Dzięki wszystkim za pomoc. Zakupiłem SX2262W i Della U2412m, który będzię służył dodatkowo na paletki itd.
Pozdrawiam
Szukaj
Dzięki wszystkim za pomoc. Zakupiłem SX2262W i Della U2412m, który będzię służył dodatkowo na paletki itd.
Pozdrawiam
Witam.
Widzę, że w temacie przewija się kilka osób mających spore pojęcie o monitorach.
Ponieważ w moim starym sprzęcie (gateway 2485w) padła matryca szukam czegoś nowego. Monitor przeznaczony głównie dp pracy cad i pobocznie do amatorskiej obróbki zdjęć. Zaznaczę, że zależy mi na maksymalnym ograniczeniu budżetu (student). Zauważyłem kilka postów wyżej opinie, że monitory dell to nie liga dla grafików. Postanowiłem więc dopytać czy waszym zdaniem nie odczuje różnicy przy takim nec 244wmi a dell U2413. Rozważałem też coś z rozdziałką 2560x1440, ale budżet do 2000 więc mamy tu półkę budżetowych multimedialnych monitorów typu asus PB278Q czy dell U2713HM. Co polecacie przy widełkach do 2k?
Σ Art 20mm 1.4, Σ Art 35mm 1.4, Σ Art 85 1.4, T 70-200mm 2.8 G2 zakurzony D600![]()
Do 2 tys nie da się kupić ludzkiej 27-ki. Do 2 tys najlepszym wyborem jest EIZO EV2436W. DELLe doprowadzają do szału kolorowymi plamami i różowym połyskiem a o Asusach serii niby profesjonalnej, lepiej nie mówić.
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
Proponuję mocno rozważyć skalibrowanego NEC EA274WMi - kosztuje 2500 więc przekracza budżet, ale do CAD jest idealny
Jeśli nie 27, to EA244WMi
Sporo kiedyś "robiłem" na AutoCADzie i uważam że ekran powinien być maxymalnie matowy, bo ma to wpływ na komfort pracy przy długim wpatrywaniu się w te kreski (może przy pracy fotograficznej jest inaczej).
Nie wiem jak z matowością w tych NEC-ach. Ostatnio widziałem w Saturnie dwa biurowe Eizo (ev2736 i ev2436) i wydawało mi się że ten mniejszy był "matowszy" (nie stały obok siebie) ale mogłem się mylić. Może te NEC też się pod tym względem różnią ?
EIZO EV jest dość matowe, choć nie agresywnie, w zasadzie wszystkie modele tej serii mają podobnie. NECe EA to praktycznie lustro. Oba wykonania mają swoich zwolenników.
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
Przepraszam że się nieśmiało zapytam: po co do CAD-a dobra czerń ?
Po przeczytaniu kilkunastu stron ,to do 3 tyś zł jest najlepszy Eizo 2262 .czy jest inny król do 3 tyś zł?
Skontaktuj się z nami