Close

Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 130

Domyślnie

A może taki, że dla Japończyka to wcale nie jest mało.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek B. Zobacz posta
    Dziś oglądałem D3xxx i d5XXX. faktycznie, ergonomia to tragedia, tą wielkość korpusu wygodnie się trzyma dzieciom w wieku 7-10 lat, a przcież to nie jest zabawka dla dzieci. Przez tak mały korpus ciężko sterwać pokrętłem od przysłony. Myslę że tak naprawde da się do tego przyzwyczaić, ale faktycznie ręce mogą boleć od dłuższego trzymania u osoby dorosłej. hhmm, korpus niby dla dorosłych ale gabaraty dla jak zabawka dla dzieci, szkoda. ...................
    No bez przesady...... ale jeżeli faktycznie masz "łapy jak grabie" w rozmiarze XXXXL to dokup sobie niedrogi grip i wszystko będzie ok. Nawet nie musisz tego gripa podpinać , wystarczy że sobie go "na sucho" dokręcisz .

Domyślnie

Jeśli D3x00 czy D5x00 są małe, to co powiesz na najmniejszą lustrzankę od Canon - EOS 100D (1cm na długości i 5mm na wysokości), czy Nexy na sterydach - Sony A7/A7R (prawie o połowę cieńsze, a pozostałe wymiary prawie identyczne)... Gdzie A7 mają matrycę pełnoklatkową i kosztują odpowiednio 6300 zł i 10 000 zł... Czy to są zabawki dla dzieci ??

Większość użytkowników chce mały i lekki aparat, a nie ciężki i wielki kombajn. Poza tym D5100 całkiem przyjemniej leży w dłoni. Znacznie lepiej niż większy D7000.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Nowe amatorskie body Nikon pod japońskie i chińskie rączki bo tam najwięcej tego sprzętu sprzedają ,
    pozostaje dokupienie gripa i ergonomia będzie dużo lepsza lub droższa opcja D7k/D7100 ,
    GonzoG w normalnych rękach najlepiej leży D800 a amatorska seria od Nikon pozostaje grip .
    Ostatnio edytowane przez irek6311 ; 09-11-2013 o 21:22

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez irek6311 Zobacz posta
    GonzoG w normalnych rękach najlepiej leży D800 a amatorska seria od Nikon pozostaje grip .
    W normalnych rękach najlepiej leży D3/D4... a reszta tylko z gripem...
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Archibald6803 Zobacz posta
    No bez przesady...... ale jeżeli faktycznie masz "łapy jak grabie" w rozmiarze XXXXL to dokup sobie niedrogi grip i wszystko będzie ok. Nawet nie musisz tego gripa podpinać , wystarczy że sobie go "na sucho" dokręcisz .
    Nie jak grabie to nie, raczej standardowe. Do tej pory miałem D70 i wcześniej D200 więc sami rozumiecie. Dodanie po 1 cm na wymiarach do D5xxx dało by bardzo dużo a na wage nie miało by wpływu, chodzi o dodanie tylko obudowy z plastiku. Mi np mały palec uieka pod korpus. Myślę że to jednak strategia ukierunkowana na zysk, bo te amatorskie puszki wcale nie robią złych zdjęć, są tacy co dopłaca tylko za ergonomię więc nikon na małych korpusach nie traci a wręcz zyskuje.

Ciekawe czy Nikon odpowie kiedyś na zapotrebowanie rynku puszką amatorską ale o wymiarach np D700. Tochę dziwna tendencja panuje wśród producentów aparatów - jak puszka dla amatora to ma małe gabaryty.

Cytat Zamieszczone przez irek6311 Zobacz posta
    Nowe amatorskie body Nikon pod japońskie i chińskie rączki bo tam najwięcej tego sprzętu sprzedają ,
    .
    Profesjonalistom w chinach i japonii rosną z jakiegoś powodu dłonie, że puszki profi większe robią?
    Ostatnio edytowane przez Jacek B. ; 10-11-2013 o 17:41
    NIKON...

Domyślnie

Dziś oglądałem D3xxx i d5XXX. faktycznie, ergonomia to tragedia, tą wielkość korpusu wygodnie się trzyma dzieciom w wieku 7-10 lat, a przcież to nie jest zabawka dla dzieci. Przez tak mały korpus ciężko sterwać pokrętłem od przysłony. Myslę że tak naprawde da się do tego przyzwyczaić, ale faktycznie ręce mogą boleć od dłuższego trzymania u osoby dorosłej. hhmm, korpus niby dla dorosłych ale gabaraty dla jak zabawka dla dzieci, szkoda.
    Sorki, ale nigdy nie słyszałem takich bredni odnośnie D5100. Jestem facetem i jakoś nie mam najmniejszego problemu (moja żona również) z trzymaniem czy robieniem zdjęć tym aparatem. I naprawdę nie c-h-r-z-a-ń, że ręce bolą od robienia zdjęć D5100. Wiele razy odskakiwałem tym aparatem różne imprezy przez wiele długich godzin i nic a nic takiego, o czym piszesz, nie zaobserwowałem. Może D5100 nie ma ergonomii D4 za ok. 20 tysi ale jest to naprawdę bardzo dobra puszka. Także pod względem ergonomii. Przynajmniej tak jest w moim przypadku...
    Nikon

Domyślnie

Dziś oglądałem D3xxx i d5XXX. faktycznie, ergonomia to tragedia, tą wielkość korpusu wygodnie się trzyma dzieciom w wieku 7-10 lat, a przcież to nie jest zabawka dla dzieci. Przez tak mały korpus ciężko sterwać pokrętłem od przysłony. Myslę że tak naprawde da się do tego przyzwyczaić, ale faktycznie ręce mogą boleć od dłuższego trzymania u osoby dorosłej. hhmm, korpus niby dla dorosłych ale gabaraty dla jak zabawka dla dzieci, szkoda. Prawdopodobnie kupię ten D5xxx. zakup będzie w przyszłym roku więc może D7000 da sie wyrwać w jakiejś promocji. Konkurencja też robi teraz te korpusy takie małe dla amatorów? Jaki jest w tym cel?
    Można dwa uchwyty od starego garnka, na nity po bokach złapać Moja córa ma D3100 i bardzo sympatycznie się tą puszkę trzyma.
    FuFu X100T
    Było D90, D7000, D7100, D610 i wiaderko słoików
    M
    oje tereny https://500px.com/sesio/galleries/gluszyca

Domyślnie

.............. Do tej pory miałem D70 i wcześniej D200 więc sami rozumiecie. Dodanie po 1 cm na wymiarach do D5xxx dało by bardzo dużo a na wage nie miało by wpływu, chodzi o dodanie tylko obudowy z plastiku. Mi np mały palec uieka pod korpus................
    Więc to w Twoim przypadku tylko i wyłącznie przyzwyczajenie....... ; przyzwyczajenia jednak można do pewnego wieku łatwo zmienić ...... ; jeżeli mogę doradzić to popróbuj nieco zmodyfikować sposób trzymania aparatu ;

Większość fotografujących , szczególnie ci którzy posiadają większe puchy , podczas fotografowania trzyma body jedną ręką ( prawą) - chwyt jest stabilny dzięki dociskaniu gripa do dłoni trzema palcami , lewą swobodnie kładą na obiektyw (z boku) i operują pierścieniem zooma czy przysłony. Prawie cały ciężar aparatu przenosi prawa ręka. Kciuk lewej ręki podpiera tylko lekko obiektyw i stabilizuje aparat. Ja też tak trzymam swoje d300 bo to niejako naturalne ułożenie rąk dla osób które fotografują od dawna.

Trzymając małą puszkę zrób następująco : połóż aparat na otwartej , skierowanej wewnętrzną stroną do góry , lewej dłoni . Rozchyl kciuk . Obiektyw ustaw pomiędzy kciukiem i palcem wskazującym . Niejako w sposób naturalny kciuk i palec wskazujący obejmą pierścień zooma i ustabilizują puchę .
    Prawa ręka już nie będzie musiała przenosić ciężaru puchy i w tym momencie dociśnięcie gripa tylko dwoma palcami nie spowoduje dyskomfortu , nawet u osób z dużymi dłońmi. Jak używam małych puszek (d5100) lub gdy trzymam body d300 z dużym i długim obiektywem to właśnie tak układam dłonie ( lewa reka służy wówczas niejako za platformę przenoszącą cały ciężar sprzętu , a prawa stabilizuje i kierunkuje sprzęt ). Co ciekawe - z moich obserwacji wynika , że niewiele osób tak trzyma sprzęt , a przecież to bardzo komfortowy , sprawny i funkcjonalny alternatywny uchwyt .
    Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 10-11-2013 o 23:38

Domyślnie

Każdy aparat ma w sobie jakieś ułomności i do każdego można się doczepić. Jak nie za duży to za mały, jak nie za ciężki to za lekki, jak nie... i tu można żale wylewać. Ech... zamiast szukać dziury w całym proponuję skupić się na robieniu fotek i cieszeniu się tym fascynującym zajęciem.
    Nikon

Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów