Close

Strona 74 z 157 PierwszyPierwszy ... 2464727374757684124 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 731 do 740 z 1562

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaolin Zobacz posta
    Przeciez juz o tym pisalismy...
    a co pisałeś i gdzie?
    wywalą XQD?

Ps. sorki, ale nie mogę sobie pozwolić czasowo na czytanie całego wątku dlatego będę wdzięczny za informację jeśli wiesz gdzie ona jest

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Pawel ruszyl watek wklejajac linka do NR, reszta to nasze spekulacje. Nie ma na razie oficjalnych informacji na temat nowego sprzetu (ani nieoficjalnych).

Domyślnie

Razem ze sprzedawca koreanczykiem zreszta ogladalismy slot karty i sama karte XQD w D4 i doszlismy do wniosku ze jesli karta zajmuje mniej miejsca poniewaz niepotrzebny jest mechanizm do wyciskania karty i sama karta jest mniejsza w dodatku szybsza to dlaczego Nikon mial by takiego czegos nie wprowadzic, nastepne puszki beda mialy na 100% karte XQD i CF i jak nam to w zupelnosci nie przeszkadza, karta XQD jest tylko nieznacznie drozsza, dochodzi tylko zakup czytnika.
    D700,D200, F100, F, F2, F3, EL, FE2, Nikkormat FT2, Nicca Tower, Canon A1, F1, FTb, Olympus E1, OM1, OM10, Kodak 35, Pentax SP2, ME, Ricoh KR, 500G, Fuji i ZenitE

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Ale sam czytnik w amazonie amerykańskim jest na poziomie cenowym bardzo dobrego czytnika pretec na aledrogo.

Domyślnie

Mozna zgrywac zdjecia przez kabel, mozna przez internet w D4 , uwazam ze wystarczy zakupic jedna karte XQD jako dodatek a cala prace wykonywac na CF, a jak ktos chce moze przeniesc zdjecia w D4 z XQD na CF, jak kto woli.
    D700,D200, F100, F, F2, F3, EL, FE2, Nikkormat FT2, Nicca Tower, Canon A1, F1, FTb, Olympus E1, OM1, OM10, Kodak 35, Pentax SP2, ME, Ricoh KR, 500G, Fuji i ZenitE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket Zobacz posta
    Razem ze sprzedawca koreanczykiem zreszta ogladalismy slot karty i sama karte XQD w D4 i doszlismy do wniosku ze jesli karta zajmuje mniej miejsca poniewaz niepotrzebny jest mechanizm do wyciskania karty i sama karta jest mniejsza w dodatku szybsza to dlaczego Nikon mial by takiego czegos nie wprowadzic, nastepne puszki beda mialy na 100% karte XQD i CF i jak nam to w zupelnosci nie przeszkadza, karta XQD jest tylko nieznacznie drozsza, dochodzi tylko zakup czytnika.
    Jeśli D4s/x ukaże się w tym roku, jeśli będzie miał przynajmniej jeden slot na XQD to możliwie, że Nikon zrobi "mały prezent" dając w pierwszym (drogim) żucie do body czytnik i kartę XQD 16GB jak zrobił w przypadku D4, co mi bardzo spasowało. Da się ? Da
    Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Domyślnie

Jest jedno ale. Sądzili, że ten format sie przyjmie. A tymczasem ... cisza. Inni nic z tym nie robią. I to jest hamulec. Tych kart nie ma w każdym sklepie.
    W dodatku przyspieszyło znowu CF. Spokojnie wystarcza do filmów FHD. Canon z zaawansowanym filmowaniem nadal pozostaje przy CF.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

260MB/s w SD też robi wrażenie.
    Mimo wszystko sądzę że prędkość max to jedno, a efektywna to drugie. Nie wiem dla jakich dużych plików podawane są maksymalne transfery plików dla kart, ale nie koniecznie jest tak że teoretycznie najszybsza karta w pracy z konkretnym body jest najszybsza. Poza tym nie wiemy jakie mają możliwości interfejsy kart montowane w body. Przykładem może być d800 i karty SD i CF. Teoretycznie karty SD 95MB/s mają lepszy transfer niż CF 60MB/s, w praktyce oferują one podobną prędkość w body. W D4 teoretycznie CF x1000 powinna zapewniać lepsze transfery niż XQD (125MB/s) a w praktyce najnowsza karta jest 50% szybsz.
    Ja byłbym nada za utrzymaniem takiego układu slotów, albo za dołożeniem trzeciego - SD
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Teoretycznie karty SD 95MB/s mają lepszy transfer niż CF 60MB/s,
    Wcale niekoniecznie, zalezy jak bardzo się wgłębić w te teorię. Bo pytanie brzmi - co tak naprawdę oznacza to, co podaje producent. Prędkość przesyłania 1 dużego pliku czy wielu małych? Pewnie jeszcze co innego Trzeba poznać normę wg której podaję sie prędkość karty. Sytuacja praktyczna (wielkość i ilość plików) będzie różna dla robienia zdjęć (i to różna dla poszczególnych aparatów - rózna wielkosc plików, rózne kompresje itd).

CF umożliwia przepływ danych w dwie strony jednocześnie, SD tylko w jedną stronę (czyli tylko zapis lub tylko odczyt - jest to naprzemiennie, nie jednocześnie). Mysląc że przy zapisie dane idą tylko w jedną stronę robi się błąd - jest sprawdzenie poprawności przesłania danych, transfer na chwilę musi iść w drugą stronę, potem przesyłanie kolejnej paczki danych. Na CF sprawdzane nie powoduje przerwania przesyłania danych (upraszczam). Stąd kata CF (o niby tej samej prędkości co SD) będzie szybsza.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

I Jacek i Paweł macie racje... ale myślę, że z XQD będzie jak z MD sony.
    MD małe, poręczne, wielorazowego nagrywania, można zmieniać kolejność utworów i.... umarło. A szkoda.
    Dlatego myślę, że XQD patrząc, że inni nie przejawiają entuzjazmu i mimo, że mniejsze i szybsze też podzieli los MD.
    Co będzie, to zobaczymy.

Strona 74 z 157 PierwszyPierwszy ... 2464727374757684124 ... OstatniOstatni