Close

Strona 1086 z 2397 PierwszyPierwszy ... 86586986103610761084108510861087108810961136118615862086 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 10 851 do 10 860 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Problem polega na tym, że mnie się zdjęcia często kojarzą z różnymi angielskimi tytułami...
    Ten nawiązuje do "Fiszących dżonek w sansecie" Jarre'a.
    Najs traj, ale znając Twoje wymówki najsamprzód sprawdziłem dokładnie wszystkie internety, czy siakiś Tendżerajn Drim nie popełnił aby piosnki o traktorach Natomiast Plowing Tractor At Sunset jest na tyle odległą parafrazą Fishing Junks At Sunset, że nie ma ch... we wsi by się domyślić co autor miał na myśli

Co więcej - nie sposób doszukać*się cienia logicznej paraleli pomiędzy utworem Jaśka Michaśka, a powyższym zdjęciem poza "o wschodzie słońcowatością" Ponieważ zaś zwykłeś*ustawiać lingwistyczną*poprzeczkę*dla swoich tytułów nieco wyżej, to kibice mogą czuć się zawiedzeni

Domyślnie

Witam wszystkich . Po długiej lekturze wątku wrzucę coś od siebie:
    nex-6 rokkor 28mm/2.8
    nex-6 rokkor 50/1.4

Przy okazji zapytam co sądzicie o sel20f28 ? Czy warto go kupić, zakładając ,że ma się sel16-50 ?
    Ostatnio edytowane przez ikar ; 06-08-2014 o 16:58

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikar Zobacz posta
    Przy okazji zapytam co sądzicie o sel20f28 ? Czy warto go kupić, zakładając ,że ma się sel16-50 ?
    MZ to najlepsza stałka pod NEXa jak do tej pory. Mała, ostra, wspiera fazowy AF, stosunkowo jasna i dość dobrze skorygowana optycznie. Do tego posiada bardzo uniwersalną ogniskową. Moje podstawowe szkło i jak ktoś myśli używać NEXa ze stałkami to powinien zacząć od E20 właśnie. Zwłaszcza przy obecnej cenie.

PS. To z 50 fajne.

Teraz nieco z innej beczki.
    Jakby ktoś chciał kupić E35 i chciałby przypadkowo lub może nawet i specjalnie dokonać zakupu w cyfrowe.pl to uprzejmie informuję, że to szkło będą mieli dopiero za dwa tygodnie.
    Sklep dołożył kolejny kamyczek do tego, że nie lubię profesji jaką jest menadżer produktu. Skoro mają status tego szkła: "Zapytaj o dostępność", to zapytałem. Otrzymałem odpowiedź od menadżera produktu, że szkło jest dostępne u ich dostawcy i są w stanie ściągnąć go w dzień lub dwa. Dodatkowo zostałem zachęcony do złożenia zamówienia. Zamówienie złożyłem wczoraj wieczorem i do razu przelałem kasę, żeby przyspieszyć tok rzeczy. Dziś przyszedł mejl potwierdzający oraz informujący, że dostawca cyfrowe.pl jednak nie ma tego szkła i musi zamówić u producenta, który dostawy się spodziewa 22 sierpnia dopiero. Uwzględniając łańcuch pośredników przy sprzyjających wiatrach dostane to szkło pod koniec sierpnia.
    Oczywiście złożyłem wyrazy niezadowolenia i czując się wydymany, raczej szybko, o ile w ogóle, nie dokonam następnych zakupów w cyfrowe.pl, a nie były to pierwsze zakupy u nich.
    Kolejny raz człowiek chce wspomóc rodzime PKB i kolejny raz jest dymany bez masła na nieheblowanej podłodze.
    Ostatnio edytowane przez zdyboo ; 06-08-2014 o 20:26
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź. Generalnie korzystam ze "stałek" . Jak na ten moment wielosystemowych - manuali. W wielu miejscach spotkałem się z bardzo różnymi opiniami i porównaniami 16-50 i 20-tki.
    Po ich lekturze , sam nie wiem czy warto . Twój post i rada jest cenna, chyba wpłynie na to ,że ją kupię i wypróbuję.
    nex-6 rokkor 58/1.4 - Dezerter
    nex-6 soligor 60-300
    Ostatnio edytowane przez ikar ; 06-08-2014 o 22:12

Domyślnie

20 2.8 jest fajny, polecany i lubiany, ale nie wiem czy byłby dobrym kompanem dla 16-50. Oba te szkła na raz są chyba trochę bez sensu. Wybrałbym jedno, a które - zależy od fotografii.
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

No właśnie - tego się obawiam - dwa szkła w tym samym zakresie to chyba faktycznie bez sensu.
    Fakt , że potrzeba mi czegoś w miarę "szerokiego".
    Co do 16-50 to co najmniej od 4 miesięcy nie widział mojego nexa.
    nex-6 fujian 35/1.7
    Ostatnio edytowane przez ikar ; 06-08-2014 o 22:46 Powód: dodałem fotkę

Domyślnie

Ja powiem tak - jestem na wakacjach, mam przy sobie 20/2.8 35/1.8 i 16-50. Jak mam robić zdjęcia rodzinie to wybieram 16-50 ze względu na uniwersalność ale jak mam trochę czasu aby porobić "widoczki" to również zakładam 20/2.8, choć 16mm w PZ też w moim odczuciu zła nie jest. Po przymknięciu jednego i drugiego do F11 to wolę PZ z uwagi na szerszy kadr.

A propos jasnych stałek to mam dylemat. Kiedyś ludzie robili zdjęcia rodzinne przy f5.6 na kliszach o odpowiedniku ISO 400 a dziś jest ciągota do używania ISO 1600 i w dodatku jasnych szkieł z F1.8. Tak się zastanawiam czy te niskie wartości przysłony nie są przypadkiem główną przyczyną tych nietrafionych z ostrością zdjęć, które zrobiłem?
    Ostatnio edytowane przez ropusz ; 06-08-2014 o 22:54

Domyślnie

Ja na wakacjach mialem 18-55 55-210 i 50 i 90% zdjec mam z 18-55 na f8. Dokupiłem 20 i jest super.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Najs traj, ale znając Twoje wymówki najsamprzód sprawdziłem dokładnie wszystkie internety, czy siakiś Tendżerajn Drim nie popełnił aby piosnki o traktorach Natomiast Plowing Tractor At Sunset jest na tyle odległą parafrazą Fishing Junks At Sunset, że nie ma ch... we wsi by się domyślić co autor miał na myśli

Co więcej - nie sposób doszukać*się cienia logicznej paraleli pomiędzy utworem Jaśka Michaśka, a powyższym zdjęciem poza "o wschodzie słońcowatością" Ponieważ zaś zwykłeś*ustawiać lingwistyczną*poprzeczkę*dla swoich tytułów nieco wyżej, to kibice mogą czuć się zawiedzeni
    Dobra, przecież zawsze jesteś mądrzejszy, a ja coraz bardziej popadam w pułapkę własnych natręctw.
    Ale skoro zdjęcie tak się niby podoba, to w końcu wrzucę je też do "krajobrazu"...

PS Już nie macie podstaw do przezywania mnie "PREMIUM".
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Strona 1086 z 2397 PierwszyPierwszy ... 86586986103610761084108510861087108810961136118615862086 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów