Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie Zakup lampy - Metz 52 vs. YN-568ex vs. ?

Witam.
    Planuję zakup lampy. Fundusz to jakieś 850zł. Na początku myślałem o SB-800 w dobrym stanie lecz zacząłem zastanawiać się nad jakąś nową, nieużywaną lampą. Rozważam zakup Metz 52 af-1 lub YongNuo YN-568EX. Czy ktoś z Państwa ma jakieś porównanie co do tych lamp, mógłby mi coś doradzić bądź zaproponować jakąś alternatywę? Lampa będzie mi potrzebna głównie do relacji z imprez (ciemne pomieszczenia, ciemne ściany i sufity).
    Z góry dziękuję i pozdrawiam

Domyślnie

A co myślisz na temat (używanej) SB 700?
    D500, D700, Nikkor 16-80/2.8-4, Nikkor 10-24, Nikkor 24-120/4, Tamron 150-600, Tamron 70-200/2.8, Nikkor 35/1.8, Nikkor 50/1.8, SB700, 2x YN-968

Domyślnie

Ja posiadam Metza i jestem bardzo zadowolony. Nie miałem do czynienia z YN, ani, co powinieneś również uwzględniać w swoich rozważaniach, Nissinem Di866 Mark II.

- Metz ma najsłabszą moc maksymalną ze stawki (LP52), natomiast od userów YN słyszałem, że ich lampy gdzieś tą moc gubią gdy nie błyskają z całą siłą. Nie wiem za to jak Nissin. Można więc w przybliżeniu założyć, że lampy mają podobną moc.

- Jeśli chodzi o jakość wykonania, Metz ma na środku dumne Made in Germany, ale w sumie wcale tego nie widać. Podejrzewam że wszystkie trzy lampy są równie plastikowe. Nie miałem w ręku YN ani Nissina, więc nie mogę powiedzieć na 100%.

- Jeśli chodzi o sterowanie, ten ekranik dotykowy może się podobać lub nie, ja się osobiście już przyzwyczaiłem i jak dla mnie jest OK. Strzelam, że operowanie YN byłoby pewnie łatwiejsze (patrząc na przyciski z tyłu)

- Jeśli chodzi natomiast o funkcje i kompatybilność, pewnie skłaniałbym się w stronę YN. Oni oprócz robienia lamp robią też nadajniki radiowe (nie wiem jak Metz - nie widzialem), i jakbyś chciał się w przyszłości bawić w strobing to wiedziałbyś na pewno że wszystko będzie chodziło należycie. Metz ma np problemy z Phottix Odinem. Nie wiem jak YN ale Nissin na pewno ich nie ma.

Jakbym miał polecić mojego Metza - pewnie - jestem w 100% zadowolony z zakupu. Szukam natomiast drugiej lampy do zdalnego błyskania i jeśli bym kupował to pewnie właśnie YN.

EDIT: aa co do ciemnych pomieszczeń z czarnymi sufitami (strzelam - pokazy mody, koncerty?), mnie życie nauczyło że lepiej chyba podpiąć szkło 1.8 i ustawić ISO na 3200, niż próbować błyskać w takich warunkach. Lampa będzie zawsze chciała ustawić w TTL średnią szarość, a jak jest ciemno i kontrastowo, to w strzelanie tym sposobem to w zasadzie loteria, nie mówiąc już o konieczności walenia na wprost (bo gdzie odbijesz?). Jedyne dobre rozwiązanie to softbox reporterski, na monopodzie i wyzwalanie bezprzewodowe, ale to już wymaga angażowania dodatkowych sił
    Ostatnio edytowane przez plan3s ; 23-06-2013 o 16:51

Domyślnie

YN 568 wykonana jest bardzo ładnie, sprawia wrażenie bardzo solidnej. Niestety nie mam porównania do innych, ale jestem z niej zadowolony. Jestem początkujący, ale jest łatwa w obsłudze, moc wystarczająca myślę, AutoFP. Może trochę duża i z D90 bez gripa tworzy trochę nieporęczny zestaw, z gripem jest idealnie. No i Eneloopy zdecydowanie poprawiają szybkość ładowania w porównaniu do markowych baterii.
    Nikon D7000 + S17-50 2.8 + N35 1.8G + YN568EX + YN460II

Domyślnie

Dziękuję bardzo! Na pewno wezmę pod uwagę Państwa opinie! Zastanawiam się jeszcze nad proponowaną przez @cajara SB-700

Domyślnie

lampa systemowa jest najlepszym rozwiązaniem, czyli sb700 w Twoim przypadku
    Ostatnio edytowane przez arecki ; 24-06-2013 o 09:11
    D300s l MB-D10 l N35 1.8 l N18-105 l N 70-300VR l S 70-200 l Di622 MKII l Di866 MKII PRO l SB-700

Domyślnie

Metz 52 AF-1 i SB-700 to lampy o podobnej funkcjonalności. Metz ma nawet większą, bo ma pełny tryb CLS Master.
    SB-700 za to ma w zestawie filtr CTO i do zdjęć przy świetle jarzeniowym.
    Poza tym lampy Nikona lepiej pracują w TTL od lamp innych firm.

Natomiast w YN-568EX już brak CLS Master. Biorąc pod uwagę jej cenę, to jest to mało atrakcyjna propozycja. A mocy przy lampach TTL zazwyczaj aż tyle nie potrzeba.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

W zakładanej kwocie można w promocji kupić nissina 866 mkII.

Domyślnie

Można też Nissina Di866 mark I za 640 na fotozakupy.pl

Domyślnie

Między 866 mkI a mkII jest spora różnica w jakości.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów