Close

Strona 32 z 36 PierwszyPierwszy ... 223031323334 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 359

Domyślnie

Wałkowaniem w kółko tego samego. Tobie się nie spodoba d600 bo tak i będziesz narzekał że ten aparat się nie nadaje. A drugi weźmie aparat w rękę i będzie robił reportaże slubne z dużą łatwością i uśmiechem na twarzy , w efekcie z dobrymi zdjęciami kwestia umiejętności, doświadczenia, podejścia do sprawy . Dobry fotograf nie martwi się tak o sprzęt, foci !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KoralMustangKlub Zobacz posta
    mam straszny mętlik w głowie, przed chwila koles poinformowal mnie ze kupil mojego D700, ja za tydzien mam chrzciny i musze szybko zdecydowac czy D600 czy D700 .. wystawilem sprawdzonego d700 myslac ze D600 to udany produkt firmy Nikon..teraz zeby nie zalowac musze chyba dolozyc drugie tyle do D800 ktory robi porownywalne zdjecia (jak nie ciut slabsze-moja opinia po 10dniach testow),dokupic szybkie karty CF i SD min 32gb 90mb/s, zewnetrzny dysk 2TB na trzymanie zdjec, oraz nowego mocnego laptopa ,najlepiej maca.. w sumie musze 3x wiecej dolozyc ,i oczywiscie juz zadaje sobie pytanie,czy dobrze zrobilem.. nagle robienie filmow stracilo znaczenie,priorytetem sa zdjecia, zreszta do filmow tez lepiej brac D800 ..

czy jesli za tydzien kupie D600 to mam rzeczywiscie 7dni na oddanie ?? D800 mialem od kolegi 10dni i wiem ze to dobry aparat, tylko wg mnie za drogi i wymaga dodatkowych inwestycji (w sumie D600 tez ), wiec realnie te te 3-4tys doplacam do D800 brutto ..
    jesli mozna oddac po 7dniach bez zadnych haczyków (lub wymienic na D800) to po prostu kupie za tydzien,przetestuje go na tych chrzcinach i bede wiedzial czy sie nadaje czy jednak nie.. to chyba najlepsze rozwiazanie, wydaje mi sie ze jesli nawet z oddaniem kasy by robili problm (?) to jzu z wymiana na drozsze body nie powinni robic zadnego ?
    Ale ty chcesz z tego co rzuca się w oczy na pozostałych masie wątków, to na FV a to chyba nie ma żadnego 7dni.
    NIKON D800 | N24-70mm 2.8| N50mm 1.8D| N85mm 1.8G| N70-200VR| SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kurczeblade Zobacz posta
    Wałkowaniem w kółko tego samego. Tobie się nie spodoba d600 bo tak i będziesz narzekał że ten aparat się nie nadaje. A drugi weźmie aparat w rękę i będzie robił reportaże slubne z dużą łatwością i uśmiechem na twarzy , w efekcie z dobrymi zdjęciami kwestia umiejętności, doświadczenia, podejścia do sprawy . Dobry fotograf nie martwi się tak o sprzęt, foci !
    "Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o pieniądze, a mistrz martwi się o światło."
    Cytat Zamieszczone przez KoralMustangKlub Zobacz posta
    D800 mialem od kolegi 10dni i wiem ze to dobry aparat, tylko wg mnie za drogi i wymaga dodatkowych inwestycji (w sumie D600 tez ), wiec realnie te te 3-4tys doplacam do D800 brutto ..
    Kolego, odnosnie d800 pogadaj z userem Fatman ... On Ci prawde powie o d800
    Ostatnio edytowane przez rul3z ; 07-09-2013 o 10:04

Domyślnie

Dlatego najgorsze są forumowe dylematy amatorów - Ci co mają robić zdjęcia dziś będą robili jakieś śluby ( sobota ) plenery, studio a niektórym ciągle coś będzie przeszkadzać i będą wyprzedawali bo przeszkadza, później będzie coś kupowane, ale okaże się że też przeszkadza i znów coś nowego i 100tyś. tych samych postów na forum bo za każdym razem kupując jakiś model aparatu coś w nim przeszkadza i trzeba znów sprzedać i kupić coś lepszego

a w tym momencie ktoś zrobi 10zleceń

ps. miałem w rękach d700 . Chociaż pracowałem na Canonie, teraz zakupiłem d600 jestem po 4sesjach plenerowych "mody" beauty, zrobiłem jeden ślub, dziś jadę na następny i szczerze mówiąc nie rozumiem dlaczego ten aparat uznawany jest za amatorski, skoro nim można pracować zawodowo ?

Af dla mnie jest szybki i precyzyjny, ponieważ wcześniej pracowałem na Canonach które można było używać tylko ze środkowych punktem AF - teraz mam celniejszego AF i szybszego, więcej punktów AF który spokojnie daje sobie radę w portrecie, w reportażu ślubnym i wielu innych banalnych repo

AF ergonomie opanujesz w D600 - przecież jestem CANONIARZEM od lat jestem przywzwyczajony do ergonomii C , ale d600 opanowałem ten aparat po 30minutach zabawy, i jest dla mnie bardzo wygodnie! Tu opanujesz działanie aparatu, w d700 nie zwiększysz ilości pixeli i jakości zdjęć - a to jest dużo lepsze w d600 niż w d700 - 24megapixeli to takie w sam raz do robienia wygodnych retuszów, dobrego obrabiania, cropowania, używania DXa do tego lepsza rozpiętość tonalna niż w d700, mniejszy szum. Może kiedyś zaczniesz robić Stocki , na Stocki dobrze mieć taką matrycę, nie 12megapixeli bo to mało. Dla mnie największym pozytywem jest powiększenie zdjęcia do 100procent i retuszowanie swobodobnie DUŻYCH BUZIEK, a nie jakieś miniaturki na 12megapixalach !

Domyślnie

Remos, tak na FV .
    Kurczeblade ,dzieki za pozytywna opinie, juz zamowilem D600 w Sferis(6129pln) bo jest w Belchatowie,a chce miec na miejscu sklep, w razie reklamacji,ktora wierze nie bedzie jednak miala miejsca popracuje na D600 z rok i jesli wyjdzie poprawiony (D600s?) to pomysle ,jesli nie bede w 100% zadowolony, ale chcialbym go na min 2-3lata.
    dzieki za opinie, kilka dni temu zniechecil mnie do tego body jeden fotograf, ale jednak cenowo i parametrami mi bardzo odpowiada

Domyślnie

To jak już się oswoisz z D600 to napisz kilka słów z wrażeń po przesiadce z D700
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amator777 Zobacz posta
    Dlaczego wróciłeś do D700?
    Nie wróciłem do d700, po prostu kupiłem 2 body, bardziej mi odpowiada obsługa i AF to tyle.
    Wiem czego oczekuje od sprzętu, d600 mi tego nie dał na 100% stąd ta zamiana.
    Nie lubię się męczyć, lubię jak sprzęt jest przedłużeniem ręki....d600 dla mnie nie był.....
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez fotomich ; 07-09-2013 o 12:44

Domyślnie

Z ta ostroscia to tak wszyscy maja? Ani w D300, ani D700, ani teraz w D600 (na razie testowane na 50/1.8 ) nigdy nie musiałem ustawiać mikroregulacji. Zawsze cacy ostrzylo. Używam 99% czasu środkowego punktu. Wystarczy mi. Robię śluby, studio i reporterke. Nie przeszkadza mi 'zielony program' na pokretle. Kupuje aparat wg potrzeb, a nie określania go przez niektórych jako PRO. D300 ponoć jest semi-pro a sprawdzał sie idealnie. Ba! W lepszym świetle i stary poczciwy D70s był naj naj.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 08-09-2013 o 21:56
    robak, robak_wroc
    pelny klatek i niepelny klatek

Domyślnie

No i świeże wiadomości po dzisiejszej nocy

-Przygotowania Pana Młodego
    -Przygotowania Pani Młodej
    -Błogosławieństwo
    -Ceremonia w Kościele
    -Wesele do końca oczepin
    -Po obiedzie, plener we Wrocławiu

Wszystko załatwił D600 + tani 35 1.8 na plenerze 50 1.8G.

Praktycznie wszystko przeleciałem z 35 w kościele może dwa razy podpinałem 50 i w plenerze samą 50mm . W kościele praktycznie żadne zdjęcie nie trafiło mi się nieostre, a jak ostrość poszła w las to z mojej winy. Miałem Kościół Garnizonowy we Wrocławiu, ceremonie prowadził kler z wojska - podobno bardzo rygorystyczny i zasadniczy człowiek, z góry dostałem niezłe wytyczne, od ministranta, później dostałem wezwanie na dywanik od księdza i wykład o zachowaniu w jego miejscu, poprosił mnie o ukazanie legitymacji z kurii i do dzieła !

Kościół jak to kościół, chociaż dość duży kościół garnizonowy jest, także z przemieszczaniem nie jest źle. A teraz najważniejsze, po wcześniejszych uprzedzeniach, dla mnie najważniejsze było zachować dużo większą dyskrecje niż zawszę i zarazem zrobić dobre zdjęcia. Już na samym początku czułem większą wygodę pracy, ponieważ zwykłem robić wcześniej ogromnymi aparatami, ciężkimi ! wręcz strzelbami które na siebie zwracały uwagę, tutaj bez gripa i z 35 idealnie malutki leciutki sprzęt - którym można dyskretnie fotografować, nie zwracając na siebie dużej uwagi. W dodatku po pierwszych strzałach stwierdziłem że nawet lampy nie będę zakładał - ISO wystarczyło w zupełności 1600-3200 - w kościele AF łapał praktycznie za każdym razem. Moim zdaniem dużo lepiej niż wcześniej na Canonie 50D i na C5dmk2 - ale nie róbmy z kościoła jakieś szybkiej reporterki, przecież tam w 90procentach młodzi siedzą w miejscu i nawet się nie wiercą, jak już ktoś robił wcześniej , to każdy ruch jest do przewidzenia, obrączki ? no przecież w trakcie zakładania można pięć razy parę obejść w kółko i narobić masę zdjęć - tutaj manual by sobie nawet poradził !

Później zdj grupowe, życzenia itp.

Wesele, pierwszy taniec. Sala dość ciemna, mała i z okropnie mocnymi światłami od Dj - no ale cóż był podwójny pierwszy taniec, najpierw jakiś wolny, a później mega szybki kawałek i skacząca para młoda- WSZYSTKIE ZDJĘCIA TRAFIONE : o

Obiad, chwila zabawy i wyjazd na plener , plener END wszyscy zadowoleni - powrót na sale weselną.

Oh ciemno, pełno ostrych kolorowych świateł DJ no i tu w końcu możliwość podbicia sobie ISO ... i cóż tu dużo pisać, Iso 6400 plus 35 1.8 radziło sobie w największych ciemnościach, iso 6400 używalne w porównaniu do 5dmk2 mam lepsze iso 6400 niż tam 3200 mz. AF wiadomo czasami się gubił, ale robiłem często pod ostre światła DJ - ale to czasami w niczym nie przeszkadzało bo tak się nakręciłem że mam około 1400zdjęć z całego reportażu a w tym większość z wesela i 1400 to są w 95procent ostre zdjęcia ( w tym często mi ręka uciekała ) a żeby było śmieszniej zrobiłem 1400zdjęć NA JEDNYM AKUMULATORZE ! nie robię tylu zdjęć, ale jak to nowy sprzęt to trzeba wszystko przetestować !

i wiecie co jest najlepsze !? To był dość długi reportaż, bo od 10rano do 2 w nocy, praktycznie non -stop z aparatem w ręku. I to jest najlepsze że ten aparat mimo tego że jest mały, to jest wygodny i w KOŃCU NIE BOLI MNIE ŁAPA OD NOSZENIA CIĘŻKIEGO KARABINU - palce nie drętwieją ! Jest wygodnie z gripem i bez gripa , pomimo tego że do najmniejszych nie należę i rączki nie mam malutkiej

Ergonomia aparatu, moim zdaniem wszystko co jest potrzebne jest w zasięgu palców, wszystko można spokojnie zmienić bez utraty czasu, BW jest ISO jest punktach do zmieniania AF - dla mnie bomba, trochę obawiałem się że po Canonie będzie gorzej. Ale jednak wcale tak nie jest, wszystko zmieniałem intuicyjnie bez problemu.

Jak ktoś robi reportaże wojenne, niech kupi sobie D700
    Jak ktoś robi portrety i ślubniaki to d600 idealnie się sprawdzi ( pod warunkiem że będzie aparat poprawnie obsługiwany - z umiejętnościami , ale to samo dotyczy się d700 i wyższych modeli )
    Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 08-09-2013 o 10:37

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Dasz próbkę na iso 6400 i 35 interesuje mnie ten zestaw.

Strona 32 z 36 PierwszyPierwszy ... 223031323334 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów