Close

Strona 159 z 239 PierwszyPierwszy ... 59109149157158159160161169209 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 581 do 1 590 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stary Dziad Zobacz posta
    .. Większość wiadomości tutaj opiera się na ogólnikach: przestało działać po pewnym czasie i już. Czy ktoś mógłby pokazać w praktyce (konkretne zdjęcia), jak wygląda sytuacja, w której AF rzeczywiście jest rozkalibrowany tak, że zupełnie nie da się używać D800?
    1. Co mamy pokazać? Zdjęcie na którym jest FF czy BF? Przecież wiadomo jak taki efekt wygląda. Płaszczyzna ostrości przechodzi nie w tym miejscu gdzie chce fotograf.
    2. Przecież jak widzę, że jest FF czy BF to nie fotografuję dalej tylko zmieniam korekcje, a walnięte pierwsze zdjęcia kasuję już w body. Potem zdjęcia są OK, więc nie pokazują wady D800.
    3. Da się używać D800 z tą wadą, używam go prawie 2 lata.
    Jesli ktoś ma tak dużą wadę, że zakres regulacji nie wystarcza (ponad +/-20) to idzie do serwisu.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Albo zmniejsza do 900px i wrzuca do neta. Można siedzieć i płakać, ale lepiej robić zdjęcia, bo czas nagli.

Domyślnie

Pojawił sie wpis Fatmana, więc się do niego też odniosę.
    Jestem przekonany, że jest tu kwestia związana z mechaniką w D800. Niestety jeśli coś się w body przestawia, to wszystkie obiektywy trzeba ustawić na nowo. Tak właśnie się dzieje. Co jest nie tak z mechaniką - nie wiem. I pewnie sie ławo nie dowiemy, bo zapewne serwis nikona nie będzie w tym względzie szczery (pamiętamy przyznawanie się do kurzenia w D600). Opcji jest kilka, myslę, że to problem z umocowaniem modułu AF albo luster/pryzmatów kierujących światło na moduł AF. Coś tu po prostu się potrafi po pewnym czasie przemieścić, układa w innej pozycji. Korekcje są raz na +, innym razem na -. Zmiana temperatury otoczenia może mieć znaczenie (robiłem zdjęcia na mrozie - musiałem zmienić korekcje), a to też wskazuje na mechanikę, mocowane jakiegoś elementu.
    U mnie zmiany są rzadko (kilka razy przez 2 lata) i są małe. Jeśli u kogoś potrafią się sporo zmienić w ciagu dnia - to współczuję, bo nie da sie wtedy takiego aparatu używac do reporterki. Ja mogę używać, bo pracuję powoli (nie reporterka) i mimo doświadczenia - bardzo kontroluję efekty sesji na każdym jej etapie (i nie tylko o ostrości czy o GO tu mówię).
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 18-02-2014 o 16:23
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Przyznam, że akurat z tym przestawianiem się AF dużej roboty nie miałem. Po przygodach z D7000, kalibrację AF z poziomu body mam opanowaną do perfekcji (przynajmniej w Nikonach). Jest to upierdliwe i może być zwiastunem większych problemów w przyszłości, jednak tak jak pisał Jacek, da się z tym żyć

[dopisane]

U mnie doszło do rozkalibrowania się układu AF, 4 razy. Pierwszy raz chyba po około 30-40 tys. zrobionych zdjęć.
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Problem przynajmniej na moich puszkach jest tragiczny - moja historyjka wykrycia rozjazdu AF była podobna do tej opisanej przez kolegę Rafała. Czytałem wątki o problemach AF nikona d800 ale byłem przekonany że dobra jest jakiś zonk w produkcji ale jak się będzie 1-2x w roku na kalibrację słać to ujdzie w tłumie.

Myliłem się - ok 10 tys przebiegu na obu puszkach i rozjazd obecnie co 200-300 fotek na poziomie 5-8 punktów na skali kalibracji w body dla wszystkich stałek. Nawet 17-35 @ 17mm f2.8 musiałem przestawić z 0 na +7 bo przy foceniu np ściany kamieniczki 30m dalej miałem ostrość na połowie dystansu do obiektu (wiadomo duża GO na szerokim kącie nie ukazuje tragicznie problemu, ale skala ostrości dla nieskończoności stawała w 1/3 drogi między 1 a 3m !)

Na ten moment przesiadłem się na D600-tki które za cholere nie chcą mi zabrudzić matrycy bardziej niż w poprzednich aparatach gdzie podczas repo zmieniałem szkła po kilkanaście - kilkadziesiąt razy.

D800 poszły do serwisu, szkoda że tym razem brałem na firmę i nie obejmuje mnie wsparcie rzecznika praw konsumenta - kilka lat temu udało mi się wymienić jedną z D90-tek na nową po tym jak 2x pod rząd serwis nie dał rady skalibrować FF giganta w puszce a pewien duży sklep foto specjalizujący się w sprzęcie nikona nie chciał mi wymienić puszki na nową ani zwrócić pieniędzy mimo, że sprzęt oddałem przed upływem 10 dni.
    lovestorymakers.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Pojawił sie wpis Fatmana, więc się do niego też odniosę.
    Jestem przekonany, że jest tu kwestia związana z mechaniką w D800. Niestety jeśli coś się w body przestawia, to wszystkie obiektywy trzeba ustawić na nowo. Tak właśnie się dzieje. Co jest nie tak z mechaniką - nie wiem. I pewnie sie ławo nie dowiemy, bo zapewne serwis nikona nie będzie w tym względzie szczery (pamiętamy przyznawanie się do kurzenia w D600). Opcji jest kilka, myslę, że to problem z umocowaniem modułu AF albo luster/pryzmatów kierujących światło na moduł AF. Coś tu po prostu się potrafi po pewnym czasie przemieścić, układa w innej pozycji. Korekcje są raz na +, innym razem na -. Zmiana temperatury otoczenia może mieć znaczenie (robiłem zdjęcia na mrozie - musiałem zmienić korekcje), a to też wskazuje na mechanikę, mocowane jakiegoś elementu.
    U mnie zmiany są rzadko (kilka razy przez 2 lata) i są małe. Jeśli u kogoś potrafią się sporo zmienić w ciagu dnia - to współczuję, bo nie da sie wtedy takiego aparatu używac do reporterki. Ja mogę używać, bo pracuję powoli (nie reporterka) i mimo doświadczenia - bardzo kontroluję efekty sesji na każdym jej etapie (i nie tylko o ostrości czy o GO tu mówię).
    A ja dodam że takie przemieszczenie to są dziesiąte i setne milimetra....
    SoNy dałao ciała z kamerą gdzie matryca po dłuższej pracy zmienia swoja pozycję. Efektem jest to że nie ma szans pracować "na skale ostrości" co jest podstawą w pracy filmowej

Domyślnie

Tak sobie głośno pogdybam... A może konstrukcja komory lustra w D800 jest klonem konstrukcji ze "świetnego" D7000? Wnikał ktoś może w podobieństwa do powyższego i różnice względem D3/D700?

Idąc dalej: czy istnieje możliwość, że intensywność użytkowania ma wpływ na rozjeżdżanie się mocowania/osi obrotu lustra głównego lub pomocniczego? Może inaczej to płynie u osób walących seriami, inaczej u "niedzielnych" użytkowników?

Dobrze, że tego wynalazku nie kupiłem (głównie dzięki postom Fatmana)...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta
    Tak sobie głośno pogdybam... A może konstrukcja komory lustra w D800 jest klonem konstrukcji ze "świetnego" D7000? Wnikał ktoś może w podobieństwa do powyższego i różnice względem D3/D700?
    Nie, inny rodzaj "świrowania" pomiędzy D7000 a D800. Zresztą zdecydowanie wolę wady D800, bo dla mnie były przewidywalne i łatwe do opanowania. D7000 to był świt pierwszej klasy -ja wymiękłem totalnie.

Porównanie pracy w komorze lustra pomiędzy D800 a D700/D3 robiliśmy wraz z deepem, w takim zakresie jak mogliśmy -czyli film Slo-Mo, na którym widać że lustro w D800 mocniej się obija i kłapie, kłapie, kłap kłap kłap.....

Idąc dalej: czy istnieje możliwość, że intensywność użytkowania ma wpływ na rozjeżdżanie się mocowania/osi obrotu lustra głównego lub pomocniczego? Może inaczej to płynie u osób walących seriami, inaczej u "niedzielnych" użytkowników?
    Na logikę -oczywiście.

Dobrze, że tego wynalazku nie kupiłem (głównie dzięki postom Fatmana)...
    Hmmm, a inni piszą że za zachwalanie Nikona powinienem dostać jakiś order uśmiechu od tej firmy.

Czytasz to Nikonie ?
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FttSniper Zobacz posta
    ...Czytałem wątki o problemach AF nikona d800 ale byłem przekonany że dobra jest jakiś zonk w produkcji ale jak się będzie 1-2x w roku na kalibrację słać to ujdzie w tłumie.
    ? Przecież to się robi samodzielnie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta
    (...)
    Idąc dalej: czy istnieje możliwość, że intensywność użytkowania ma wpływ na rozjeżdżanie się mocowania/osi obrotu lustra głównego lub pomocniczego? Może inaczej to płynie u osób walących seriami, inaczej u "niedzielnych" użytkowników? (...)
    Nie robię seriami, a nawet paradoksalne, u mnie af "rozjechał" się akurat po dłuższym okresie pracy w trybie Q . Próbowałem poprawiać tak pracę na dłuższych czasach, coby poruszeń nie było
    Może złapałem jakąś fobie, ale teraz trybu Q nie używam Ciszy specjalnej nie zapewniał a mam wrażenie, że regulacja af-a zredukowała również skłonność do tych "nibyporuszeń"...

Jacek_Z, samodzielnie to można przesunięcia mikrokalibracji korygować- jak się zaczyna "gubić i błąkać" to już tylko serwis. Mam jednak nadzieję, że mój już się nie posypie
    Ostatnio edytowane przez fotomarek_k ; 18-02-2014 o 23:54
    Marek

Zakon Fuji

Strona 159 z 239 PierwszyPierwszy ... 59109149157158159160161169209 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów