Close

Strona 3 z 15 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 149

Domyślnie

Powiem tak... ergonomii (czytaj m.in. 2-pokrętła czy dodatkowego LCD), o której było wcześniej tak wiele przepychanek, mi nie brakuje w D5100 i gdyby nie klient, który jest b. poważnie zainteresowany odkupieniem ode mnie tego aparatu, zapewne bym zakupił Nikkora 85/1.8G i nie byłoby tematu. D5100 fajnie się komponuje ze stałkami Nikona (35 mam i jest ok, z 85 też pewnie by tak było, nie mówiąc o innych obiektywach stałoogniskowych) i nie mam powodów do narzekań jeżeli chodzi o finalny obrazek, czyli coś co mnie najbardziej interesuje. Nie bajery tylko finalny obrazek są dla mnie priorytetem. Z drugiej jednak strony ciągnie mnie jak wilka do lasu w kierunku czegoś nowszego np. D7100 (lub lepszego) bo wiem, że na pewno moja stałka/stałki? by odżyła/y?, co zresztą wielu przechodzących z aparatów D3xxx/D5xxx na D7100 podkreśla. I tu się ciągle waham zbierając informacje od różnych osób. Być może ktoś coś fajnego doradzi a mnie olśni? I po to jest właśnie ten temat...
    Nikon

Domyślnie

zgera dobrze to ujął- nie jesteś nowicjuszem i raczej powinieneś wiedzieć czego potrzebujesz. Ja powiem jeszcze tak- te wszystkie dodatkowe klawisze w D7100 nie sprawią, że zrobisz lepsze fotki. Jedynie pomogą zrobić tą fotkę szybciej. Pamiętaj też o jednym- rozdzielczość w D7100 podniesie poprzeczkę dla optyki...

Edit:
    Właśnie przeczytałem powyższe. Wg. mnie powinieneś wstrzymać się z przejściem na D7100 jeśli jakość obrazka jest priorytetem. Więcej zyskasz kupując szkła. A na D7100 przyjdzie czas. Przynajmniej będzie wtedy tańszy.
    Ostatnio edytowane przez nikoniarz ; 19-05-2014 o 21:24

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Skoro ergonomia i inne bajery w D7100 nie są dla Ciebie priorytetem to zadaj sobie pytanie, czy znikoma różnica w obrazku jest warta dopłaty 2500 zł, podejrzewam że za D5100 nie dostaniesz więcej jak 1000 - 1100 zł.
    Nikt za Ciebie nie dokona wybory, każdy z nas podchodzi do takich zmian indywidualnie.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Ja myślę, że Andrzej1974 jako dorosły facet (sugeruję się nickiem) miał już z grubsza podjętą decyzję, a tym wątkiem chce się tylko utwierdzić w swoim przekonaniu. I bardzo dobrze! Padły już chyba najważniejsze argumenty. Teraz już tylko musisz podjąć ostateczną decyzję Andrzeju. Ja myślę, że jakakolwiek nie będzie, to żalować również nie będziesz.

Osobiście oddaję swój głos na 85/1.8 a reszta do skarbonki. Lub na wyjazd.

Domyślnie

Skoro lepsza ergonomia nie jest potrzebna a D5100 spełnia swoje zadanie to jaki jest sens rozważania jego sprzedaży i kupna czegoś co nie jest potrzebne? Skoro masz jak rozumiem jedno szkło (w zasadzie DXowy standard) i potrzebujesz czegoś do portretu to wybór chyba jest oczywisty. Nie uważam też, że 35tka "odżyje" na D7100. Ja nie zauważyłem zbyt wielkiej różnicy w jej zachowaniu na D90 i D7100. Podejrzewam, że różnica między D5100 a D7100 będzie jeszcze mniejsza. Nie potrzebujesz ergonomii i wodotrysków D7100 to wydasz 3 kafle i właściwie nic nie zyskasz.

Domyślnie

Reszta to na przyszły FX
    W portrecie DX to tylko DX... Z lepszym czy gorszym AF, z tą czy inną ergonomią to nadal tylko DX.
    Mój głos oddaję na 85. Przyjdzie czas Andrzeju i na zmianę puszki, ale sam wiesz, co da Ci prawdziwy skok w obrazku

Domyślnie

To i ja swój głos oddam na szkło!

Wiadomo, że w człowieku drzemie takie małe dziecko, które uwielbia nowe zabawki, ale więcej pożytku będzie z 85mm zwłaszcza, że Ci ich brakuje, bo niestety po zakupie nowego body dalej Ci będzie brakowało...
    Nikon D5100 | D610
    Sigma 10-20 f/4-5.6 | 17-50 2.8 EX | 70-200 2.8 II EX | Nikkor AF-S 28 1.8 | AF-S 35 1.8 | AF-S 50 1.8 | AF-S 18-105 | Tokina At-x 100mm f/2.8
    Nissin Di-622 MkII | YN-560 IV | RF-603 MkII | Vanguard Alta+ 233AP

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi w tym temacie. Wszystko wskazuje na to, że jednak zostanę przy pierwszej wersji tj. N85/1.8G. Poza tym szkoda mi sprzedawać prawie nowiuteńkiego i zadbanego a na dodatek z malutkim przebiegiem D5100, który wypluwa fajne foty i nie stwarza mi żadnych problemów. Jak go zajeżdżę to dopiero pomyślę o czymś lepszym...
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    Dziękuję wszystkim za wypowiedzi w tym temacie. Wszystko wskazuje na to, że jednak zostanę przy pierwszej wersji tj. N85/1.8G. Poza tym szkoda mi sprzedawać prawie nowiuteńkiego i zadbanego a na dodatek z malutkim przebiegiem D5100, który wypluwa fajne foty i nie stwarza mi żadnych problemów. Jak go zajeżdżę to dopiero pomyślę o czymś lepszym...
    No i , jak widać , rozsądek (chwilowo) zwyciężył .....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Archibald6803 Zobacz posta
    No i , jak widać , rozsądek (chwilowo) zwyciężył .....
    Święte słowa... np. mój chwilowy rozsądek pomału się kończy i po prawie 3 latach z d5100 poszukuję do pary d700
    D5100, SB-910, N35 1.8G, N18-105, A500ex+BH2

Strona 3 z 15 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów