Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: d300s - szumy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez docxxx Zobacz posta
    (...) Tobie D300s szumi na ISO400 mi na 3200 nie.
    To znaczy, ze On ma walniety aparat czy Ty masz jakiś niesamowicie super "lepszejszy" ?

Domyślnie

Już napisałem. Jeden robi zdjęcia, drugi cropy. Wiem po prostu czego się spodziewać po puszce. Szkoda czasu na oglądanie. Idę, robię materiał, eksportuję/publikuję i już. Zapominam o tym. Nie mam aż tak zajeb... zdjęć, aby ślęczeć nad nimi z lupą. Pewnie autor wątku ma, bo narzeka. Poza tym, zawsze można przecież kupić D4.
    A, jeszcze jedno. Ostatnio materiały robię Nikonem 1. Tak, tym gówienkiem, co ma matrycę gorszą od D300. Nie chce mi się nosić plecaka z tobołami. A nierzadko robię na ISO 3200. Nie przypominam sobie jednak, abym dostał przynajmniej jednego maila/komentarz w stylu: "ej, czemu twoje zdjęcia tak szumią?"

Domyślnie

Dzieki za wyjasnienie.
    Myślę jednak, ze gdybyś miał taka kaszankę jak on, pewnie tez szukałbyś jakis informacji.
    Fajnie by bylo jakbys wstawil jakas fotke na ISO 3200 z twego Nikona 1 (jezeli autor watku oczywiscie pozwoli).

Domyślnie

Po co? Przecież każdy wie, że to szumi. Ja też, dlatego zabrałem go na trening mistrza Polski TBL. Po zrobieniu zdjęć nikt mi nie zarzucił kaszanki. Może po prostu wiem, czego oczekiwać po sprzęcie i go wykorzystuję na tyle, na ile pozwala? Ostatnio jakimś starym samsungiem zrobiłem "repo" z wręczenia medali na Turnieju Tymbarka. Robiłem nim, bo innego nie miałem pod ręką (długa historia). Nie mogłem nawet włączyć RAW-ów i robiłem w jpg. Wyszło jak wyszło. Obrobiłem, opublikowałem i już. Dawno zapomniałem o tym. Szkoda czasu. Ja to nazywam po swojemu: macie za dużo w du.pie

Domyślnie

Jedni robią cropy, drudzy zdjęcia.
    Dokładnie - trzeba robić zdjęcia i cieszyć się nimi a nie analizować pod mikroskopem.

Na początku też tak miałem ale się szybko wyleczyłem.
    D300s + S17-50 + N70-300VR + SB-600 + graty

Domyślnie

D300 to niskoszumiąca puszka, to co ja mam powiedzieć przy duecie D2xs i d70s?

Domyślnie

Przez jakiś czas akceptowałem zdjęcia tylko do iso 400 ale odkąd zacząłem bardziej z lampy korzystać to i iso 1600 są dobre.
    D600
    14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
    28-75,70-210

Domyślnie

Już napisałem. Jeden robi zdjęcia, drugi cropy. Wiem po prostu czego się spodziewać po puszce. Szkoda czasu na oglądanie. Idę, robię materiał, eksportuję/publikuję i już. Zapominam o tym. Nie mam aż tak zajeb... zdjęć, aby ślęczeć nad nimi z lupą. Pewnie autor wątku ma, bo narzeka. Poza tym, zawsze można przecież kupić D4.
    A, jeszcze jedno. Ostatnio materiały robię Nikonem 1. Tak, tym gówienkiem, co ma matrycę gorszą od D300. Nie chce mi się nosić plecaka z tobołami. A nierzadko robię na ISO 3200. Nie przypominam sobie jednak, abym dostał przynajmniej jednego maila/komentarz w stylu: "ej, czemu twoje zdjęcia tak szumią?"
    no dobra bo widzę tutaj trochę bałaganu, tak jak napisał 6868, wątpię by nie przeszkadzał Ci taki szum, tym bardziej jeśli mam zamiar drukować coś w formacie A4 i A3.... nawet z tak gównianej puszki jak d40 nie miałem takiego syfu na ISO 800 jak tutaj na ISO 640 tutaj robione w jpg i na d40 też jpg, nie po to wydaje się tyle pieniędzy na puszkę żeby taki syf z niej wychodził... jeśli znasz jakiś skuteczny sposób na to by matryca nie generowała takiego szumu to podziel się nim, bo dla mnie jak wcześniej wspomniałem takie gówno jest nie do przyjęcia, czegoś więcej się spodziewałem po przesiadce na ten korpus. Co do lampy no to chyba kolega RAF nie myśli że do krajobrazu jakakolwiek lampa wystarczy w tym przypadku

Domyślnie

Może po prostu nie umiesz robić zdjęć lub oczekujesz rzeczy niemożliwych?

Domyślnie

Udostepnij Raw ISO200 i ISO800. Inaczej nic nie bedzie wiadomo.
    D300s + S17-50 + N70-300VR + SB-600 + graty

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów