Close

Strona 205 z 239 PierwszyPierwszy ... 105155195203204205206207215 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 041 do 2 050 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Witek.K Zobacz posta
    Rafal, masz RAW-a tej sceny z Canona? By lezal, by kwiczal mnie nie interesuje... Nawet Fujikiem X-E1 w tych warunkach zrobie zdjecie z AF-em a Fuji jest znany z gownianego AF-u. Jak bedziesz celowal w czarny garnitur, to obawiam sie, ze i wszystkoumiejacy Nikon bedzie mial problemy, ale jak wycelujesz w linie marynarka/koszula i Fuji da rade a Canon na 100%.
    Niestety nie mam, wtedy miałem tylko Nikony. O tym jak działa AF w Nikonach i Canonach już "trochę" wiem (i mam na tyle duże doświadczenie oraz wiedzę, żeby nie celować w ciemną/jasną jednolitą powierzchnię ). Miałem okazję ostatnio kilkanaście dni katować D700/D3/D600 oraz 5D3/6D (po 2 różne egzemplarze) w podobnych warunkach i rezultat zawsze był ten sam -Nikon trafiał w większości wypadków w cel, Canon....... no cóż niestety tylko w około 50% i to też nie w każdym przypadku miał te 50%.

Przykład na centralnym czujniku:

duże: http://lenspro.pl/pliki/6DvsD600_AF/...centralny1.jpg

duże: http://lenspro.pl/pliki/6DvsD600_AF/...centralny1.jpg
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Jak ci wszyscy ludzie, ktorzy maja cokolwiek innego niz Nikon, sa w stanie zrobic jakies zdjecia? Przestaje czytac to forum, bo bede musial zapomniec o fotografii Czasem odnosze wrazenie, ze Twoje przejscie do Canona ma jeszcze jeden, troche ukryty sens...
    Hobby polega na tym, by przy maksymalnych nakładach osiągnąć minimalny efekt.

Domyślnie

Nie wiem dlaczego mówienie wprost o wadach danego systemu jest czymś dziwnym.
    To chyba naturalne, wiedzieć gdzie sprzęt wykłada się i unikać takich sytuacji.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    To, ze jakis sprzet ma wady, to oczywiste, pisalem o tym wielokrotnie. Chodzi jedynie o takie rozpaczliwe wypowiedzi sugerujace, ze praca z aparatem danej firmy nie da sie pracowac:
    Cytat Zamieszczone przez zaix Zobacz posta
    Masa sytuacji, masa. I nie przesadzam. W bardzo wielu zdjęciach studyjnych, byłem ograniczony tym, że muszę pozostawić cień, albo banding. Choćby ostatnio robiłem zdjęcia, na których facet był w ciemnych okularach, następnie chciałem "wyciągnąć" oczy -bum i szum i banding, każda strefa w cieniu-to samo. Mocno forsowałem pewne pliku z nikona dla specyficznych efektów, podchodzących czasem ciut pod grafikę i nie mówię tu o HDR (choć i to jest niezły przykład) i bardzo często z tego korzystałem, w 5d3 jest to co jest i pole manewru jest mocno ograniczone. Myślę, że większość znających się na rzeczy profesjonalistów, którzy pracują mocniej "graficznie" nad zdjęciami, używa Nikona, ale myślę, że to nie temat na to. Matryca to świadomy wybór wraz z ograniczeniami. AF NIE!! Niemniej jednak pozostaję przy zdaniu, że elastyczność pracy z NEFem to zupełnie inna klasa i kategoria niż Canon i nie da się tego praktycznie podważyć. Byle zdjęcie pod światło już przedstawi tą kwestię i tak-wiem, można doświetlić, ale to już inne zdjęcie i jego charakter.
    Jak juz wczesniej napisalem, nie mam zamiaru sie tu udzielac. To moja ostatnia wypowiedz w tym temacie. Moje zdanie w skrocie: Nikony to lepsze aparaty pod kazdym wzgledem (o ile sa sprawne), jednakze zdjecia z Canonow podobaja mi sie duzo bardziej. Byc moze, to kwestia tego, ze robia je ludzie, ktorzy mniej uwagi poswiecaja sprzetowi a wiecej fotografii.
    Ostatnio edytowane przez Witek.K ; 01-04-2014 o 13:07

Domyślnie

Oj Witku, wybacz ale czasem pitolisz straszliwie Jaki ukryty sens ? Samo-ubiczowanie ? Czy może 5-ta kolumna ? Serio tak myślisz ? Proszę Cie, powiedz, że to był żart z Twojej strony........

Czy o Canonie mogę pisać tylko w superlatywach -to wtedy będę postrzegany jako "swój człowiek" -a jak wytknę jakąkolwiek wadę to już "bleee jestem" ? Sorry, ale ja stawiam na obiektywizm.
    Czy ja pisałem, że się nie da focić Canonem ? Da się (co więcej czasem daję przykład zdjecia z 6D, którego podobno nie da się zrobić bo ma za słaby AF). Tylko jednym sprzętem dane foto zrobi się LEPIEJ i ŁATWIEJ a drugim GORZEJ i TRUDNIEJ. A drugie foto..... na odwrót.

Ja zawsze wybieram to co w danej chwili mi bardziej odpowiada. Dlatego obecnie używam Canona. Z GORSZĄ matrycą i SŁABSZYM AFem. Za to mam aparat w domu, robię zdjęcia i się nie martwię. W przypadku ostatnich Nikonów niestety się martwiłem, a sprzęt za dużo czasu spędzał w serwisie (i to na bezskutecznych naprawach).
    Ostatnio edytowane przez Fatman ; 01-04-2014 o 13:08
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    jak ktoś robi plener ślubny w pełnym ostrym słońcu, co samo w sobie jest kiepskim pomysłem i będzie to słabo wyglądało na nikonie, canonie, pentaxie i hasselu

a potem jeszcze wyciąga z cienia 3ev, to moim skromnym zdaniem problem nie leży w matrycy canona

Domyślnie

Witek, zdecyduj się, jak ktoś pisze o problemach to mówisz żeby wstawił zdjęcia, a jak wstawia się zdjęcia to mówisz że problemu nie ma. To jak to w końcu jest? Mam wrażenie, że za bardzo emocjonalnie do tego podchodzisz, sprzęty nie są doskonałe w żadnym systemie, natomiast fajnie jest znać te ograniczenia i tyle. To chyba dobrze, że się mówi o takich rzeczach, jak myślisz?
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deep Zobacz posta
    Witek, zdecyduj się, jak ktoś pisze o problemach to mówisz żeby wstawił zdjęcia, a jak wstawia się zdjęcia to mówisz że problemu nie ma. To jak to w końcu jest? Mam wrażenie, że za bardzo emocjonalnie do tego podchodzisz, sprzęty nie są doskonałe w żadnym systemie, natomiast fajnie jest znać te ograniczenia i tyle. To chyba dobrze, że się mówi o takich rzeczach, jak myślisz?
    Mialem sie nie odzywac, ale Tobie odpowiem. Pominales jeden wazny szczegol, prosilem o zdjecia (RAW-y) z Canona, ktore obrazuja ograniczenia tego systemu w realnym uzytkowaniu, nie jakies wyimaginowane problemy. Zrobilem to celowo, poniewaz uwazam, ze najczesciej rzeczone ograniczenia wynikaja z bledow popelnionych przez uzytkownika a nawet i te da sie zwykle skorygowac przy pomocy odpowiednich narzedzi postprocesu. Zdjecia na ktorych AF nie trafil, moge zaprezentowac z kazdego systemu, ktory posiadalem Pentax, Nikon i Canon. Mysle, ze problemem (chociaz sama idea mi sie podoba i gdyby byla traktowana bardziej na luzie mialaby duze wziecie) Waszego portalu, jest to (albo kiedys bedzie), ze chcecie aby uwazano Wasze wyniki za wiarygodne, a jak sami twierdzicie stronicie od powaznych pomiarow, tabelek itp. Chociaz bardzo wam kibicuje, niestety napotykam w Waszych porownaniach pewne niescislosci, ktore zmuszaja mnie do zastanowienia. Kiedys udowadnialiscie, ze obrazek z Nikona jest wlasciwie identyczny z tym z Canona i prawie Wam sie udalo. Teraz, jak widze powyzsze przyklady dzialania AF-u pod swiatlo, w oczy wali zielony zafarb na zdjeciach z D600. Przekonalo mnie to po raz kolejny o slusznosci wyboru, tego jakze ubogiego systemu jakim jest Canon Tym razem, to juz na prawde koniec moich wypowiedzi w tym watku, nie chce zasmiecac. Jesli ktos chce cos mi przekazac, zapraszam na Priva.

Domyślnie

No widzisz, i to właśnie cały ty. Po co oceniasz kolor tam gdzie nie był on ustawiany? To tylko różnica w WB. Mówiłem Rafałowi aby ustawił jednakowy WB przy wywoływaniu bo znajdzie się ktoś (w tym wypadku ty) co zacznie go porównywać a nie patrzeć na nie trafiony AF. Jak sam pisałeś, jak chcesz uderzyć psa to... tylko że w tak oczywistych dowodach nie ma sensu dalsza dyskusja. Z mojej strony temat wyczerpany.
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krolewicz Zobacz posta
    jak ktoś robi plener ślubny w pełnym ostrym słońcu, co samo w sobie jest kiepskim pomysłem i będzie to słabo wyglądało na nikonie, canonie, pentaxie i hasselu

a potem jeszcze wyciąga z cienia 3ev, to moim skromnym zdaniem problem nie leży w matrycy canona
    To przeczytaj jeszcze raz to co napisałem
    Jak nie dotrze to jeszcze raz a potem jeszcze raz
    Jak po 3 razach nadal nie zrozumiesz to przykro mi ale nie pogadamy

Strona 205 z 239 PierwszyPierwszy ... 105155195203204205206207215 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów