Close

Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 130

Domyślnie

D7000 z gripem jest bardzo wygodny i ergonomiczny. Jeżeli mamy aparat na wycieczce to nie trzymamy go cały czas w rekach... W d7100 jest pewnie tak samo lub bardzo podobnie... na pewno nie powiedziałbym że te aparaty są pod tym względem złe...Serie D5xxx i D3xxx znacznie bardziej w tym względzie niedomagają i z tym się zgodzę...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siwyozzman Zobacz posta
    Jeżeli mamy aparat na wycieczce to nie trzymamy go cały czas w rekach...
    Ja pod tym względem może i jestem inny, ale przez ileś godzin łażenia w tłumie, przy zwiedzaniu, w uliczkach gdzie tłum ludzi, trzymam go właśnie w ręce bo nie lubię jak mi dynda na szyi. I stąd "czuje" różnice w wyprofilowaniu uchwytów.
    Jeśli natomiast jechałbym za miasto, albo robił zdjęcia na imieninach to by mi faktycznie różnice "wisiały" i pewnie D7100 by mi wystarczył nawet bez gripa.
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moshica Zobacz posta
    Ja pod tym względem może i jestem inny, ale przez ileś godzin łażenia w tłumie, przy zwiedzaniu, w uliczkach gdzie tłum ludzi, trzymam go właśnie w ręce bo nie lubię jak mi dynda na szyi. I stąd "czuje" różnice w wyprofilowaniu uchwytów.
    Jeśli natomiast jechałbym za miasto, albo robił zdjęcia na imieninach to by mi faktycznie różnice "wisiały" i pewnie D7100 by mi wystarczył nawet bez gripa.
    I właśnie. Całodniowe ściskanie body w dłoniach powoduje szybsze odłażenie gum
    FuFu X100T
    Było D90, D7000, D7100, D610 i wiaderko słoików
    M
    oje tereny https://500px.com/sesio/galleries/gluszyca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    Jak chcesz coś wielkiego czy ciężkiego z lustrzanek Nikona a D3100/D5100 ci nie pasuje to masz np. D800 (ok. 146 x 123 x 81,5 mm; waga ok. 1000 g) lub D4 (ok 160 × 156,5 × 90,5 mm; waga ok. 1340 g). D5100 (ok. 128 x 97 x 79 mm; waga ok. 560 g) przy nich to pikuś, co nie oznacza, że ergonomia w nim jest "tragiczna", jak to ująłeś. Dlaczego? Ponieważ ergonomia to pojęcie względne i irytuje mnie jak ktoś pisze o ergonomii a nie ma o niej pojęcia...

Hmm... na ergonomię składa się wiele czynników. Jednym z najważniejszych jest... waga i kształt aparatu. Aparat musi przede wszystkim dobrze leżeć w dłoni a i jego waga powinna być dostosowana do użytkownika! W kobiecych rekach idealnie może leżeć np. ważący ok. 560 g D5100 a nie D4, który waży ponad 2-krotnie więcej (1340 g) i może być dla kobiety za wielki i za ciężki. Innym czynnikiem jest np. łatwość i czytelność obsługi, w myśl zasady, że ergonomia aparatu to wygoda korzystania. Jeden w menu D5100 się zagubi a inny nie ma tego problemu i doskonale potrafi w nim się odnaleźć. Poza tym brak 1 czy 2 przycisków na obudowie, z których rzadko się korzysta, nie musi oznaczać od razu gorszej ergonomii. Są też inne czynniki, które są wyznacznikiem szeroko pojętej ergonomii... jak np. "szybkość aparatu". Ergonomia to naprawdę pojęcie względne...
    Ergonomia to nie rozmiar, a łatwy dostęp do elementów sterujących. Idąc za takim sposobem myślenia, ergonomiczne samochody to tylko ciągniki siodłowe... co jest oczywiście nieprawdą. Chodzi o to, żeby np włącznik świateł nie był ukryty pod fotelem, bo używanie go byłoby mało wygodne i bezpieczne.

To samo dotyczy D5100. Niestety z powodu ruchomego LCD, ten aparat ma fatalną ergonomię. Rozmiar jest tu mniej ważny. Wystarczy porównać D5100 i D3100 żeby dojść do tego wniosku. W D5100 mocowanie LCD zajmuje miejsce po lewej stronie LCD, gdzie D3100 ma przyciski. Z tego powodu D5100 ma przyciski rozmieszczone w sposób bezsensowny i bardzo niewygodny. Oba aparaty mają chyba takie same przyciski, ale sposób ich rozmieszczenia sprawia, że ergonomia D5100 jest fatalna.

Porównywanie ergonomii aparatów serii D3(5)XXX do serii DX00 jest lekko mówiąc niestosowne.

pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gniady Zobacz posta
    Ergonomia to nie rozmiar, a łatwy dostęp do elementów sterujących. Idąc za takim sposobem myślenia, ergonomiczne samochody to tylko ciągniki siodłowe... co jest oczywiście nieprawdą. Chodzi o to, żeby np włącznik świateł nie był ukryty pod fotelem, bo używanie go byłoby mało wygodne i bezpieczne.
    No z tym porównaniem to nie trafiłeś. Jak porównywać samochody to maluch kontra np. coś większego ale z osobowych, nie trzeba a tak daleko szukać.

Ergonomia to nie tylko rozmiar, ale nie można się z Tobą zgodzić że to nie rozmiar.
    Ergonomia idzie nam tu w parze z rozmiarem. Inaczej mówiąc, D3xxx i D5xxx stanie się ergonomiczne jak urośnie, owszem dodatkowe guziki jeszcze bardziej zwiększą ergonomię.
    NIKON...

Domyślnie

camera obcura też może być duża co nie znaczy że wygodna. Poruszajmy się w pewnych granicach.
    NIKON...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moshica Zobacz posta
    mi za to "wisi", a nieraz to i łapy oprę o niego
    widać że to preferencje indywidualne, każdy musi sam sobie odpowiedzieć. Dla mnie zaletą trzymania na karku, jest nieraz bezpieczeństwo puszki przy przeciskaniu sie przez jakieś katakumby - lepiej mi go przytulić do klaty niż machać nim po ścianach
    D7000; SB - 910; N10 - 24; N18 - 200 VRII; N70 - 300 VR G IF-ED; N35 / 1.8G; N105 / 2.8 VR MICRO + podpórka + FT2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek B. Zobacz posta
    No z tym porównaniem to nie trafiłeś. Jak porównywać samochody to maluch kontra np. coś większego ale z osobowych, nie trzeba a tak daleko szukać.

Ergonomia to nie tylko rozmiar, ale nie można się z Tobą zgodzić że to nie rozmiar.
    Ergonomia idzie nam tu w parze z rozmiarem. Inaczej mówiąc, D3xxx i D5xxx stanie się ergonomiczne jak urośnie, owszem dodatkowe guziki jeszcze bardziej zwiększą ergonomię.
    Właśnie rozmiar (prawie) nie ma znaczenia. D3100 i D5100 nie stanie się bardziej ergonomiczne jak urośnie, zwiększenie rozmiaru nic nie da. Wręcz będzie jeszcze gorzej. Jeśli powiększysz D5100, to np bardzo ważny przycisk "Info" będzie niedostępny bez oderwania prawej ręki od aparatu. Już dzisiaj ciężko go dosięgnąć, ponieważ szalony konstruktor umieścił go koło wizjera! Celowo podałem wcześniej przykład D3100 i D5100, gdzie D3100 jest bardziej ergonomiczny, pomimo że jest mniejszy! Zwiększenie rozmiaru ma sens jeśli pójdzie za tym lepszy rozkład istniejących przycisków oraz dodanie nowych.

Przykład z samochodem też jest dobry. Twój maluch, choć ciasny, będzie bardziej ergonomiczny np od Mercedesa S-klasse, jeśli w mercu np. włącznik kierunkowskazów umieścimy po stronie pasażera.

Domyślnie

Nie no jaja sobie robicie, rozmowa schodzi na dziwne tory.
    Jeśli producent zwiększy gabaryty, to nie martwcie się, przyciski umieści na właściwych miejscach, jak i prawdopodobnie będzie ich więcej. To tyle ode mnie.

To czy taka puszka w ogóle się pojawi ( np. D3100 w opakowaniu D200) jest mało prawdopodobne, ale byłby to bardzo duży ukłon Nikona w stronę klientów z mniejsza gotówką.

Właśnie rozmiar (prawie) nie ma znaczenia. D3100 i D5100 nie stanie się bardziej ergonomiczne jak urośnie, zwiększenie rozmiaru nic nie da. Wręcz będzie jeszcze gorzej. Jeśli powiększysz D5100, to np bardzo ważny przycisk "Info" będzie niedostępny bez oderwania prawej ręki od aparatu. Już dzisiaj ciężko go dosięgnąć, ponieważ szalony konstruktor umieścił go koło wizjera! .
    Sam przyznajesz że jest źle, ale być może na małej puszce inaczej się nie dało.
    Ostatnio edytowane przez Jacek B. ; 15-11-2013 o 17:18
    NIKON...

Domyślnie

Ergonomia to nie rozmiar, a łatwy dostęp do elementów sterujących.
    Ergonomia to... pojęcie względne. Cytując cb mogę powiedzieć, że w przypadku ergonomii zarówno waga jest ważna ale i - jak to ująłeś - łatwy dostęp do elementów sterujących. Wszystko to składa się na ergonomię i jest tak samo ważne podczas użytkowania aparatu.

To samo dotyczy D5100. Niestety z powodu ruchomego LCD, ten aparat ma fatalną ergonomię.
    Akurat mam D5100 i np. z mojego punktu widzenia szeroko pojęta ergonomia jest w nim... ok. Niczego mi nie brakuje w D5100, aparat jest idealnie przystosowany do moich dłoni (bardzo dobrze mi w nich leży i nie ciąży podczas robienia zdjęć) a poza tym nie czuję się z nim w jakikolwiek sposób ograniczony.

Porównywanie ergonomii aparatów serii D3(5)XXX do serii DX00 jest lekko mówiąc niestosowne.
    To twoje zdanie, ja mam inne.

Właśnie rozmiar (prawie) nie ma znaczenia.
    To w końcu ma czy nie ma znaczenia ten rozmiar? Bo zaczynam się gubić...

Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru
    Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 15-11-2013 o 17:55
    Nikon

Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów