Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Domyślnie D5100 - test AF?

Hmm... niedawno znalazłem ten artykuł i myślę o przetestowaniu swojego D5100 z 2 obiektywami Nikona (35 f/18G i 18-55 f/3.5-5.6G VR). Czy ktoś z Was wykonywał ten test i jaka jest jego przydatność do zweryfikowania AF D5100? Pytam się głównie w kontekście użytej do testów przysłony. Na przykład w powyższym linku zalecają wykonać test AF na przysłonie f/1.8 (w przypadku obiektywu 35 f/1.8G), czyli na w pełni otwartej przysłonie. Z kolei serwis Nikona zaleca robić testy AF body na przysłonie f/5.6 (tu cytat z serwisu Nikona "aby można było w pełni ocenić rozkład pola głębi ostrości"). Wg. nich bardzo jasne obiektywy, nie powinny być testowane na w pełni otwartej przysłonie. Jak to w końcu jest z tym testowaniem AF lustrzanek Nikona?
    Nikon

Domyślnie

Masz wyraźne problemy z ostrzeniem przy którymś z obiektywów? Jeśli nie, to daruj sobie testy i rób zdjęcia - po co się denerwować gdybyś miał w teście odkryć FF lub BF
    D7100, D80, SB900, N18-70, Jupiter 21M/ЮПИТЕР 21М, Mir 24N/МИР 24Н, Helios 44M/ГЕЛИОС 44М, N AF 50 mm 1:1.8 Mk I, N AF 70-210 mm 1:4-5.6 D

Domyślnie

Hmm...
    ... po pierwsze to chciałbym poznać lepiej swój sprzęt.
    ... po drugie... hmm... zdjęcia, które pstryknąłem wczoraj, nie grzeszą ostrością. Stąd też zacząłem szukać przyczyny takiego stanu rzeczy...
    Nikon

Domyślnie

miarodajny test AF wykonasz tylko przy pełnej dziurze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Archibald6803 Zobacz posta
    miarodajny test AF wykonasz tylko przy pełnej dziurze
    Czyli serwis Nikona ściemniał z przysłoną 5.6 i tym rozkładem pola GO?
    Nikon

Domyślnie

pomyśl trochę ...... pokojarz fakty ( przecież masz już sporą wiedzę) ..... uruchom wyobraźnię - odpowiedź sama się nasunie
    Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 25-12-2013 o 21:42

Domyślnie

Jak chcesz zrobić test AF - bardzo szybko - kładziesz na stole materiał z wyraźną fakturą (może być np. ręcznik frotte) lub gazetę z tekstem. Na tym ustawiasz sobie jakieś pudełko, czy cokolwiek, byle stało pionowo z biało-czarny, wyraźnym wzorem. Robisz zdjęcie ostrząc na wzór, prawie równolegle do stołu, ale tak aby też złapać wzdłuż gazetę/ręcznik.

Na zdjęciu sprawdzasz czy tekst gazety/faktura ręcznika jest ostra przy kartonie, czy przed/za - szybko i bez zbędnych ceregieli, statywów, czy tablic testowych.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

@Archibald6803, @GonzoG... dzięki za informacje.

Nigdy nie byłem specjalnie zainteresowany pstrykaniem tablic testowych, bateryjek, gazet etc. (i nie jestem w tym ekspertem) tylko zdjęć ale tym razem muszę gruntownie przetestować swój sprzęt bo ostatnie zdjęcia mnie do tego zmuszają. Stąd szukam najlepszej metody. Ta, którą przedstawił w powyższym linku Nasim Mansurov, wydaje się być ok. Tablicę mam, czas też więc... sobie popstrykam. Choć zapewne wpierw skorzystam z metody "testu gazetowego", który poleca GonzoG.
    Nikon

Domyślnie

Napisałeś Andrzeju , "bo ostatnie zdjęcia mnie do tego zmuszają" - a poprzednie jakie były. Wydaje mi się, że przyczyna może leżeć gdzie indziej a Ty na siłę szukasz jej w AF.
    „Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie.”D-5100......

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamut54 Zobacz posta
    [...] a poprzednie jakie były. Wydaje mi się, że przyczyna może leżeć gdzie indziej a Ty na siłę szukasz jej w AF.
    Przeglądają wcześniejsze zdjęcia np. z okresu wakacji widzę, że są one ostre. Ostatnie już nie. I teraz zadaję sobie pytanie... why? Dodam, że zarówno te wakacyjne, jak i te aktualne, były robione zestawem D5100 + 35 f/1.8...
    Nikon

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów