Close

Strona 1 z 15 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 149

Domyślnie Przejście z D5100 na D7100 czy...?

Mam do wydania na sprzęt foto... hmm... powiedzmy 2,5k... i pewien dylemat, co zrobić:

1. Czy zamienić samo body z D5100 na D7100? Tu od razu mała uwaga: Proszę o opinie tych, którzy robili takie przejście i czy naprawdę warto było wydać dodatkowe 2,5k na D7100.

2. Czy zostawić D5100 i kupić jakieś lepsze szkło to portretów np. N 85/1.8G lub jakąś Sigmę z serii ART (ciekawie wygląda ta nowa linia Sigmy), w myśl zasady: ważniejszy jest obiektyw od body?

P.S. Proszę o kulturalne wypowiedzi, bez prywatnych wycieczek, złośliwości etc...
    Nikon

Domyślnie

Nie napisałeś czy brakuje Ci w D5100 tego co ma D7100, czyli np: śrubokręta, lepszego wizjera, AF, lepszej guzikologii... Napisz też, jakie masz obecnie szkła- będzie odniesienie, gdyż jeśli masz już przyzwoite obiektywy to zakup lepszych szkieł albo będzie poza budżetem albo niewiele wniesie w poprawę jakości fotek.

Edit: co do wymiany D5100 na D7100 to nikt Ci obiektywnie nie doradzi. Musisz sobie sam odpowiedzieć czy brakuje Ci czegoś. Bo jeśli nie, i zakup ma być jedynie dla "komfortu psychicznego", to ja bym zaczekał aż D7100 spadnie z ceny, a teraz kupił szkiełka. Ale tu też masz sprawę niezbyt oczywistą- wszystko zależy od szkieł jakie masz, czy Ci jakiegoś brakuje, czy obecne są na tyle dobre, że zakup nowych nie wniesie zbyt wiele, tzn cena będzie nieproporcjonalna do wzrostu jakości obrazka...
    Ostatnio edytowane przez nikoniarz ; 19-05-2014 o 16:47

Domyślnie

Powiedzmy, że na obecną chwilę mam bdb MZ duet D5100 i N35/1.8G. Do tego zestawu miałem w planach dokupić następnie N85/1.8G. Głównie z myślą o portretach. Jednakże ostatnio pojawił się kupiec na to body i dylemat: D7100 (wcześniej czy później byl on w planach), czy wspomniany Nikkor. Swoją drogą ten obiektyw też był w planach. Generalnie, jako amator, marzy mi się duet D7100+N85/1.8G. Waham sie, co kupić w pierwszej kolejności...

Co do specyfikacji i bajerów dostępnych w D7100 to je znam. Bardziej mi chodzi o odczucia tych, którzy robili zamianę D5100 na D7100. Z forum wielu chwali D7100 np. za AF, za wizjer i za wiele innych rzeczy, których brakuje D5100...
    Nikon

Domyślnie

Ja zrobiłem zmianę z d5300 na d7100. Ten ostatni ma świetną ergonomię obsługi. Af w obydwu jak dla mnie jest bardzo dobry. Chlapanie w moim d7100 to zupełnie inny temat, widocznie trafiłem na ferelną sztukę. Uważam, że d7100 to świetny amatorski korpus. Jeśli to ci w czymś pomoże...

Domyślnie

Napisz co focisz, bo tak to ciężko coś doradzić.
    Gdybym ja miał problem z 2.5k to kupiłbym obiektyw np. tego n85 i do tego używkę szeroką coś 10-20

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slaweko Zobacz posta
    [...] Chlapanie w moim d7100 to zupełnie inny temat, widocznie trafiłem na ferelną sztukę.
    I te, podobnie jak zresztą tego typu wypowiedzi (klik) dają mi do myślenia. Wściekłbym się gdybym wybulił 3,7k za aparat, który dostarczałby mi takich atrakcji. Kosztem zadbanego i "bezatrakcyjnego" D5100...

Cytat Zamieszczone przez piotrx25 Zobacz posta
    Napisz co focisz, bo tak to ciężko coś doradzić.
    Gdybym ja miał problem z 2.5k to kupiłbym obiektyw np. tego n85 i do tego używkę szeroką coś 10-20
    Pisałem już... zdjęcia ludzi, czyli portrety...
    Co do 85/1.8G to ona mnie b. mocno kusi... Zważywszy na to, co napisałem wcześniej...
    Nikon

Domyślnie

Miałem d3100, więc po przesiadce na d7100 było mega wow, wiadomo ergonomia i inne bajery, ale mimo to kupiłbym najpierw 85 odczujesz ogromną różnice w stosunku do 35 min. w GO☺ a portret bez tego to ble, chyba że w studio.
    Ostatnio edytowane przez pako1 ; 19-05-2014 o 18:20
    D750 / / d500 / / N24-120f4 / / N35 1.8ed / / N85 1.8g / / N200-500vr / / sb700 /..... https://www.flickr.com/photos/114176014@N04/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    Pisałem już... zdjęcia ludzi, czyli portrety...
    Co do 85/1.8G to ona mnie b. mocno kusi... Zważywszy na to, co napisałem wcześniej...
    to lepiej kup obiektyw

Domyślnie

Hmm... może faktycznie pierwsza myśl byłaby najlepsza...
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    ... zdjęcia ludzi, czyli portrety....
    używane , ale zadbane d700 ; MSZ

po co robić za 3700 mały kroczek , skoro można za podobne pieniądze zrobić spory KROK ?;
    .... a i "35" nabierze odpowiedniego "smaczku" ......
    Z czasem dokupisz jakiegoś nikonowego portretowego manuala za przysłowiową "czapkę gruszek" albo (w przypływie rozrzutności) N 85/1.8D i będziesz w "siódmym niebie" .....

Strona 1 z 15 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów