Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie Komputer do gier

Szukam komputera typowo do gier i internetu dla brata.
    - Komputer ma być podłączony kablem HDMI do monitora (jakiś Samsung 24')
    - będzie działać około 10 godzin dziennie
    - Ze starego komputera przełożę dyski: Vertex4 128GB i talerzowy na dene

Wstępnie mam coś takiego:

Procesor: Intel Core i5-3470 /3.2GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/ 769 zł
    Chłodzenie: SilentiumPC Fortis HE1225 120 zł
    Płyta główna: MSI Z77A-G43 /intel Z77, LGA 1155/ 349 zł
    Pamięć RAM: Patriot 16GB (2x8GB) 1600MHz CL9 Viper3 Intel Extreme Masters 499 zł
    Druga pamięć RAM: - -
    Dysk twardy: - -
    Drugi dysk twardy: - -
    Karta graficzna: Asus GeForce GTX 660 DCII TOP 2GB DDR5 192bit (1137/600 849 zł
    Karta dźwiękowa: - -
    Karta sieciowa: - -
    Nagrywarka DVD / BluRay: Liteon iHAS120 SATA (black) 69 zł
    Obudowa: Fractal Design Define R4 USB 3.0 Black Pearl 399 zł
    Zasilacz: SilentiumPC Deus G1-500W 80+ Bronze 199 zł

Suma: 3253 zł brutto

Będzie to działać znośnie, czy coś zmienić ?

Domyślnie

Jak do gier, na dłużej, to kupić trochę droższą płytę główną, procek z serii K, bez dodatkowego coolera. Zapewnić dobry przewiew w budzie. Za parę miesięcy/rok dokupić chłodzenie pokroju NH-D14 i podkręcić procka.
    Zasilacz kupiłbym lepszy. Jakiegoś Corsaira minimum TX, najlepiej HX, ale ten od biedy ujdzie.

Zestaw znośny, jest intel, jest jakaś Grafika ( ja poszedłbym w GTX670 jednak, jeżeli ma być dla gracza na 24", ale 660 Ujdzie ), jest sporo RAM, jest znośna mobo, jest dobra obudowa, zasilacz jakiś tam jest, nie no-name. Ja bym dla siebie go nie złożył, ale to mocno zależy od budżetu. W tej kwocie, można olać chłodzenie za 120PLN i kupić droższą GPU albo dołożyć do procka, ewentualne zachować w kieszeni. RAM tylko kupiłbym low profile, żeby móc ewentualnie zamontować jakieś większe chłodzenie kiedyś.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Tego procka bez K podkręcisz bardzo słabo, przez co BOXowe chłodzenie w zupełności wystarczy. Dołóż 120zł do grafiki, bardziej to odczujesz niż dokładając to do procka.
    ;]

Domyślnie

To 660 też powinno sobie spoko radzić, tym bardziej, że to ASUS, a ze swoim chłodzeniem i jeszcze GPU Tweakiem można to naprawdę sporo z wydajności wycisnąć.

Domyślnie

Tak tylko wtrącę. Jeśli tylko do gier i netu, to nie lepiej konsolę?
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rsz Zobacz posta
    Tak tylko wtrącę. Jeśli tylko do gier i netu, to nie lepiej konsolę?
    Ma X360, ale gra w dużo gier multiplayer, których nie ma na konsole.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rychu_cmg Zobacz posta
    Szukam komputera typowo do gier i internetu dla brata.
    - Komputer ma być podłączony kablem HDMI do monitora (jakiś Samsung 24')
    - będzie działać około 10 godzin dziennie
    - Ze starego komputera przełożę dyski: Vertex4 128GB i talerzowy na dene

Wstępnie mam coś takiego:

Procesor: Intel Core i5-3470 /3.2GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/ 769 zł
    Chłodzenie: SilentiumPC Fortis HE1225 120 zł
    Płyta główna: MSI Z77A-G43 /intel Z77, LGA 1155/ 349 zł
    Pamięć RAM: Patriot 16GB (2x8GB) 1600MHz CL9 Viper3 Intel Extreme Masters 499 zł
    Druga pamięć RAM: - -
    Dysk twardy: - -
    Drugi dysk twardy: - -
    Karta graficzna: Asus GeForce GTX 660 DCII TOP 2GB DDR5 192bit (1137/600 849 zł
    Karta dźwiękowa: - -
    Karta sieciowa: - -
    Nagrywarka DVD / BluRay: Liteon iHAS120 SATA (black) 69 zł
    Obudowa: Fractal Design Define R4 USB 3.0 Black Pearl 399 zł
    Zasilacz: SilentiumPC Deus G1-500W 80+ Bronze 199 zł

Suma: 3253 zł brutto

Będzie to działać znośnie, czy coś zmienić ?
    Wszystko OK

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Jak do gier, na dłużej, to kupić trochę droższą płytę główną, procek z serii K, bez dodatkowego coolera. Zapewnić dobry przewiew w budzie. Za parę miesięcy/rok dokupić chłodzenie pokroju NH-D14 i podkręcić procka.
    Bez sensu kupować na raty. Do chłodzenia D14 z powodu wagi (1,2 KG wiszące na sockecie) nie mam osobiście przekonania .

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    Tego procka bez K podkręcisz bardzo słabo, przez co BOXowe chłodzenie w zupełności wystarczy. Dołóż 120zł do grafiki, bardziej to odczujesz niż dokładając to do procka.
    Jak ma być cisza (niesłyszalne chłodzenie w stresie) to BOX chłodzenie nie wystarcza nawet bez OC (w przypadku i5 2400, który ma lepsze odprowadzanie ciepła, dzięki przylutowanemu IHS, a nie naklejonemu badziewnym glutem jak to jest w ivy lub haswell)
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 05-07-2013 o 20:13

Domyślnie

Bez sensu kupować na raty. Do chłodzenia D14 z powodu wagi (1,2 KG wiszące na sockecie) nie mam osobiście przekonania .
    Czemu bez sensu? Ja tak zrobiłem ze swoją i7 i jestem bardzo zadowolony. Zarówno z przyrostu mocy jak i rozłożenia wydatków.
    Tych 1.2Kg na przyzwoitych płytach nie ma co się obawiać, nigdy nie słyszałem aby płyta się złamała. Przy dobrym mocowaniu od noctuy trzyma się fajnie
    (w przypadku i5 2400, który ma lepsze odprowadzanie ciepła, dzięki przylutowanemu IHS, a nie naklejonemu badziewnym glutem jak to jest w ivy lub haswell)
    To mylące co piszesz. Klej nie ma takich właściwości cieplnych jak dobry lut, jasne, ale bez OC i przy niskim TDP nie robi to różnicy. Może mieć znaczenie przy dużym OC, ale wtedy ze względu na architekturę procesorów, grzeją się one i tak sporo bardziej niż poprzednicy. Zmniejsza się ilość ciepła do odprowadzenia, zmieniają się i materiały. Jestem przeciwny tej wielkiej nagonce na klejony IHS. Dla mocnego OC ma to znaczenie może, ale to są jakieś promile zastosowania.
    Na boxach Intele pracują o klasę kulturalniej niż AMD FX-8xxx. Jeżeli jednak chce się ciszy przy mocnym obciążeniu, to koniecznym jest zmiana chłodzenia boxowego.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Kyle, ciszy i tak nie będzie, bo karty graficzne w stresie grzeją się do 80 stopni, często wyżej, a wtedy ich wiatraki chodzą z dużą prędkością i je bardzo słychać. Żeby miał ciszę to by musiał chłodzenie wodne na grafikę założyc, lub kupić jej bardzo ciche wiatraki. Procek i jego boxowe chłodzenie pod względem ciszy to akurat najmniejszy problem, najpierw trzeba się uporać z grafiką. Mam dwa kompy, w obu boxowe chłodzenia, jak obciążam sam procek na maxa to różnicę słyszę małą w hałasie, jak gram i obciążam grafikę na maxa to drze się jak suszarka do włosów.
    ;]

Uprawnienia umieszczania postów