Close

Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 134

Domyślnie

No tutaj wyraz AMATORSKICH bardzo mnie zabolał. W cenie amatorskiej to można kupić monitor już za 600 zł. Rozważam zastosowanie w fotografii (nie zawodowej) - albo inaczej szukam kompromisu między WYSOKĄ jakością, a rozsądną ceną ! Jeżeli wymieniony EIZO jest wyraźnie lepszy / właściwy - trzeba to napisać. Ja nie znam się na tym, a chcę wybrać jak najlepiej.

PS. Rozumiem ewentualną niechęć do jednoznacznej wypowiedzi niektórych kolegów. Też bym ją miał. Ewentualne info poproszę w takim razie na PW.
    Ostatnio edytowane przez Panerai ; 08-06-2013 o 13:15
    Panerai vel Eliot Capone

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bechlegor Zobacz posta
    Tom01 - ale ja nie widzę tu sprzeczności w tym co piszesz i ja napisałem. "Nie ma czegoś takiego" - tzn. czego bo nie za bardzo zrozumiałem, naszych rzeczywistych potrzeb ?
    Nie ma często przedkładanego wytłumaczenia w stylu "mi wystarczy", "nie wykorzystam". Samo patrzenie jest wykorzystaniem 100% możliwości.

Cytat Zamieszczone przez Bechlegor Zobacz posta
    Czy zdjęcie będzie wyglądać dobrze tylko wtedy, gdy mamy wysokiej klasy, skalibrowany monitor, czy też wystarczające będą efekty na gorszym sprzęcie?
    Nie "dobrze" a wiernie. Dobrze to subiektywizm, wiernie to parametr bezwzględny.

Cytat Zamieszczone przez Panerai Zobacz posta
    W cenie amatorskiej to można kupić monitor już za 600 zł.
    To nie są monitory. Urządzenia te nie spełniają definicji słowa "monitor".

szukam kompromisu między WYSOKĄ jakością, a rozsądną ceną !
    Niestety tak nie ma. Jakość zawsze kosztuje. Odwrotnie niekoniecznie.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 08-06-2013 o 13:17
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Ach, ten Twój giętaśny język.

A nie można napisać, że do zastosowań amatorskich jest jak najbardziej OK?
    Nie rozróżniam czegoś takiego jak zastosowania amatorskie i profesjonalne, bo to bzdura. Amator (z łac. miłośnik) ze względu na swoją pasję często ma wobec narzędzi większe oczekiwania niż profesjonalista, nierzadko też*dysponuje większą od profesjonalisty wiedzą jak się nimi posługiwać.

Profesjonaliści b. często kupują tylko to, co jest im absolutnie niezbędne do zarabiania pieniędzy oszczędzając na czym tylko się da.

Znam wielu amatorów pracujących np. na zestawach SpectraView301 + 271, które do ich zastosowań są*jak najbardziej ok. Znam też rzesze profesjonalistów, którzy o jakości oferowanej przez EA244WMi mogą tylko pomarzyć.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Nie rozróżniam czegoś takiego jak zastosowania amatorskie i profesjonalne, bo to bzdura. Amator (z łac. miłośnik) ze względu na swoją pasję często ma wobec narzędzi większe oczekiwania niż profesjonalista, nierzadko też*dysponuje większą od profesjonalisty wiedzą jak się nimi posługiwać.

Profesjonaliści b. często kupują tylko to, co jest im absolutnie niezbędne do zarabiania pieniędzy oszczędzając na czym tylko się da.

Znam wielu amatorów pracujących np. na zestawach SpectraView301 + 271, które do ich zastosowań są*jak najbardziej ok. Znam też rzesze profesjonalistów, którzy o jakości oferowanej przez EA244WMi mogą tylko pomarzyć.
    Niby ten sam kraj, to samo miasto, a ... rzeczywistość opisujesz ZUPEŁNIE odmienną od tej, która mnie jest znana.

Światy równoległe (?).

W moim świecie, profesjonaliści korzystają ze sprzętu, który pozwala na realizację zadań, a jak wiesz, tu zwykle jest bardzo mała tolerancja.

A to, że amatorzy miewają przerosty ambicjonalne, to wiadomo nie od dziś.

Dobrze, jak to przekłada się na efekty.

Najbardziej jednak, cenię sobie u ludzi skromność.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Niby ten sam kraj, to samo miasto, a ... rzeczywistość opisujesz ZUPEŁNIE odmienną od tej, która mnie jest znana.
    Zadam takie proste pytanie: Czy wyraz "hobby" kojarzy się z oszczędnością czy raczej wydatkami?
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Nie ma często przedkładanego wytłumaczenia w stylu "mi wystarczy", "nie wykorzystam". Samo patrzenie jest wykorzystaniem 100% możliwości.

Nie "dobrze" a wiernie. Dobrze to subiektywizm, wiernie to parametr bezwzględny.
    No to tu mamy jednak nieco inne zdanie lub może podejście do tematu . Bo jak zmierzyć ten parametr bezwzględny? Chyba tylko narzędziami typu kalibrator, itp... bo raczej nie ludzkim okiem, bo to zawsze jest subiektywne. Może właśnie ja nie potrzebuję takiej bezwzględnej wierności albo raczej nie chcę się opierać tylko na takich porównaniach bezwzględnych parametrów. Stąd każdemu przed dokonaniem wyboru polecałbym osobiście sprawdzić swoim okiem jak to wygląda.

Poza tym wydaje mi się, że w tej całej zabawie monitor to nie wszystko, bo jest jeszcze odbiornik, czyli ludzkie oko i własne subiektywne odczucia.

Domyślnie

Parametry się mierzy. Stąd właśnie wiadomo który jest bardziej wierny a który mniej. Faktycznie nie wszyscy potrzebują wysokiej jakości, różne są wszak preferencje i poziomy wrażliwości. Widziałem przypadek, kiedy facet stał przed monitorami za 1,5 i 15 tys zł i różnicę określał jako subtelną. Jesteśmy jednak, jak wielokrotnie pisałem, na forum foto, gdzie ludzie siłą rzeczy mają wyższą wrażliwość niż przeciętny Kowalski. Mamy body po conajmniej kilka tys, szkła też bynajmniej nie za 400 zł a monitor traktujemy jak najgorsze ścierwo, zbędny wydatek. Powtarzam po raz kolejny: Na czym zobaczymy efekt swojej pracy jak nie na monitorze? To nie fotografia analogowa. Nie ma slajdu. Zdjęcie ma postać niemożliwą do obejrzenia bez monitora.

Domyślnie

Jeśli o mnie chodzi w jakości monitora najwłaściwszy wyraz to WIERNIE. Spotykałem się już sytuacjami, gdzie moje fotografie na obcych monitorach były zupełnie innymi fotografiami niż te, które zrobiłem (w sensie barw). Chciałbym mieć ten komfort, że fotografia została obrobiona prawidłowo i jeśli czerwień na monitorze Jasia będzie różowa, a zieleń u Krzysia prawie żółta - to ich problem.
    Mam świadomość, że monitory do zastosowań profesjonalnych /współpraca z drukarnią itp/ to zupełnie inna bajka i na pozornej oszczędności można stracić grube tysiące na zwrotach z powodu niezgodności z umową. Tutaj jednak chodzi o niuanse, których ambitny amator nie zauważy (nie wspominając o "cywilach", którym wystarczy, że odróżniają na zdjęciu wnuka od wnuczki).

Johanan napisał: " A to, że amatorzy miewają przerosty ambicjonalne, to wiadomo nie od dziś." - dzisiaj ktoś jest amatorem, jutro być może zostanie zawodowcem. Dlaczego mając możliwości finansowe zaczynać od psucia sobie wzroku ? Wydaje mi się, że znam odpowiedź na swoje pytanie.

PS. Trzeba się edukować, jesli można - zmieniać na lepsze. Pamiętam kiedyś super zestaw HIFI w sklepie MM za około 10.000 zł. Nogi mi się ugięły jak to pięknie grało. Dzisiaj taki zestaw mógłbym wstawić sobie co najwyżej do kuchni ... bo już brzmienie nie takie jak być powinno

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Panerai ; 08-06-2013 o 14:22
    Panerai vel Eliot Capone

Domyślnie

Dlaczego mając możliwości finansowe zaczynać od psucia sobie wzroku ?
    Dodałbym do tego nerwy i stracony czas. Wręcz regułą jest, że po przesiadce na normalny monitor, użytkownik stwierdza ze zdumieniem, że ma wszystkie zdjęcia do poprawy. Przeglądam często zdjęcia na forum, stornach i blogach. Wiele z nich jest mocno "kręconych" i można założyć, że taki jest zamysł twórcy. Jednak nader często widać ewidentne defekty, których jestem prawie pewny, że autor nie planował. Wytłumaczenie jest jedno - u niego wyglądało dobrze.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

...
    Johanan napisał: " A to, że amatorzy miewają przerosty ambicjonalne, to wiadomo nie od dziś." - dzisiaj ktoś jest amatorem, jutro być może zostanie zawodowcem. Dlaczego mając możliwości finansowe zaczynać od psucia sobie wzroku ? Wydaje mi się, że znam odpowiedź na swoje pytanie.

PS. Trzeba się edukować, jesli można - zmieniać na lepsze. Pamiętam kiedyś super zestaw HIFI w sklepie MM za około 10.000 zł. Nogi mi się ugięły jak to pięknie grało. Dzisiaj taki zestaw mógłbym wstawić sobie co najwyżej do kuchni ... bo już brzmienie nie takie jak być powinno

Pozdrawiam.
    ... ale ja Ciebie rozumiem, bo sam jeżdżę bardzo drogim i szybkim samochodem, a ani zawodowym, ani nawet rajdowym kierowcą nie jestem.

Nie kupiłem go jednak dlatego, że jeżdżenie to moje hobby, tylko dlatego, że jest wygodny, praktyczny, i że ... mnie na niego stać.

Jednak z chorobą, zwaną "hobby" jest inaczej, bo z nią, zdrowy rozsądek nie ma nic wspólnego.

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Zadam takie proste pytanie: Czy wyraz "hobby" kojarzy się z oszczędnością czy raczej wydatkami?
    Dziwne pytanie, pewnie że jeśli ktoś ma problem, bo tak zwane "hobby", to niewątpliwy problem, to przede wszystkim powinien zadbać o względny stan równowagi, by jak w hazardzie, który bliski jest hobby, nie trafić na manowce, w dodatku zupełnie bezowocnie.

Ważne, żeby forma nie przerastała treści, ale kto to ma niby oceniać, rodzina, znajomi?
    Ostatnio edytowane przez Johanan ; 08-06-2013 o 15:54
    Medice, cura te ipsum.

Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów