fakt ekwiwalent dla sony to 28-100 do tego bardziej kompaktowe rozmiary powodują że wybór padnie na sony.
Szukaj
fakt ekwiwalent dla sony to 28-100 do tego bardziej kompaktowe rozmiary powodują że wybór padnie na sony.
Tylko pojdz do sklepu i sam sprawdź, jak Ci "leży" w dłoni. Ja np miałem problemy z trzymaniem i operowaniem tym malenstwem.
Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko
a powiedźcie jak będzie wyglądać sprawa z macro, przy Olympusie jest od 1 centymetra a w przypadku sony 5 cm, czy soniak nadrobi to cyfrowym zoomem powiedzmy przy maniejszeniu rozdzielczości do 10 MP. Czy da się tego olympusa mieć zawsze w kieszeni czy raczej jest za duży. Do najbliższego sklepu mam w dwie strony ponad 200km więc trudno mi jest jechać po to żeby sprawdzić jak w ręce leży . Czekam na wasze porady. Aparat musi być zawsze ze mną w ciągu pracy przynajmniej.
O makro się nie wypowiem, bo nie robię. Natomiast apropos wielkości. Xz2 do kieszeni, ale dużej, na pewno nie tej w spodniach. Do kurtki tak. Ja nosze w teczce, takiej codziennej do pracy. Zajmuje ułamek jej wielkości. Bardziej kieszonkowy będzie rx100, tylko jak można nosić aparat w kieszeni np. spodni? Nie wiem jak to zniesie obojętnie jaki aparat. Może nic się nie urwie, nie uszkodzi ale po jakimś czasie będzie mocno zciuchrany, powycierany etc.
Potwierdzam. Od wczoraj też jestem posiadaczem XZ-2. Do kieszeni jeansów wchodzi ale ledwo i bardzo odstaje co jest bardzo niewygodne podczas chodzenia. Muszę się jeszcze zaopatrzyć w pokrowiec który można przypiąć do spodni bo na szyi nie zawsze jest to bezpieczne,, zwłaszcza z małym dzieckiem![]()
Guziol, pokrowiec do ktorego podalem link można przypiac do paska. Kosztuje drobne 19pln.![]()
Sorki, podalem ale w innym wątku:
http://www.forum.nikoniarze.pl/showt...=195711&page=3
Ostatnio edytowane przez stachmuszel ; 08-07-2014 o 13:37
Może inaczej, w spodniach to wiadomo że dyskomfort murowany, tym bardziej gdy aparat nie kosztuje dwu stówek. Ale np. w kieszeni polaru, kurtki, kieszenie polaru na piersi itp. no i oczywiście pokrowiec przy pasku. Chyba jednak podjadę te 2oo km żeby się przekonać organoleptycznie. Dzięki za pomoc
Ktoś pytał o makro, to mogę odpowiedzieć, bo się trochę bawię. XZ-2 świetnie się do tego nadaje. W trybie makro ostrość łapie praktycznie przy samej soczewce, a w dodatku daje piękny bokeh często mylony ze starymi manualnymi szkłami. No i ta ostrość obiektywu, który daję świetną jakość, i odchylany wyświetlacz bardzo pomocny przy kadrowaniu w makro
Fuji
Ale te aparaty mają dość mocno różne matryce - da się je w ogóle sensownie porównywać pod kątem obrazka...?
http://www.digicamdb.com/compare/oly...hot-dsc-rx100/
F70, F100, S5Pro, Z6III, S 10-20, N24 2.8D, N35 1.8G, N50 1.8D, N85 1.8D, N180 2.8D, N24-120 4S, V20/2.8.
Metz 40MZ3i, Metz 54MZ4i, Sony A5000 i A6600.
ex - F3HP, F80s, D100, D610, N18-200, A6300
Skontaktuj się z nami