Close

Strona 21 z 22 PierwszyPierwszy ... 1119202122 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 215

Wątek: DX vs FX

Domyślnie to nie do konca jest tak jak napisales.

Cytat Zamieszczone przez zbieracz-szkła Zobacz posta
    Na FX mamy znacznie większe możliwości "modelowania" głębi ostrości.
    Zanim nie przesiadłem się z D300 na D700 nie miałem pojęcia jak bardzo.
    Żeby na DX uzyskać podobny efekt do FX obiektyw musi często pracować na limicie.

Mając FX nie przejmuję się czy obiektyw na pełnej dziurze jest ostry - bo tego nie potrzebuję.
    d700 to stara pucha. 12 mpx do ok. 5mpx na dx wiec wiele srednich lub slabych optycznie szkiel bedzie wypadac ostro na tym sprzecie. jesli porownamy nowsze konstrukcje np. d600 i d800 okaze sie ze statsze szkla ktore na d700 wydawaly sie byc dobre nagle wypadaja slabo i trzeba je domykac. W praktyce porownujac nowe dxy i nowe fx okazuje sie ze do dxa potrzeba duzo tanszego szkla aby uzystkac podobna jakosc (pomijajac oczywiscie go). Winieta.i znaczacy spadek ostrosci w rogach kadru to bolaczka wiekszosci szkiel fx na nowych korpusach.

Domyślnie

Masz racje, ale jest pewne ale .... po resize na mniejsze formaty to jeden pies. A generalnie umowmy sie malo kto potrzebuje B1 czyli 100x70 cm
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lothar345 Zobacz posta
    d700 to stara pucha. 12 mpx do ok. 5mpx na dx wiec wiele srednich lub slabych optycznie szkiel bedzie wypadac ostro na tym sprzecie. jesli porownamy nowsze konstrukcje np. d600 i d800 okaze sie ze statsze szkla ktore na d700 wydawaly sie byc dobre nagle wypadaja slabo i trzeba je domykac. W praktyce porownujac nowe dxy i nowe fx okazuje sie ze do dxa potrzeba duzo tanszego szkla aby uzystkac podobna jakosc (pomijajac oczywiscie go). Winieta.i znaczacy spadek ostrosci w rogach kadru to bolaczka wiekszosci szkiel fx na nowych korpusach.
    Które ze starszych szkieł nie dają tak dobrego efektu jak w przypadku D700? Jest gdzieś jakaś lista czy coś takiego? Bo warto było by zwrócić na to uwagę przed zakupem albo zmianą body? Jak poznać, które szło będzie równie ostre?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Śprotek Zobacz posta
    Które ze starszych szkieł nie dają tak dobrego efektu jak w przypadku D700? Jest gdzieś jakaś lista czy coś takiego? Bo warto było by zwrócić na to uwagę przed zakupem albo zmianą body? Jak poznać, które szło będzie równie ostre?
    Też jestem ciekaw, które to szkło daje radę na D700, a na D600/800 już nie. Niech wypowiedzą się osoby z takim doświadczeniem, pomoże to osobom zmieniającym body uchronić się przed rozczarowaniami.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Pytanie jest zle postawione i to z 2 powodow. Bo waze jest jakie warunki sie stawia. Sami to zreszta wiecie, taka dyskusja jest jalowa. Co to znaczy, ze daje rade? Jakie sa kryteria oceny? Ostrosc per piksel, na cropie? Wtedy kazde szklo jest lepsze na D700 (lista szkiel gorszych na D800 to przy takim zlym postawieniu sprawy obejmuje ... wszystkie Nikkory). A jesli chodzi o bardzo duze powiekszenie to kazde szklo da wiecej detalu na D800. To nie sa sprzeczne wnioski, wbrew pozorom. I w dodatku pytacie o rzecz subiektywna. Co znaczy ostre lub nieostre. Konkretnie.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 29-06-2014 o 22:22
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Też się trochę dziwię, ale często tu czytam, że obiektyw, który na D700 był ostry, już na D600/D800 daje "mydło" - tak to jest często ujmowane i ciekaw jestem, jeśli zjawisko faktycznie występuje, które to szkła tak ciężko znoszą zwiększenie megapikseli matrycy. Domyślam się, że chodzi o parametr rozdzielczości obiektywu, ale nie wiem co piszący mają na myśli, a chętnie bym się dowiedział. Można by zrobić listę szkieł gorzej współpracujących z nowymi matrycami wtedy...

Domyślnie

Wystarczy popatrzeć na DxO.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Cytat:
    Napisał Śprotek
    Też się trochę dziwię, ale często tu czytam, że obiektyw, który na D700 był ostry, już na D600/D800 daje "mydło" - tak to jest często ujmowane i ciekaw jestem, jeśli zjawisko faktycznie występuje, które to szkła tak ciężko znoszą zwiększenie megapikseli matrycy.

Tak. Wszystkie obiektywy w stopniu większym, mniejszym lub niezauważalnie. To jest SUBIEKTYWNE, więc nie pytaj jakie niezauważalnie, a jakie zauważalnie. Bo się wścieknę. Podaj niesubiektywne kryterium to postaram sie odpowiedzieć. Inne odpowiedzi to pole do przepychanek.

Cytat:
    Napisał Śprotek
    Domyślam się, że chodzi o parametr rozdzielczości obiektywu, ale nie wiem co piszący mają na myśli, a chętnie bym się dowiedział.

Nie mierzy się rozdzielczości obiektywów. Mierzy się rozdzielczość na matrycy. Więc mierzy się rozdzielczośc układu obiektyw-matryca. W efekcie przy każdej matrycy wychodzi ... inna rozdzielczość tego samego obiektywu. Za analoga tez tak było. Podawało się często rozdzielczośc dla najbardziej kontrastowego i najmniej czułego, o najmniejszym ziarnie negatywu - Kodak Technical Pan 25 (ISO 25).

Trochę tu nakłamałem - mozna pomierzyć sam obiektyw, ale praktycznie żadne laboratorium tego nie stosuje.

Cytat:
    Napisał Śprotek
    Można by zrobić listę szkieł gorzej współpracujących z nowymi matrycami wtedy...

Wszystkie współpracują nielepiej, tzn gorzej. Ale wszystkie dają więcej detalu. Więc w czym problem? Na zdjęciu masz albo nie masz detalu. To cie interesuje, a nie parametr linii/mm. Jak cie interesują linie na mm to zapraszam na strony http://www.dxomark.com/Lenses

Przyjmij do wiadomości, że bardziej mydlane zdjęcia (na 36 Mpx) mogą mieć więcej detalu od zdjęć ostrych na 12 Mpx. To jest ważne. Reszta to "tylko" dyskomfort fotografa
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 30-06-2014 o 15:31

Domyślnie

Niezła dyskusja się rozpętała - a ja chciałem tylko powiedzieć, że na FX mogę obiektyw domknąć i uzyskam taką samą GO jak w okolicach pełnej dziury na DX.
    Do tego użyję dłuższego obiektywu i będę miał lepsze rozmycie tła (mimo podobnej GO).
    W konsekwencji relatywna różnica ostrości pierwszego i drugiego planu będzie większa - co pozwoli łatwiej uzyskać ową "mityczną plastykę".

Co do gorszych brzegów na FX - jak na razie nie zauważyłem żeby mi to przeszkadzało - no tak na D700 wszystkie szkła są ostre i to jest wspaniałe
    D700, moje Koty Norweskie Leśne http://unavoce.pl, mój Kryzys wieku średniego http://kryzys-wieku.blogspot.com

Domyślnie

Niezła dyskusja się rozpętała - a ja chciałem tylko powiedzieć, że na FX mogę obiektyw domknąć i uzyskam taką samą GO jak w okolicach pełnej dziury na DX.
    [...]
    Tak, ale np.w kiepskich warunkach oświetleniowych jeśli na fx domkniesz obiektyw to iso poszybuje wyżej niż przy zastosowaniu pełnej dziury na dx.

[...]na D700 wszystkie szkła są ostre i to jest wspaniałe
    24/35/50/85/1.4G - nie zauważyłem, żeby "szkła" wypadały gorzej na d800 niźli na d700 (ale może dlatego, że wyleczyłem się z szumo-/ostro-fobi)
    Ostatnio edytowane przez popi ; 30-06-2014 o 22:19
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Strona 21 z 22 PierwszyPierwszy ... 1119202122 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów