Nie chcę, aby moja wypowiedź była rozumiana jako atak personalny, bo nie taka była intencja. Stwierdzenia, że gra wykorzystuje szybki RAM, jest wypowiedzią źle skonstruowaną i wprowadzającą w błąd, bo akurat każda gra wykorzystuje RAM. Powinna być mowa o wpływie prędkości RAM na ilość FPS osiąganych w grze.
Jednocześnie, uważam, że w tej chwili, RAM jest jedną z ostatnich rzeczy na które powinniśmy wydawać duże pieniądze.
A jeszcze szybciej działa przy szybkiej GPU i szybszym CPU. Chodzi o priorytety. Często pamięci na 2133MHz nie chodzą stabilnie, nie w każdym zestawie da się z tego skorzystać. O ile różnica 100PLN na 8GB RAM to jest kwota którą ewentualnie można przeżyć, to już ani złotówki więcej. Kupując 16GB RAM i mając do wydania 200PLN, zastanowiłbym się, czy lepiej dołożyć do grafiki i CPU czy RAM. Mam to nieszczęście, że znam graczy grających głównie na zestawach o wysokich rozdzielczościach, lubiących AAx8 i wszelkie bajery grafiki. W praktyce, oznacza to, że mają często po 2 GPU, a RAM, wielkiej różnicy nie robi.Watch Dogs wg wszystkich testow w necie szybciej dziala przy szybszym ramie. To fakt. Ja sie ustosunkowalem do Twojej wypowiedzi ze nie maja sensu ramy powyzej 1600, otoz tak bylo, ale moze wlasnie sue to zmienia.
Podsumowując - RAM1866 bądź 2133 jak najbardziej, o ile nie zbyt dużym kosztem. W budowaniu zestawu w dużej części chodzi o współczynnik cena/wydajność ( no i oczywiście jakość :P ). Doradzanie kupowanie drogiego RAMu, zazwyczaj jest bezpodstawne. To fakt, zmienia się trochę wpływ RAM, ze względu na szybsze CPU, przepustowość kontrolerów pamięci, etc. Na 2011 jest 4 kanałowy kontroler pamięci, który jest szybszy niż 11xx, ale nie doradzam każdemu wejścia w tą podstawkę ( mimo, że uważam, że jeżeli nas na to stać, to jest to zazwyczaj dobra decyzja)
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami