Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Ram

Domyślnie

Nie chcę, aby moja wypowiedź była rozumiana jako atak personalny, bo nie taka była intencja. Stwierdzenia, że gra wykorzystuje szybki RAM, jest wypowiedzią źle skonstruowaną i wprowadzającą w błąd, bo akurat każda gra wykorzystuje RAM. Powinna być mowa o wpływie prędkości RAM na ilość FPS osiąganych w grze.
    Jednocześnie, uważam, że w tej chwili, RAM jest jedną z ostatnich rzeczy na które powinniśmy wydawać duże pieniądze.

Watch Dogs wg wszystkich testow w necie szybciej dziala przy szybszym ramie. To fakt. Ja sie ustosunkowalem do Twojej wypowiedzi ze nie maja sensu ramy powyzej 1600, otoz tak bylo, ale moze wlasnie sue to zmienia.
    A jeszcze szybciej działa przy szybkiej GPU i szybszym CPU. Chodzi o priorytety. Często pamięci na 2133MHz nie chodzą stabilnie, nie w każdym zestawie da się z tego skorzystać. O ile różnica 100PLN na 8GB RAM to jest kwota którą ewentualnie można przeżyć, to już ani złotówki więcej. Kupując 16GB RAM i mając do wydania 200PLN, zastanowiłbym się, czy lepiej dołożyć do grafiki i CPU czy RAM. Mam to nieszczęście, że znam graczy grających głównie na zestawach o wysokich rozdzielczościach, lubiących AAx8 i wszelkie bajery grafiki. W praktyce, oznacza to, że mają często po 2 GPU, a RAM, wielkiej różnicy nie robi.

Podsumowując - RAM1866 bądź 2133 jak najbardziej, o ile nie zbyt dużym kosztem. W budowaniu zestawu w dużej części chodzi o współczynnik cena/wydajność ( no i oczywiście jakość :P ). Doradzanie kupowanie drogiego RAMu, zazwyczaj jest bezpodstawne. To fakt, zmienia się trochę wpływ RAM, ze względu na szybsze CPU, przepustowość kontrolerów pamięci, etc. Na 2011 jest 4 kanałowy kontroler pamięci, który jest szybszy niż 11xx, ale nie doradzam każdemu wejścia w tą podstawkę ( mimo, że uważam, że jeżeli nas na to stać, to jest to zazwyczaj dobra decyzja )
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GLaF Zobacz posta
    Wg instrukcji płyta obsługuje moduły o max pojemności 4GB, więc kombinacja 2x8GB odpada, pozostaje 4x4GB.
    Hmm... gdzie jest taka informacja, że tylko 4x4 RAMu można wsadzić? Wszędzie piszą:
    Maksymalna pojemność (GB) 16
    Liczba gniazd 4
    Nikon

Domyślnie

no właściwie, ja też się nie doszukałem
    ff

Gaduła
    Miasto
    Kraków
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Przecież napisałem, że w instrukcji, strona 2-11: "You may install 512MB, 1GB, 2GB and 4GB unbuffered and non-ECC DDR3 DIMMs into the DIMM sockets."
    http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/...PRO_manual.zip
    (Szukanie należy zacząć od źródła, a nie tylko google)
    Jest nikły cień szansy, że aktualny BIOS pozwala na obsługę większych modułów, ale nic o tym nie wspominają, więc raczej nie.
    Co do marki, to polecam GoodRAM - dobra jak każda inna, ale daje pracę Polakom.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GLaF Zobacz posta
    [...] w instrukcji, strona 2-11: "You may install 512MB, 1GB, 2GB and 4GB unbuffered and non-ECC DDR3 DIMMs into the DIMM sockets."
    Dobre. Nie można włożyć kości 2x8GB do tej płyty a producent podaje w nazwie... "PRO".
    Nikon

Domyślnie

Lepiej jest mieć 4 mniejsze kości niż 2 większe.
    Znajdę artykuł to wrzucę o co konkretnie chodzi.
    Obecnie mam 2x4 HiperX 1600 a 2 dodatkowe gniazda czekają na rozbudowę.
    Planowałem szybsze kości ale po przeczytaniu masy testów wyszło że przyrost wydajności jest niewspółmiernie niski w porownaniu do poniesionych kosztów.
    Nikon D5000|| N18-105, N50 1.8, N55-300, T90 2.8, Sam 8mm, Nissin 866 mk ii
    Kiev 19|| Helios 50 2.0

klik i przenosisz się na mój kanał motocyklowy na YT

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stoodent1 Zobacz posta
    Znajdę artykuł to wrzucę o co konkretnie chodzi.
    Pewnie chodzi o 4-kanałowy tryb pracy, który ta płyta i tak nie obsługuje. Zresztą przewaga trybu 4-kanałowego nad 2-kanałowym rzadko przekracza granicę percepcji.

@Andrzej1974
    Nie zapominaj, że to jest płyta z 2009 roku.

Domyślnie

Ja wolę zakupić na początek 2 kości po 8GB aby w przyszłości - jak zajdzie potrzeba - dołożyć kolejne 2 x po 8GB (pod warunkiem, że płyta obsłuży 32 GB) zamiast 4 x po 4GB. Dawniej zrobiłem błąd wkładając 4 kości z mniejszą ilością RAM (bodajże 2 x po 512 GB a później 2 x po 1GB dokupiłem) i jak chciałem dołożyć więcej RAMu to... zabrakło gniazd. Musiałem się więc obejść tylko 3GB RAMem, co nie było niestety, oszałamiającą ilością...

[...] Planowałem szybsze kości ale po przeczytaniu masy testów wyszło że przyrost wydajności jest niewspółmiernie niski w porownaniu do poniesionych kosztów.
    Otóż to. Ja wybierając swoje pamiątki rok temu również byłem napalony na duże ilości MHz ale sporo poczytałem i stanęło na 1600 MHz 9CL, z których jak na razie jestem bardzo zadowolony.
    Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 05-07-2014 o 12:27
    Nikon

Domyślnie

Mam P7P55D-E, i7 870, i włożyłem dwie kostki Crucial Balistix PC3-12800 CL8 1,5v i wszystko działa bez zarzutu.
    Jest to podobna konstrukcja, tak więc zapewne na wersji pro też 8g kostki będą działać.
    Jest tylko małe ale, podstawka 1156 to przeszłość, procka pewnie w sklepie już nie dostaniesz.
    Trzeba szukać czegoś z podstawką 1150 lub 1155

Pozdrawiam,
    D300, AF-S 24-70/2.8, AF-S 300/4, AF-S VR Micro-Nikkor 105/2,8, TC-17EII, TC 300DG 1.4X, SB-800, OLYMPUS C-7070, Fuji X10

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów