Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Photomatix

Domyślnie

Przelecialem sobie ten filmik na szybko, bo jezyk niemiecki jest dla mnie malo zrozumialy i powiem Tobie, ze on wlasnie robi klasycznego potworka ktorego na koniec zpapral kosmicznymi kolorami.
    ...odpusc sobie, chyba, ze chcesz przez To przechodzic...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sufenta Zobacz posta
    Uzywam PS 6- czy Photomatix polepszy jakosc zdjec HDR i usprawni work-flow?
    Może poprawić jakość zdjęć HDR, gdyż PS ma do HDR narzędzia słabe. Pobierzesz triala i sprawdzisz samemu, bo wszystko zależy od tego, jakiego efektu finalnego oczekujesz.

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Reasumując - ma być normalnie, bez udziwnień, ale z dużą dynamiką - to jest dobry HDR. Photomatix robi coś przeciwnego: na jednym zdjęciu podbija cienie, obniża światła, a na granicy jednego i drugiego wstawia poświatę, udając, że zwiększa dynamikę.
    Starsze wersje tak, najnowsza niekoniecznie. Może jedynie przy ekstremalnym wyciąganiu z cienia.
    Ta poświata jest efektem zwiększenia lokalnego kontrastu, bez którego mocno wyciągany obraz byłby płaski jak naleśnik. Można te zniekształcenia przerzucić na cienie, przez co mniej rzucają się w oczy, ale całkowicie uniknąć się ich często nie da.

Domyślnie

Być może jakieś nowsze wersje (choć ja akurat nie uważam automatycznie, że nowe są lepsze) mają inne algorytmy, ale jakoś do tej pory nie widziałem photomatixpowych HDRów wolnych od tego upiorkowatego efektu sztuczności. Pytanie, czy jest go mniej czy więcej, ale jakoś takiego wolnego od cyrkowej kolorystki i kontrastowości to jeszcze nie spotkałem.

Może ludzie po prostu nie umieją unikać przesady, nie wnikam...
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Być może jakieś nowsze wersje (choć ja akurat nie uważam automatycznie, że nowe są lepsze) mają inne algorytmy, ale jakoś do tej pory nie widziałem photomatixpowych HDRów wolnych od tego upiorkowatego efektu sztuczności. Pytanie, czy jest go mniej czy więcej, ale jakoś takiego wolnego od cyrkowej kolorystki i kontrastowości to jeszcze nie spotkałem.

Może ludzie po prostu nie umieją unikać przesady, nie wnikam...
    Najnowsza wersja jest lepsza i gorsza zarazem. Położono duży nacisk na redukcję efektu halo, ale odbyło się to kosztem lokalnego kontrastu. Trzeba go w postprocesie mocno podciągać.
    Co do nasycenie, to jest suwak do jego regulacji i działa on tak samo jak w każdym innym programie.

Domyślnie

Nie przeczę, nie śledzę rozwoju tego programu, co jakiś czas widuję tylko efekty. I nie tyle program napawa mnie niechęcia, co właśnie efekty - niewykluczone zresztą, że program ma możliwości działania bez efektu sztuczności, ale albo użytkownicy nie umieją z tego skorzystać albo nei zauważają efektu o jakim mówię... Nie wiem w czym leży przyczyna, ale tak właśnie to odbieram i jak na razie nie zanosi się, żebym zmienił zdanie pod wpływem zalewu photomatixowych HDRów zrobionych po ludzku.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

To co na zalaczonym filmie jest pokazane to rzeczywiscie cos po drodze do celu, ktory kolega 2pompony okrslil jako "600% wszystkiego"- mnie interesowaloby raczej takie wykorzystanie hdr obrazek nie jest moj i przepalenia tez nie moje

lub takie
    Ostatnio edytowane przez sufenta ; 29-08-2014 o 18:55
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

Domyślnie

Takie obrazy potraktowałbym raczej jako bazę do dalszej obróbki, szczególnie pierwszy razi niedoskonałościami.

Domyślnie

"razi"... to ja juz lepiej nie bede sie odzywal
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sufenta Zobacz posta
    "razi"... to ja juz lepiej nie bede sie odzywal
    Dolna część nie jest zła, choć brakuje mi głębszych cieni. Rażą mnie brudne obszary wokół chmur z prawej strony. Takie niedoskonałości rzucają się w oczy na gładkich obszarach i należy się ich tam bezwzględnie wystrzegać.

Domyślnie

dziekuje. postaram sie zapamietac.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów