jeszcze szybkie pytanie. czy kalibracja AF jest bezplatna niezaleznie od daty zakupu aparatu czy tylko w czasie obowiazywania gwarancji? jesli to drugie to jest to 1 rok czy 2 lata?
Szukaj
jeszcze szybkie pytanie. czy kalibracja AF jest bezplatna niezaleznie od daty zakupu aparatu czy tylko w czasie obowiazywania gwarancji? jesli to drugie to jest to 1 rok czy 2 lata?
Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów
W czasie trwania gwarancji, czyli dla D800 1 rok. Potem Nikon liczy sobie 130 zł + wysyłka. Chyba, że w AD 2014 uwzględni też szalejącą inflację.
Przecież pisałem, że nie mogę pisac o nim, bo nie używam. A tak naprawdę to użyłem na pokazie mody (w 2 lata było ich tylko kilka).
eee, chyba coś sobie nadinterpretowałeś, ja tego tu nie wyczytałem. Jak jest ruch ze zmianą odległości to jednak trzeba AF-C.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
no to jak to jest naprawde?
Miałem chwilę 800tke , miesiąc, nic praktycznego nie udało mi się zrobić, oprócz spaceru i focenie ścian w mieszkaniu . Af wydawał się lepszy od d600 - zamierzam kupić ponownie na lato, może z drugiej ręki, ale odstrasza mnie ten wątek... Na zagranicznych forach nie zauważyłem takich problemów, znacie jeszcze jakieś inne strony gdzie można poczytać o takich problemachbo się skończy tym że będzie dodatkowo d610
![]()
z pozdrowieniami - KrzysiekNikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E
Tzn jakich? Poruszanie to kwestia gęstości matrycy. Nastepne body powyżej 36 Mpx będzie miało jeszcze gorzej (mam nadzieje, że jednak nie pójdą jeszcze w górę z rozdzielczością - to nie jest potrzebne, na pewno nie w semipro).
Body się bardziej rysuje - OK. To temat jak odłażące gumy.
AF - no tu okazało się, ze AF-S służy do zdjeć statycznych, a AF-C do dynamicznych. Tylko, że tak pisze producent, tak ja tego od zawsze używam, to żadne odkrycie. Niektórzy używali do wszystkiego AF-C - ale to ich problem. Nie wiem po co używają nie tego systemu AF co trzeba i w dodatku muszą pracować na 2 guziki zamiast stosować tylko spust. Komplikują prostą sprawę.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 09-01-2014 o 12:37
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
no ale tragiczne punkty (lewe) AF i niepokrywanie sie fizycznych czujnikow AF z tymi naniesionymi w wizjerze to nie tematy wyssane z palca.
Skontaktuj się z nami