Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie Octa 180cm - jaka lampa w plener?

Byłem w zasadzie zdecydowany, żeby wziąć QUANTUUM R + DUAL POWER 300WS Z BATTERY PACK, ale okazało się, że już tego nie ma (Quantuum nie produkuje).

Jestem amatorem/początkującym w te klocki i nie za bardzo wiem jak znaleźć logiczną alternatywę. Zależy mi na wykrozystaniu lampy w plenerze, więc koniecznie z battery packiem. Moc - tu mam dylemat, 600/300Ws powinno mi wystarczyć.

Ważne, żeby lampa dała radę z dużą octą (180cm). Nie wiem czy wszystkie modele tak samo równo podświetlają i czy trzeba dużo więcej mocy, żeby ją oświtlić w porównaniu z octą 120cm.

Co wybrać, jak żyć?
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

Do tak dużego modyfikatora, i do użycia w plenerze to brałbym pod uwagę 600ws lub więcej, 300 trochę zbyt słaba.

Domyślnie

300Ws sprawdzi się na wieczornych nocnych zdjęciach gdzie nie potrzebujesz "pied...cia" przez słońce
    600Ws tam, gdzie jesteś w cieniu, gdzie potrzbeujesz wypełnić cienie lub delikatnie położyć równe światło w ciągu dnia
    1200WS i więcej jeśli chcesz działać w pelnym słońcu
    wszystko powyżej dotyczy lampa + OCTA180cm

Osobiście miałem, użyłem kilku krotnie i sprzedałem.
    Jest to gigant, ciężki w składaniu w terenie, łatwo go podrudzić (duża biała powierzchnia) - można kupić parasolkowy system ale ponoć dzyndzel co przytrzymuje przed złożeniem nie wytrzymuje naprężenia dawanego przez 8 drutów.
    W plener polecałbym do 120cm

Pytanie jest - jak i ile powierzchni chcesz oświetlić?
    śluby, robaki, i dzieciaki a także wyprawy
    Pawel Borowka
    <')(((<-( <')(((<-( The deeper I go
    <')(((<-( The better I get

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamisz Zobacz posta
    Do tak dużego modyfikatora, i do użycia w plenerze to brałbym pod uwagę 600ws lub więcej, 300 trochę zbyt słaba.
    Cytat Zamieszczone przez Borowa Zobacz posta
    300Ws sprawdzi się na wieczornych nocnych zdjęciach gdzie nie potrzebujesz "pied...cia" przez słońce
    600Ws tam, gdzie jesteś w cieniu, gdzie potrzbeujesz wypełnić cienie lub delikatnie położyć równe światło w ciągu dnia
    1200WS i więcej jeśli chcesz działać w pelnym słońcu
    wszystko powyżej dotyczy lampa + OCTA180cm
    Nie planuję zdjęć w pełnym słońcu stąd to wahanie, ale przychylam się ku wersji 600Ws.

Cytat Zamieszczone przez Borowa Zobacz posta
    Osobiście miałem, użyłem kilku krotnie i sprzedałem.
    Jest to gigant, ciężki w składaniu w terenie, łatwo go podrudzić (duża biała powierzchnia) - można kupić parasolkowy system ale ponoć dzyndzel co przytrzymuje przed złożeniem nie wytrzymuje naprężenia dawanego przez 8 drutów.
    W plener polecałbym do 120cm

Pytanie jest - jak i ile powierzchni chcesz oświetlić?
    Oświetlał będę ludzi, również całe sylwetki, czasem ciut więcej.

Pytałem natomiast o same lampy. Kwestia modyfikatora to inna sprawa.

Ktoś coś?

Domyślnie

Ja używam czasem okty 150cm w słońcu - lampa 800ws dawała spokojnie radę, raczej nie używałem na pełnej mocy, ale na 300ws bym się nie porwał - imo sporo za mało. Nie wszystkie sesje będziesz robił wieczorne pewnie, zachce Ci się kiedyś błysnąć jak jest jaśniej, przygasić słońce i co? Albo przymkniesz szkło, bo będziesz potrzebował większej głębi i też braknie. Odsuniesz lampe dalej bo będziesz potrzebował całą sylwetke i trochę tła dookoła - to samo. Imo 600-800ws to rozsądny kompromis między ceną, wielkością, ciężarem, który w większości sytuacji powinien wystarczyć...
    Co do modyfikatora - przemyśl czy tymi szybkorozkładanymi nie warto się zainteresować. Ja miałem 120, zmieniłem na 150 (większych nie ma), bo chciałem mieć delikatniejsze światło i jest git. A wygoda niesamowita - ze 180, normalnej budowy będziesz miał szczerze mówiąc dramat (miałem taką w studio i ważyła chyba tonę, założyć to samemu, przynieść do tego statyw - mordęga).

W sumie dokładnie to samo rozkminiałem rok temu (jak tam z mocą, modyfikatorem), przy okazji takiej wiosennej sesji z lampką Jak chcesz to looknij na bloga:

http://patrykmorzonek.blogspot.com/2...zebisnieg.html

Domyślnie

do oświetlania całej postaci wystarczy OCTA 90cm, 120 to już sporo, a 180 to jest gigant

osobiście w plenerze używam BD lub garnka z lampy - zależy co chce uzyskać.
    OCTA daje miękkie światło, którego mało używam.

180cm sprzedałem bo była ultra nieporęczna do transportu i składania w terenie - wg mnie jest to dyfuzor typowo pod studio, gdzie po zakończeniu pracy nie składasz go.

BD z założoną błoną daje bardzo podobny efekt do OCTY tylko powierzchnia świecąca jest ciut mniejsza - ja mam 70cm i to czasem za dużo na 2 osoby jeśli tylko je chcesz oświetlić - tu pomaga mi plaster miodu ale moc światła mocno spada i trzeba smażyć na dużych mocach lampy a to znowu powoduje spadek ilości błysków
    śluby, robaki, i dzieciaki a także wyprawy
    Pawel Borowka
    <')(((<-( <')(((<-( The deeper I go
    <')(((<-( The better I get

Domyślnie

Używałem octy 150cm szybki montaż w plenerze, bez asystenta który to trzyma nawet nie ma co iść w plener - straszny z tego spadochron a co dopiero 180cm. Chociaż mam statyw pod to specjalnie, który waży 6kg.
    Szybki montaż sprawdza się wyśmienicie, ale to nie to samo co DB, którego bardziej preferuję

Nigdy bym się nie zdecydował na octe 180cm w plener, do tego nie szybki montaż. Do tego lampa 300Ws to zdecydowanie za mało, 600Ws skromne minimum
    - FB -
    Canon + szkła

Domyślnie

Podzielam zdanie kolegi.
    Niestety w plenerze mocy nigdy dosyć, bo mając sporo miejsca odstawia się lampy dalej. A wtedy potrzeba mocy. W dodatku wtedy każda nasadka robi się mała (tzn daje ostrzejsze światło - bo dalej i też dlatego, że nie ma odbicia błysku od scian). Czyli 180 ma sens, ale ... go nie ma bo wymaga silnej lampy i fruwa przy lada podmuchu.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Widzę, że wątke przerodził się w "jaka octa", hehe. Ok, 180 to może faktycznie będzie gigant. Odnośnie oświetlenia całej postaci - można to zrobić nawet lampą reporterską (używam z parasolkami), wiem co to może, a czego nie. Odnośnie mocy - cenne uwagi, dlatego odrzucę zupełnie 300Ws.

Natomiast - stąd w ogóle mój post - jaką lampę warto kupić? Miałem do czynienia tylko z tymi quantuumami, o których pisałem w pierwszym poście - dla mnie, jako amatora całkiem okej, więc szukam czegoś podobnego, z tym, że koniecznie z battery packiem.

A może można kompletować taki zestaw osobno? W sensie lampa i do tego jakiś battery pack? Co o tym myślicie?

No i jeszcze jedna rzecz. Jak lampa 600Ws to którego producenta? Ewentualnie który model danej firmy? Nie potrzebuję ultraprecyzyjnej regulacji typu 1/128 natomiast chciałbym, żeby był to sprzęt, do którego kupię akcesoria. Patrzeć dalej na Quantuuma? Np. Quantuum Pulse 600Ws? Czy może lepiej zainwestować w coś innego?

Bardzo fajne!
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 03-04-2014 o 23:39

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adrian Zobacz posta
    Natomiast - stąd w ogóle mój post - jaką lampę warto kupić? Miałem do czynienia tylko z tymi quantuumami, o których pisałem w pierwszym poście - dla mnie, jako amatora całkiem okej, więc szukam czegoś podobnego, z tym, że koniecznie z battery packiem.

A może można kompletować taki zestaw osobno? W sensie lampa i do tego jakiś battery pack? Co o tym myślicie?

No i jeszcze jedna rzecz. Jak lampa 600Ws to którego producenta? Ewentualnie który model danej firmy? Nie potrzebuję ultraprecyzyjnej regulacji typu 1/128 natomiast chciałbym, żeby był to sprzęt, do którego kupię akcesoria. Patrzeć dalej na Quantuuma? Np. Quantuum Pulse 600Ws? Czy może lepiej zainwestować w coś innego?
    Chyba mocno to zależy od budżetu. Całkiem fajna jest ta lampka, która ktoś ostatnio na forum wrzucał, jest wątek o tym - nFlash coś tam. Z wbudowaną baterią i ponoć dużo błysków na pełnej mocy robi (680ws). Tylko no niestety ponad 2k. Poza tym nie wiem jak z jakością - na papierze to dobrze wygląda, pytanie jak w rzeczywistości się to spisuje.

Battery pack - w sensie taki oddzielne cuś, uniwersalne, jak to co u mnie w linku - ma tą zalete, że możesz do tego podpiąć dowolną lampę, nie jak w przypadku tych Quantuum dual power - dedykowany tylko do tego i niczego innego. Mam jakieś inne lampki, słabsze - czasem podpinam i w plenerze zasilam 3 różne błyskacze bez problemu.
    Wady - no to cóż, przede wszystkim cena i poręczność. Jest to większe niż dedyk i cięższe (chociaż bez tragedii).
    Kwestia czy planujesz mieć jedną lampę i prosty setup, większa mobilność czy większe mozliwości - kilka róznych lamp np, bardziej rozbudowane oświetlenie sceny, jakieś inne urządzenia podpinać na rzecz trochę mniejszej mobilności (choć nie ma tragedii w sumie). Najlepiej mieć to i to

Co do producenta lampy - imo w podobnej kasie to jeden piernik co kupisz, wszystko ta sama chinszczyzna (która działa, dla mnie jest ok). Czy to Q, fripers, powerlux czy cokolwiek to... Najlepiej porównać wage, pomacać gdzieś i wybrać co najbardziej leży. Ale może ktoś ma z tym więcej doświadczenia...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów