Close

Strona 164 z 239 PierwszyPierwszy ... 64114154162163164165166174214 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 631 do 1 640 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

Strasznie mnie drażniło, że mając D700 nie mogłem liczyć na wspomaganie z lampy zew. w ciemnych warunkach bo miałem BF
    A jak u ciebie FttSniper jest, D600 + lampa?
    xpro2/ 23/ 56/ 10-24/ godox

Domyślnie

O dziwo w kombinacji z D600 - wszystko trafia celnie (sprawdzone z SB-600/700/900), niestety w D800 przy odległości 3m od obiektu dla 50mm @ 1.8 przestrzał to dobre kilka do 10cm
    lovestorymakers.com

Domyślnie

50 mm, przysłona 1.8, odległośc 3 m - GO wynosi 38 cm. Jesli ci nie trafia o 10 cm to i tak to co chcesz masz ostre.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Tak, GO może nieco pokryje wszystko ale na rozkładówce fotoksiążki 60x30cm już nie jest fajnie - znawca foto się doczepi. No i sprawa gorzej wygląda z 85mm.
    lovestorymakers.com

Domyślnie

Specjalnie pofatygowałem się na podwórko, by strzelić kilka fot testowych, z różnych odległości.
    Wszystko z 50mm, na f 1.8. Strzelane z ręki. Po kliknięciu na fotkę otwiera się duże zdjęcie (zmniejszyłem do 5000pix na dłuższym boku)

1. Ostrość na tylną lampę, obok wlewu paliwa.

2. Ostrość na drzwi od szopy.

3. Ostrość na przyczepę kempingową.

4. Ostrość na "SEAT"

Tak, jak wspominałem wcześniej, puszka była na kalibracji lewego af, rok temu. Od tamtego czasu (15 tys. klatek) działa dobrze.

Domyślnie

Mój również działa dobrze, przebieg około 18tys. Kupiony prawie 2 lata temu. Sledze watek i spać nie mogę jak czytam co może się stać przy większym przebiegu (rozkalibrowanie )

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Stary Dziad, może to opiszę ?

Wczoraj robiłem zdjęcia na spacerku, swojej rodzinie. Pogoda piękna, świeciło słoneczko. Byłem bardzo zadowolony, bo od miesiąca używałem nowego obiektywu (Nikkor 85 1.8G), który już pierwszego dnia po zakupie skalibrowałem z moim body (wymagał ustawienia na -6, troszkę się tym zmartwiłem, ale na forum napisali, że "nie marudź tylko rób zdjęcia"). Po zrobieniu zdjęć na spacerku oglądaliśmy je wspólnie z rodzinką na komputerze, ale było fajnie !!!! Dzisiaj także była piękna pogoda, a zachęcony wczorajszymi pięknymi zdjęciami postanowiłem "fotograficzny dzień" powtórzyć. Robiłem zdjęcia jak zwykle (na wszelki wypadek napiszę, że byłem trzeźwy, warunki oświetleniowe były idealne, w kilku przypadkach użyłem statywu oraz dałem aparat mojej żonie, żeby wykluczyć jakąś moją tajemniczą niedyspozycję), ale niestety według mnie coś było nie tak...... Według mnie (i żony i dziecka) aparat ustawiał ostrość dużo przed celem. to znaczy kiedy fotografowałem całą postać mojej żony, aparat ustawiał ostrość około metr przed miejscem, w którym stała !!!! Byłem bardzo zdziwiony, bo przecież skalibrowałem obiektyw z body i jeszcze wczoraj wszystko było idealnie. Niestety zdecydowana większość zdjęć, była z źle ustawioną ostrością. Uznałem, że coś jest nie tak i napisałem o tym na forum, niestety dowiedziałem się jedynie tego, że nie potrafię używać tak zaawansowanego aparatu, i że AF w moim Nikonie D800 jest tak dobry, że to moja wina. Mimo to, postanowiłem uznać się za niewinnego i szukać rozwiązania problemu na własną rękę. Skoro aparat ustawiał ostrość przed obiektem w który celowałem, to postanowiłem zmienić kalibrację obiektywu w body z -6 na +6. I co się okazało ? Tak, to był strzał w 10 !!!! Ucieszyłem się bardzo, ale też przestraszyłem, bo................ mam jeszcze 3 inne obiektywy. Co jeśli one też już nie trafiają ? Okazało się, że tak własnie jest. Musiałem wszystkie na nowo skalibrować. Na szczęście po ponownym skalibrowaniu wszystko już było dobrze. Uznałem, że dobrze by było skontaktować się z znajomymi mającymi ten sam aparat. Okazało się, że część z nich ma dokładnie ten sam problem co ja !!!!! I rozwiązali go w ten sam sposób. Co prawda Darek wysłał już dwa razy aparat do kalibracji i nadal po jakimś czasie aparat mu się rozkalibrowuje, ale jak się okazało jemu też na forum napisali, że się nie zna, ma za małe doświadczenie (dziwne trochę bo od 4 lat z powodzeniem fotografował za pomocą D700) a w ogóle to problemu nie ma, a jak jest to ma go może jedna osoba, która też się nie zna i bzdury pisze. A w ogóle to jest agentem Canona.

No dobra -to taka historyjka tylko. W moim przypadku akurat było bardzo podobnie. Miałem to szczęście, że do rozkalibowania się AF dochodziło po robocie. Nie miałem tego stresu, że aparat przestawił się w trakcie zlecenia, gdzie nie za bardzo jest czas na testy.
    Ciągłe cholerne testy, czy wreszcie jest dobrze.

Ot, tyle.............
    Rafale, zamieniłeś d800, na 6d z powodu rozkalibrowującego się af. Nie chcę Cię martwić, ale...

Domyślnie

Na razie się nie martwię Jak by dobrze poszukać to posty mogące martwić znajdą się na temat każdego sprzętu (D800 zamieniłem na 5D3 i 6D ).
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Na razie się nie martwię Jak by dobrze poszukać to posty mogące martwić znajdą się na temat każdego sprzętu (D800 zamieniłem na 5D3 i 6D ).
    Czy poza oczywistymi, typu wielkosc, pancernosc, fjuczery itp sa w tych 2 canonach jakies roznice, ktore uwazasz za istotne?
    PS. Moze odpowiedz w watku canonowskim, bo nas pogonia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dem Zobacz posta
    Rafale, zamieniłeś d800, na 6d z powodu rozkalibrowującego się af. Nie chcę Cię martwić, ale...
    trzeba jakąś większa próbę, żeby zobaczyć czy jest podobnie jak w tym wątku o d800 tzn. połowa nie działa bez interwencji serwisu. ponoć kalibracja w korpusie pomogła temu 6D zobaczymy czy i kiedy się rozreguluje.
    Jestem szumofobem. S50F1.4A

Strona 164 z 239 PierwszyPierwszy ... 64114154162163164165166174214 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów