je sprzedaję.

Edit: co do Windowsa - 200zł to rzeczywiście mała różnica. Ja 2 miesiące temu kupowałem W8.1 pro i za boxa musiałbym dopłacić ~500zł.
    Ostatnio edytowane przez B_Marcin ; 25-09-2014 o 20:52

Domyślnie

4. Procesor - Intel Core i5-4590 3.3 GHz BOX (w turbo 3,7Ghz) - 739 zł - wydawał mi się najbardziej optymalny, gdyż wątpię bym w codziennej pracy dostrzegł różnicę w wybranym przez Ciebie modelu, który jest 500 zł droższy!
    Główne róznice:
    i5-4590 vs i7-4790K
    Taktowanie bez turbo: 3.3 vs 4.0 [ ~21% różnicy ]
    Taktowanie Turbo ( max ) 3.7 vs 4.4 [ ~18% różnicy ]
    Cache: 6 vs 8

Czy to się opłaca? Moim zdaniem tak. Ten i7 to najlepsza w tej chwili możliwość na 1150, dość atrakcyjna cenowo. Różnica wydajności na poziomie 20% to dużo. Dodajmy do tego HT i ta różnica się jeszcze powiększa, nie wspominając o cache, które też jakąś role odgrywa.

7. Dysk SDD - Samsung SSD850 Pro MZ-7KE128BW (2.5", 128GB, SATA/600) - 434 zł (skusiłem się na nową technologię i wydłużoną gwarancję 10 lat lub zapis do 150 TB - póki co polecam - bardzo szybki dysk)
    Stanowczo za drogo do zestawu w tym budżecie. Komputer dla architekta, który pracuje w aplikacjach 3D najprawdopodobniej nie będzie pracował 10 lat, nawet 5 wydaje się mało realne. Jakiś tani dysk 256GB - Crucial MX100 czy coś w ten deseń.

3. Płyta główna - Asus Z97-PRO(Wi-Fi ac) - 680 zł, zaś taniej Asus Z97-A - około 550 zł
    Jeżeli już miałaby być płyta za 700PLN, to ja wolałbym GA-Z97X-UD5H.
    W tym budżecie nie ma co patrzeć na płyty z wifi - za wysoki koszt. Płyta to max 500PLN
    Proponuję maxymalnie coś pokroju GA-Z97X-UD3H. Powyżej tego różnice są niewielkie.
    Niższy model z Gigabyte: GA-Z97-D3H

5. Chłodzenie do procesora - SilentiumPC Fortis 2 XE1226 (z pastą w zestawie)- 120 zł
    Chłodzenie za 120PLN to trochę ni pies ni wydra. Lepiej kupić coś tańszego ( osławionego za stosunek jakosc/cena spartana ), albo poczekać i dołożyć 150PLN i kupić coś z górnej półki, mieć spokój na lata.

Spokojnie można go pogonić na 4.5GHz na wszystkich rdzeniach na lepszym chłodzeniu i to wcale nie musi być wodne, bo będzie głośne w idlu.
    4.2GHz na wszystkich rdzeniach, o ile mnie pamięć nie myli. Zakładam, że Turbo będzie ustawione do 4.4GHz na wszystkich rdzeniach ( w niektórych sklepach składających sprzęt robią to za free, od ręki ), do czego nie potrzeba w większości przypadków podbicia napięcia, więc temperatury na boxie są znośne, o ile obudowa jest sensowna.

lekki pomruk 3 wiatraków od obudowy, które chodzą na 1/3 zakresu...
    Brzmi koszmarnie. Co Ty tam zamontowałeś? :P Wiatraki z bud fractaldesign przeważnie trafiają do kosza, ale żeby aż tak źle było?
    Nieraz czytając różne fora mam wrażenie, że osoby które interesują się sprzętem komputerowym, a zwykli użytkownicy tegoż sprzętu, mają odmienny punkt widzenia w zakresie głośności sprzętu
    Niektóre z tych osób siedzą przy komputerze całymi dniami i przeszkadza im zauważalny "pomruk" czy "szum". To męczy, mimo, że nie jest bardzo odczuwalne, bo słuch się przyzwyczaja. Szczególnie odczuwa się różnicę pracując w nocy. Po wymianie wszystkich coolerów na Noctuę, wymianie GPU na cichszą ( była GTX260SOC ) i optymalizacji airflow w obudowie zobaczyłem ogromną różnicę.

Aczkolwiek, jeżeli chodzi o dysk twardy, to i tak lepiej chyba włożyć greena, zakładając, że wszystko będzie backupowane. To tak z perspektywy czasu i testów różnych HDD. WD Red to rozwiązanie dedykowane do NASów i pod tym kątem zostały poczynione zmiany. Są testy, gdzie Redy plasują się za greenami jeżeli chodzi o wydajność. I jest to jak najbardziej uzasadnione. Po drodze mamy jeszcze WD Blue i WD Purple o ile mnie pamięć nie myli.
    Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 25-09-2014 o 22:14
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Kurtz, jak bym czytał komputerowe forum...

Widzisz, wprawdzie nie jestem architektem, a powiedzmy "fotografem", a nadto nie jestem onanistą komputerowym i lubię sensownie wydawać pln, więc postawiłem na zestaw jak opisałem wyżej...

Nie upieram się przy nim, a jedynie chciałbym zauważyć, iż jak wydawać kasę, to na coś co służy i to wykorzystamy, nie zaś kupować podzespoły jedynie dla samej zasady... Bezsensu...!

Różnice pomiędzy moim a przywołanym procesorem znam, ale również potrafię dostrzec to, że w codziennej pracy bym tych 21% nie zauważył, tzn. nie byłbym w stanie wykorzystać w pełni i7 skoro nie potrafię w pełni obciążyć wymienionego i5... Zaś 500 pln, to trochę grosza, które można zdecydowanie racjonalniej wydać...

Odnośnie wyboru dysków, to uzasadniłem swoje stanowisko - widać każdy ma inny punkt widzenia, tym bardziej, że jedni wymieniają sprzęt co 2-3 lata, a inni co 3-7-10...

W kwestii płyty, ponownie zauważam, iż wskazałem tańszy model, równie dobry oraz podałem główne różnice pomiędzy nimi...

Odnośnie chłodzenia - miałeś do czynienia z tym chłodzeniem - ja mam i nie dość, że jest cicho, to i spełnia swoje zadanie... Nie wiem dlaczego negujesz akurat ten wybór (powiedzmy środkowy), skoro nie sądzę by koleżanka kupiła chłodzenie za 300 zł, a także nie sądzę by wydała 60 zł na cooler podobnej klasy i głośności co ma w zestawie - nie widzę tu logiki z Twojej strony...

Nie rozumiem dlaczego wiatraczki z obudów Fractal miałyby trafiać do kosza - są, więc należy je wykorzystać, a ten powiedzmy "pomruk", który zacytowałeś, to był z lekką ironią, odnośnie wcześniejszej wypowiedzi kolegi na temat głośności dysków serii Black...

Dalej, piszesz o ciszy - ja również lubię pracować w nocy, tylko raczej nikt z nas nie pracuje w zupełnie wygłuszonym pomieszczeniu i zupełnej ciszy, by usłyszeć niewiarygodny hałas spod biurka...
    Nie dajmy się zwariować - 99% z nas zapewne ma otwarte okno i podczas pracy słucha muzyczki, co już wyklucza słyszalność sprzętu na poziomie jaki wybieramy...

Tyle z mojej strony, choć powtórzę, iż nie upieram się przy swoim zestawie, a jedynie sygnalizuję koleżance, że czasami warto przemyśleć zakup pod swoje potrzeby, aniżeli przykładowo wydawać 1200 zł na procesor, którego nigdy w pełni nie wykorzystamy w codziennej pracy...

T_P_
    analogi, szkiełka, filterki, statyw, a na nim ostatnio, od czasu do czasu, stawiam także lusterko cyfrowe...

Domyślnie

Odnośnie chłodzenia - miałeś do czynienia z tym chłodzeniem - ja mam i nie dość, że jest cicho, to i spełnia swoje zadanie... Nie wiem dlaczego negujesz akurat ten wybór (powiedzmy środkowy), skoro nie sądzę by koleżanka kupiła chłodzenie za 300 zł, a także nie sądzę by wydała 60 zł na cooler podobnej klasy i głośności co ma w zestawie - nie widzę tu logiki z Twojej strony...
    Po pierwsze, pamiętaj, że to co dla Ciebie jest ciche, dla innego może być nie do zniesienia.
    Spartan, jest wydajniejszy od boxowego coolera, i niewiele gorszy od Fortis 2. To są chłodzenia dość podobnej klasy. Przy stockowych zegarach, różnica nie będzie zbyt duża. Moja sugestia, to kupienie czegoś taniego, co będzie trochę lepsze od boxa i nie szkoda będzie wyrzucić, albo zostanie przy boxie i w ramach możliwości zmiana na chłodzenie, które będzie znacznie cichsze i kulturalniej pracujące, na przykład Noctua NH-U12S, którą można kupić poniżej 280PLN.

Nie rozumiem dlaczego wiatraczki z obudów Fractal miałyby trafiać do kosza - są, więc należy je wykorzystać, a ten powiedzmy "pomruk", który zacytowałeś, to był z lekką ironią, odnośnie wcześniejszej wypowiedzi kolegi na temat głośności dysków serii Black...
    Generalizuję na podstawie doświadczeń swoich znajomych. Większość obudów od Fractal Design ( jak nie wszystkie ) które kupowali moi znajomi trafiała do ludzi którzy cenią sobie ciszę. Wiatraczki Fractal Design po prostu nie należą do najlepszych. W większości obudów ( głównie Define R1-3 ) wylądowały coolery Noctuy.

Tyle z mojej strony, choć powtórzę, iż nie upieram się przy swoim zestawie, a jedynie sygnalizuję koleżance, że czasami warto przemyśleć zakup pod swoje potrzeby, aniżeli przykładowo wydawać 1200 zł na procesor, którego nigdy w pełni nie wykorzystamy w codziennej pracy..
    Masz rację. Często lepiej kupić słabszy sprzęt i wymienić co 2 lata, niż mocniejszy na 4-6 lat. Za to koleżanka, ma pracować w aplikacjach gdzie wydajność CPU się przydaje, więc doradzamy jej tak, jak wg nas może być dla niej najlepiej.

Różnice pomiędzy moim a przywołanym procesorem znam, ale również potrafię dostrzec to, że w codziennej pracy bym tych 21% nie zauważył, tzn. nie byłbym w stanie wykorzystać w pełni i7 skoro nie potrafię w pełni obciążyć wymienionego i5... Zaś 500 pln, to trochę grosza, które można zdecydowanie racjonalniej wydać...
    Widzisz, nie każdy nie zauważy różnicy 20% w wydajności. Myślę, że wręcz przeciwnie, większość zauważy, jeżeli pracuje na sprzęcie i zna swój workflow. Nie mówię nawet o tak oczywistej rzeczy jak eksport batchowy zdjęć - 20% z 30 minut, to zawsze kilka nowych postów na forum...

Edit:

Tak, miałem okazję testować Fortis, Fortis 2 i Spartan, kiedy zmienialiśmy boxy na AMD w firmie, żeby było ciszej.
    Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 25-09-2014 o 23:58
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    ...to zawsze kilka nowych postów na forum... ...
    ...i to jest argument

T_P_

Domyślnie

Pisząc o pogonieniu na 4.5GHz miałem na myśli po prostu podkręcenie. Tryb Turbo jest już domyślnie włączony i podnosi taktowania procesora gdy jest pod dużym obciążeniem. Gdy procesor nie jest obciążony to taktowanie spada, co pozwala zaoszczędzić i nie marnować energii (oczywiście to już inny tryb, ma tam jakąś nazwę, nie pamiętam jaką).

Wentyle od Fractala są głośne, ale na 12V. Mam budę od Fractala (R4) i te stockowe poszły na przód skręcone na 5V, nie słyszę ich. Pamiętajmy, że nie ma nic za darmo. Noctua ma oczywiście bardzo ciche wentylatory, ale jeśli chodzi o wydajność to jest po prostu średnio. Nie da się wyprodukować (za rozsądne pieniądze) wentylatora, który będzie i cichy i wydajny. Oczywiście nie jest to wadą, ale trzeba mieć świadomość na co się piszemy wybierając Noctuę.

Coolery od SilentiumPC mają bardzo dobry stosunek cena/jakość. Firma jest polska, choć produkowane są oczywiście w chinach (jak zresztą wszystkie coolery).

Każdy ma inną definicję ciszy. Dla mnie komputer przestaje być słyszalny jak otworzę okno w dzień, a mieszkam w dość spokojnej okolicy.

Domyślnie

Pamiętajmy, że nie ma nic za darmo. Noctua ma oczywiście bardzo ciche wentylatory, ale jeśli chodzi o wydajność to jest po prostu średnio.
    Mocno się tutaj nie zgodzę z Tobą. W ofercie Noctua masz spory wybór wentylatorów, do określonych zastosowań - wysokie ciśnienie statyczne, wysoki airflow, czy cisza. Ich wentylatory, przy takiej samej wydajności co konkurencja są cichsze i generują milszy dla ucha dźwięk. Wszystkie które testowałem były pod tym względem świetne, a było tego trochę.
    Radzę też pamiętać, że prawie nikt nie używa w obudowie wentylatorów Noctuy na 100% mocy, a i tak ich wydajność jest wystarczająca. U mnie w komputerze mam 5 wentylatorów od Noctua, NH-D14 i i7-920 podkręcony do 4.2GHz w turbo, i temperatury są całkowicie sensowne, a wentylatory pracują w okolicach 30-60%.

Nie da się wyprodukować (za rozsądne pieniądze) wentylatora, który będzie i cichy i wydajny. Oczywiście nie jest to wadą, ale trzeba mieć świadomość na co się piszemy wybierając Noctuę.
    Da się, poczytaj recenzje i wyniki testów wentylatorów Noctuy Jedyne co mogę powiedzieć o wydajności wentylatorów Noctua to to, że w większości przypadków nie jest "ekstremalna". W perspektywie potrzeb, wentylatory Noctua są jednymi z najwydajniejszych i najcichszych. Prawie nigdy nie potrzeba większej wydajności, jedynie w ekstremalnych przypadkach.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

To ja też zapytam o opinię o konfiguracji, którą sobie wymyśliłem i powoli zamierzam finalizować sporo poczytałem ten i inne wątki i skleciłem takie coś:

Płyta główna Asus Z97-K, Z97, DualDDR3-1600, SATA3, RAID, HDMI, DVI, D-Sub, ATX (Z97-K)

Procesor Intel Core i7-4790K, socket LGA1150, 64bit, do 4.4 GHz, 88W, cache 8MB, BOX (BX80646I74790K)

Pamięć Kingston HyperX Beast 8GB FURY 1866 (na razie 1 kość, w ciągu miesiąca - dwóch dokupię drugą, ruszy to na jednej kości? teoretycznie lepiej 2x4GB, ale docelowo chcę mieć 2x8GB, słyszałem że nowe płyty powinny pracować i na jednej, czy to prawda?)

Dysk SSD Crucial M500 120GB SATA3 2.5' 500/130 MB/s 7mm+9.5mm adapter CT120M500SSD1.PK01

Zasilacz Corsair CX500

dysk twardy przełożę ze starego komputera, tak jak i napęd DVD

I jeszcze pytanie na koniec - nie mam zamiaru nic podkręcać, chcę mieć spokój z komputerem na kilka lat i zamiast grzebać się w pamięciach, płytach itp -to wolę robić zdjęcia, komp przede wszystkim do PS i Lightroom, Corel Draw - generalnie grafika, bez gier. Czy jest sens kupować w takiej sytuacji i7-4790K, czy wystarczy zwykły i7-4790, jest 150 pln tańszy?

Strona 52 z 60 PierwszyPierwszy ... 2425051525354 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów