Nie traktuj tego jako wyroczni, ale może w czymś pomoże... D7100 vs. D7000
Szukaj
Nie traktuj tego jako wyroczni, ale może w czymś pomoże... D7100 vs. D7000
Niestety z N18-105 nie było instrukcji. No ale skoro jest to AF-S, to akurat tu wolno wszystko, jak rozumiem? Nadal jednak nie kapuję różnicy między sterowaniem AF z body (wybierak na body) a śrubokrętem. Bo przecież "śrubokręt" ma body a nie obiektywy. Czemu więc używając obiektywu, który ma swój napęd AF (np. 18-105) muszę mieć przełączony wybierak w body na AF? Co wtedy "kręci" - silnik obiektywu czy śrubokręt w body?
Srubokret ma body i obiektyw. W koncu srubokret wystajacy z body musi sie o cos zaczepic by moc napedzac AF w szkle, prawda? A szkla AF-S maja w miejscu srubokreta pusty otworek.
F70, F100, S5Pro, Z6III, S 10-20, N24 2.8D, N35 1.8G, N50 1.8D, N85 1.8D, N180 2.8D, N24-120 4S, V20/2.8.
Metz 40MZ3i, Metz 54MZ4i, Sony A5000 i A6600.
ex - F3HP, F80s, D100, D610, N18-200, A6300
Dobrze powiedziane! DziękiA kiedy w takim razie można mówić o śrubokręcie czyli w jakich ustawieniach wybieraka i z jakimi szkłami aparat będzie korzystał ze swojego silnika a nie silnika obiektywu (którego nie będzie w obiektywie)? Bo rozumiem, że nie ma takiej opcji, że obiektyw ma swój silnik AF a korzystamy z silnika w bodu czyli śrubokręta?
Wtedy kiedy obiektyw nie ma swojego silnika, ale tylko takie które są oznaczone AF, nie AF-S
Raczej jest tak że to obiektyw podaje informację do body że posiada lub nie posiada własny silnik i wtedy ten w body jest albo blokowany albo działa.
Inaczej gdyby podłączyć obiektyw z silnikiem własnym (i dziurą w miejscu śrubokręta) to by działały oba silniki, ten w obiektywie i ten w body, a tak nie jest, bo byłoby to bez sensu.
Jako użytkownik nie masz możliwości wybierania z którego silnika chcesz korzystać czy w body czy w obiektywie, wybór jest tylko poprzez zmianę obiektywu gdzie aparat rozpoznaje co to za obiektyw, czy z silnikiem czy bez niego.
D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
Grecja2013
klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział
Dokładnie jest tak jak napisał zbyszekD7000- podłączenie obiektywu AF-S do body z śrubokrętem powoduje dezaktywację silnika w body. Ważne, by nie ustawiać ostrości manualnie w obiektywach bez silnika z przełącznikiem w body ustawionym na AF- wtedy śrubokręt przenosi ruch z obiektywu do body a śrubokręt w body jest sprzężony z silnikiem.
Dziękuje za wszystkie cenne spostrzeżenia i uwagi. Człowiek czasami zastanawia się nawet nad pozornie oczywistymi sprawamiTeraz "wpadłem na trop" kolejnej sprawy. Otóż dzisiaj wykonywałem kilkanaście zdjęć późnym wieczorem na zewnątrz i zauważyłem, że bardzo często miga ikona "pioruna" - czyli aparat sugeruje, że do poprawnego naświetlania potrzebna byłaby lampa. Pomijając, że żadna "normalna" lampa oczywiście nie doświetli takiej sceny, to body powinno wydłużyć przecież czas. Zdjęcia robione w trybie A (priorytet przysłony). Ustawia on czasy 1/800, 1/1000 i mruga mi tu "piorunem". W większości zdjęcia zrobione w ten sposób są jednak dobrze naświetlone (można wyciągnąć jeszcze z cieni z NEFa). Próbowałem już na Auto ISO oraz na ręcznym ISO aż do 6400. Jaka jest przyczyna takiego zachowania? Czy ignorować migający wskaźnik lampy?
Drugie pytanie - mam na stałe nakręcony filtr UV HOYA o przepuszczalności ponad 99%. Czy do zdjęć w trudnych warunkach oświetleniowych warto go zdejmować czy to będzie bez znaczenia?
Skontaktuj się z nami