Szukaj
Widzę, że front żywiołowych dyskusji przeniósł się z powrotem do biednego nexforuma...
A teraz OT:
Jakim programem najlepiej odzyskać dane z karty SD po sformatowaniu (nic nie było nadpisywane)?
Jakby co to z googla już korzystałem![]()
Nie chodzi o to, nie kazdy potrzebuje zooma, ktory jest troszke jasniejszy od standardowego, Nex ma na tyle uzyteczne wysokie iso, ze w normalnych warunkach spokojnie normalne szklo starcza. a 16 mm ze swiatlem 2.8 jest jasniejsze niz nowy zoom na szerokim koncu. Bo chyba pomyliles sie z zoomem 16-50. a mi chodzilo o stalke.
Mi tez starcza, wiec nie wiem o co ci chodzi?
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
[/QUOTE]Jakim programem najlepiej odzyskać dane z karty SD po sformatowaniu (nic nie było nadpisywane)?
Jakby co to z googla już korzystałem[/QUOTE]
SanDisk Rescue Pro Deluxe
Panerai vel Eliot Capone
W ktorym miejscu?16-50 to normalne szklo takie jak 18-55 nic nadzwyczajnego.
TestDisk & PhotoRec
http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Download
http://www.cgsecurity.org/wiki/PhotoRec
Ostatnio edytowane przez Mekano ; 26-08-2013 o 16:56
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
18-105 i 16-70 można uznać za jasne, bo mają stały otwór 4, podczas gdy typowe zoomy z tego zakresu mają przeważnie otwór zmienny 3,5-5,6, choćby np. 16-50. Ale dzięki temu jest on mały i lekki.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
jeszcze raz kit 18-55 .
montini,
niedawno przerabiałem temat odzyskiwania skasowanych omyłkowo filmów MOV, i okazuje się, że w przypadku MOVów jest to niemal niewykonalne - nawet płatne, drogie programy zwykle sobie z tym nie radzą. Warto o tym pamiętać jako ostrzeżenie.
A usunięte zdjęcia można próbować odzyskać, z niezłym efektem, wieloma programami:
- Rescue Pro - roczna licencja z lepszymi kartami SanDiska
- O&O Media Recovery - płatny, ale kiedyś starszą wersję dali za darmo na płycie z jakimś czasopismem
- Ashampoo GetBackPhoto - płatny, ale jest okres próbny; przez ten czas działa bez ograniczeń
- PC Inspector File Recovery - bezpłatny, raczej do ogólnego odzyskiwania plików, ale czasem sprawdza się na kartach pamięci
- PC Inspector Smart Recovery - bezpłatny, specjalny do kart pamięci
- Nero Burning Suite ma moduł do odzyskiwania skasowanych plików, może się udać (jeśli masz komercyjne Nero)
- Recuva
Wszystkie te programy nie zapisują niczego na karcie pamięci, więc można próbować do skutku różnymi programami, jak nie jednym, to drugim. Niektóre lepiej odzyskują JPGi, niektóre radzą sobie z RAWami, ale np. nie wszystkimi, bywają problemy z filmami (j.w.), czasem jpgi odzyskują się z oryginalną nazwą i exifem, a czasem nie. Spróbuj kilku, w końcu jednym czy drugim powinno się udać.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Skontaktuj się z nami