Close

Strona 3 z 32 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 319

Domyślnie

Przykro mi ale odrazu leciały do kosza, 90% fotek do wywalenia oczywiście pisze tu o ogniskowej 420mm gdzie wymagane były krótkie czasy przy krótkich szkłach problemu nie widziałem. Teraz na D300s wcale nie mam problemu. Pewnie faktycznie wynikało to z upakowania tej matrycy. Podsumowując do krajobrazu w DX nie ma nic lepszego jak D7100 no coś pięknego co mogłem z jednej klatki wyciągnąć ale do foto przyrody szczególnie ptaków już bym się nie zdecydował na ten korpus szczególnie, że ta ostatnia dziedzina to moja pasja.
    Ostatnio edytowane przez raftik ; 26-11-2013 o 22:46

Domyślnie

Dam mały przykład, ostatnio robiłem mała sesję brzdąca znajomych, część zdjęć nie do końca trafionych (AF), parę jakby "poruszonych" chciałem kasować, ale... no właśnie, momenty uchwycone były tak cenne dla rodziców, że wybrali te zdjęcia, jako te do obrobienia, powiem Wam, że przy oglądaniu na pełnym ekranie monitora 22" nie było widać tych, jakże denerwujących w cropie 100% niedoskonałości, czyli spokojne wydruk A4 i zdjęcie perfect! Z tym poruszeniem sam jestem już głupi, choć mało tego u mnie widać. Ratfik uwielbiam fotografię przyrodniczą, lecz z braku czasu sam jeszcze nie miałem okazji przetestować D7100, ale ciekaw jestem czy aby nie zbyt szybko się pozbyłeś swojego.
    DeSiedemSto

Uzależniony od dźwięku migawki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mapsik Zobacz posta
    ech te napakowane matryce DX...

Stara szkoła mowiąca ze aby nie miec poruszonych zdjec trzeba zastosowac czas naswietlania bedacy krotnoscia ogniskowej w wypadku d7100 jest niestety nieaktualna...
    VR staje sie z tym aparatem o wiile mniej skuteczny, ale cos za cos, "ilosc swiatła" jaka dociera do matrycy d7100 jest o wiele, wiele wieksza.... mam byc moze subiektywne wrazenie, ze iso z d7100 to nie to samo iso z d300s..
    Ostatnio edytowane przez luxius ; 26-11-2013 o 23:40

Domyślnie

Z tym "poruszeniem" to chyba jednak efekt wizualny Bynajmniej ja w swoim egzemplarzu nie zauważyłem takich efektów, a też pstrykam w stronę pierzastych. Nie wspominając już o fakcie, o którym wspomniał mamil_km... po zmniejszeniu obrazka do poziomu 12,3Mp (D300/s) lub pstrykaniu w trybie DX x 1.3 obrazki są jeszcze bardziej "perfect". Zresztą jak znajdę wolną chwilkę to wstawię jakiegoś myszaka z D7100

Domyślnie

Nie wiem czy wizualny czy nie , ale obecny. Moze to kwestia przyzwyczajeń.

Domyślnie

Matryce z D7100 i D800 wymagają krótszych czasów bo wyjdzie poruszenie w kadrze ...
    Nikon w ulotce do D800 nawet opisuje ten problem więc trzeba skrócić czas lub ze statywu zdjęcia robić ,
    D600/D800 poniżej 1/320 nie schodzę chyba że ze statywu ,
    przy dużych ogniskowych (powyżej 200mm) problem może być nawet na krótkich czasach < to przypadłość upakowanych w piksele matryc ,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez irek6311 Zobacz posta
    Matryce z D7100 i D800 wymagają krótszych czasów bo wyjdzie poruszenie w kadrze ...
    Nikon w ulotce do D800 nawet opisuje ten problem więc trzeba skrócić czas lub ze statywu zdjęcia robić ,
    D600/D800 poniżej 1/320 nie schodzę chyba że ze statywu ,
    przy dużych ogniskowych (powyżej 200mm) problem może być nawet na krótkich czasach < to przypadłość upakowanych w piksele matryc ,
    co do tematu to D7100 da radę weselne tematy zrobić bo zoom do max 200mm i nie powinno być poruszonych kadrów .
    Postawienie w jednym szeregu d7100 z d800 jest tu IMO nie na miejscu. D800 jest znacznie mniej "ciasna". Te 36 mpx odpowiada pod względem upakowania matrycy ca. 18mpx w DX.
    pozdrawiam
    Marcin
    D300s, RB67

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mapsik Zobacz posta
    Postawienie w jednym szeregu d7100 z d800 jest tu IMO nie na miejscu. D800 jest znacznie mniej "ciasna". Te 36 mpx odpowiada pod względem upakowania matrycy ca. 18mpx w DX.
    A jednak kolega forumowy Fatman na swoim blogu opisuje problem poruszonych zdjęć na D800 przy krótkich czasach w porównaniu z D700. Podobna przypadłość u mnie występowała z D7100 względem D300 - D300s. Nawet z nim rozmawiałem na ten temat i mówił, że jak mu wpadnie w rękę D7100 na dłużej porobi testy bo może być coś na rzeczy z tymi nowymi sensorami.
    Ostatnio edytowane przez raftik ; 28-11-2013 o 08:47

Domyślnie

Ależ szukacie teorii spiskowych. Nie ma tu żadnych drgających matryc itp. Jest po prostu mniejszy pixel i poruszenie bardziej widać. Co więcej, skalowanie w dół nie zawsze pomaga. Algorytm jest tak przewidziany, że ma zachowywać jak najwięcej detalu.

Ciekaw jestem, jak wyglądaja te poruszone zdjęcia na krótkich czasach. Czy nie występują one tylko z obiektywami VR? Nawet przy wyłączonym VR, soczewka może się przemieszczać (zwłaszca w 70-300VR).

Zaobserwujcie też czas od jakiego aparat podnosi ISO w trybie AUTO AutoISO. Dla ogniskowej 100 mm w D7100 jest to 1/150s, ale w crop 1.3 już 1/200s. Chociaż to akurat nie ma nic wspólnego z gęstością matrycy, tylko kątem widzenia. Zakłada się bowiem, że cały obrazek będzie wydrukowany w tej samej wielkości.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOP67 Zobacz posta
    Ależ szukacie teorii spiskowych. Nie ma tu żadnych drgających matryc itp. Jest po prostu mniejszy pixel i poruszenie bardziej widać. Co więcej, skalowanie w dół nie zawsze pomaga. Algorytm jest tak przewidziany, że ma zachowywać jak najwięcej detalu.

Ciekaw jestem, jak wyglądaja te poruszone zdjęcia na krótkich czasach. Czy nie występują one tylko z obiektywami VR? Nawet przy wyłączonym VR, soczewka może się przemieszczać (zwłaszca w 70-300VR).

Zaobserwujcie też czas od jakiego aparat podnosi ISO w trybie AUTO AutoISO. Dla ogniskowej 100 mm w D7100 jest to 1/150s, ale w crop 1.3 już 1/200s. Chociaż to akurat nie ma nic wspólnego z gęstością matrycy, tylko kątem widzenia. Zakłada się bowiem, że cały obrazek będzie wydrukowany w tej samej wielkości.

Piszę o poruszeniach z obiektywem Nikkor AF-S 300mm f/4 + TC 1.4 Nikona bo tylko nim fotografuję ptaki i tylko na tym korpusie czyli D7100 miałem ten problem. Wróciłem do D300s i jestem znowu zadowolony ze zdjęć ptaków. Ja naprawdę nie należę do ludzi którym wszystko przeszkadza i non stop marudzą ale to mnie zniechęciło do tego korpusu.

Strona 3 z 32 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów