Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie Dysk SSD do starego laptopa

Witajcie, chciałbym kupić sobie dysk SSD ok. 64 GB tak do 250 zł. Rozglądałem się już trochę i w takiej cenie jest kilka pozycji. Czy jest sens wsadzić taki dysk do laptopa Lenovo Y530 http://www.notebookcheck.pl/Recenzja...0.11107.0.html (2.0 GHZ, 3 GB Ramu ) ? Czy będzie odczuwalna różnica? Dotychczasowy dysk 320 GB chciałbym wsadzić w obudowę i używać jako dysk zewnętrzny 3.0. I tutaj też mam pytanie, czy zastosowanie karty PCI z USB 3.0 do tego laptopa przyśpieszy przesył? Czytałem, że w starych modelach taka karta działa z predkością USB 2.0

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chickensnd Zobacz posta
    Witajcie, chciałbym kupić sobie dysk SSD ok. 64 GB tak do 250 zł. Rozglądałem się już trochę i w takiej cenie jest kilka pozycji. Czy jest sens wsadzić taki dysk do laptopa Lenovo Y530 http://www.notebookcheck.pl/Recenzja...0.11107.0.html (2.0 GHZ, 3 GB Ramu ) ? Czy będzie odczuwalna różnica?
    Będzie i to spora ale jak masz Win XP to nie będzie działać funkcja TRIM

Cytat Zamieszczone przez chickensnd Zobacz posta
    Dotychczasowy dysk 320 GB chciałbym wsadzić w obudowę i używać jako dysk zewnętrzny 3.0. I tutaj też mam pytanie, czy zastosowanie karty PCI z USB 3.0 do tego laptopa przyśpieszy przesył? Czytałem, że w starych modelach taka karta działa z predkością USB 2.0
    Jaka karta PCI? Chyba PCIMCIA.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Mam Viste x86, a karty jakie akceptuje mój laptop to ExpressCard. Mój błąd.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kup np. Samunga 840 128GB i podczep go jako dysk główny, natomiast tę 320-kę podepnij zamiast napędu optycznego.

Wówczas masz dwa użyteczne dyski w laptopie, a napęd optyczny z powodzeniem działa przez USB.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Wolałbym jakiś tańszy czy jest to opłacalne ?

Domyślnie

Moim zdaniem, różnica będzie nie do przecenienia, aczkolwiek zaczniesz konkretniej zauważać słabość swojego sprzętu.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Znalazłem taki http://www.komputronik.pl/product/16...RIM-SMART.html ma on dobrą prędkość, czy lepiej rozważyć lepszej firmy ? Możecie coś polecić do 250 zł?

Domyślnie

Niekoniecznie. Będzie szybciej, to fakt, ale nie wiem czy się opłaca dawać 250 za najtańszy zamiast 350 za sporo lepszy sprzęt. Kupiłem kiedyś OCZ Vertex Plus 60GB, było szybciej, ale jaj nie urywało, system wstawał nie minutę a niecałe 40s, jak dla mnie ciulowa różnica. Programy wstawały szybciej, ale też bez jakiegoś efektu wow.

Potem już nie oszczędzałem i kupiłem Intela 330 120GB, i tu odczułem ogromną różnice (nie tylko HDD->Intel, a OCZ->Intel, drugi ssd był od pierwszego znacznie szybszy). Wtedy dopiero odczułem przyjemność z używania ssd, system wstaje poniżej 20s, programy momentalnie. Wszystko działa cudownie. Budżetowego SSD już więcej nie kupie, ale może dzisiejsze budżetowe nie mulą tak w porównaniu do tego, co kupiłem kiedyś.
    ;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    Budżetowego SSD już więcej nie kupie, ale może dzisiejsze budżetowe nie mulą tak w porównaniu do tego, co kupiłem kiedyś.
    Trochę się zmieniło bo dzisiaj nawet budżetowe są wystarczająco wydajne aby zauważyć sporą różnice. Nie trzeba wydawać 1000 zł żeby mieć szybki dysk.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

W tych budżetowych są bardzo rozciągnięte prędkości pomiędzy różnymi modelami. Szukając jaką mniej więcej minimalna/ optymalną powinien mieć prędkość zapisu i odczytu?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów