Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie Nikon D7000 i obiektyw Sigma 18-250 - pytanie

Witam forumowiczów.

Planuje zakup D7000 i do niego obiektyw "spacerowo-rodzinny" 18 -250 Sigmy. Słyszałem, że mogą byc problemy ze współpracą niektórych modeli Nikona z obiektywami Sigmy. Czy ktoś może ma praktyczną wiedzę w tym temacie?
    Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Domyślnie

Chodzi o stare szkła Sigmy. Nie nie ostrzą one w trybie LV.
    Poza tym wszystko działa. Możesz mieć tylko problemy z ostrością, bo Sigma nie grzeszy solidnością i powtarzalnością swoich szkieł.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Dziekuje za odpowiedź.
    Jesli obiektyw nie będzie dobrze ostrzył czy serwis Sigmy bedzie mógł go skalibrować z body nikona?

Domyślnie

tak, jeżeli to objektyw na gwarancji, to usługa powinna być za darmo
    D7000; SB - 910; N10 - 24; N18 - 200 VRII; N70 - 300 VR G IF-ED; N35 / 1.8G; N105 / 2.8 VR MICRO + podpórka + FT2

Domyślnie

Rozumiem.
    Mam zatem pytanie czy ktoś z forumowiczów użytkuje ten obiektyw?
    Jesli tak to prosze o subiektywna ocenę.
    Jak wyglądają zdjęcia przy najmniejszej ogniskowej?
    I czy nie mydli na największych?

Alternatywą jak dla mnie jest Nikor 18-200.
    Jest drozszy o ok. 800 zł
    To spora róznica. Proszę użytkowników tego Nikora o ocenę obiektywu.
    Czy zdjęcia na skrajnych ogniskowych są dobrej jakości?

Tak czy inaczej obiektyw bedzie służył mi wyłacznie na cele prywatne.

Pozdrawiam i prosze o info.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mundek66 Zobacz posta
    Mam zatem pytanie czy ktoś z forumowiczów użytkuje ten obiektyw?
    Jesli tak to prosze o subiektywna ocenę.
    Jak wyglądają zdjęcia przy najmniejszej ogniskowej?
    I czy nie mydli na największych?

Alternatywą jak dla mnie jest Nikor 18-200.
    Jest drozszy o ok. 800 zł
    To spora róznica. Proszę użytkowników tego Nikora o ocenę obiektywu.
    Czy zdjęcia na skrajnych ogniskowych są dobrej jakości?

Tak czy inaczej obiektyw bedzie służył mi wyłacznie na cele prywatne.

Pozdrawiam i prosze o info.
    Na szybko :
    kupiłem ten obiektyw ( Sigma 18-250mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM ) miesiąc temu mojej córce. Zakup nastąpił po solidnym namyśle i poprzedzony był wieloma testami . Bezpośrednio porównywałem i testowałem go z Nikkorem 18-200 VRII .
    Dlaczego wybrałem Sigmę a nie Nikkora ?
    1. od 28mm do 80mm nie było żadnej różnicy w ostrości CAŁEGO kadru pomiędzy nimi
    2. od 80mm DO 200 Sigma daje ostrzejszy obraz zarówno w centrum jak i na bokach
    3. Sigma ma dodatkowe 50mm , bardzo dobrej jakości
    4. Sigma ma Macro ( wprawdzie pseudo ale da się co nieco zrobić)
    5. Sigma jest sporo tańsza
    6. Sigma jest sporo lżejsza
    Nikkor jest bezdyskusyjnie lepszy na 18 i 24 mm pod względem ostrości BOKÓW kadru , środek oba obiektywy mają w tym przedziale ogniskowych taki sam.

Dla mnie wybór po gruntownych testach był JEDNOZNACZNY.
    Tego typu obiektyw ma być przyzwoity w całym zakresie ogniskowych i przede wszystkim lekki. Sigma taka jest.

Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę przy zakupie Sigmy to to aby dobrać dobry egzemplarz. Ten który kupiłem był 7 testowaną sztuką. Niestety ; Sigmy są bardzo mocno rozstrzelone pod względem fabrycznej kalibracji. W ostateeczności można brać obiektyw w ciemno ale wówczas należy liczyć się z prawie pewną wysyłką wraz z body do serwisu na bezpłatne gwarancyjne kalibrowanie.

Tu masz bezpośrednie linki z RZETELNYMI testami na oba obiektywy ;

http://www.dpreview.com/lensreviews/...3-os-hsm-macro
    http://www.dpreview.com/lensreviews/...5p6_vr_afs_n15
    i
    http://www.ephotozine.com/article/si...s-review-19470
    http://www.ephotozine.com/article/ni...s-review-18385

Póki co poczytaj je a dziś wieczorem albo jutro rano wrzucę Ci tu parę sampli z mojej SIGMY w konfiguracji z D80 i D5100 na obu końcach ( 18mm i 250mm).
    Jak będzie Ci mało to pisz na priv przygotuję Ci kompleksową paczkę 1 GB z moich bezpośrednich testów porównawczych obu obiektywów. Mogę dorzucić Ci też testy Tamrona 18-270 do kompletu.

REASUMUJĄC : moim subiektywnym zdaniem nowa Sigma 18-250mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM to ZDECYDOWANIE najlepszy wybór wśród uniwersalnych długich spacerzoomów wycieczkowych.
    Jednak trzeba mieć świadomość że nie będzie dawała ona obrazka tej klasy co zoomy krótsze ( N 17-55/2,8 , N70-200/2, , nie mówiąc już o obiektywach stałoogniskowych z tego zakresu.
    Jego największą zaletą jest WYGODA i SZYBKOŚĆ fotografowania .Coś za coś.
    Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 17-05-2013 o 18:15

Domyślnie

Obiecane sample ( wszystkie foty to surowe jpegi ) z body D5100 lub D80 na fabrycznych nastawach

Sigma 18-250mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM

na 18mm

i z tego samego miejsca na 250mm

Test na murze :

18mm

80mm

250mm

MACRO

i jeszcze jedno MACRO ( można powiekszyć do 100%)
    http://imageshack.us/a/img40/7890/dsc0358macro.JPG

i jeszcze próbka pracy AF w dynamicznych scenach ( bardzo dobrze sobie radzi z D5100 , słabo z D80)
    210mm

Jedna ważna informacja w sprawie tego obiektywu : trzeba przymykać go do F8 - wówczas jakość obrazu jest bardzo satysfakcjonująca na wszystkich ogniskowych.
    Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 17-05-2013 o 23:16

Domyślnie

moze ja sie podlacze pod pytanko

czy sigma bez napisu macro to to samo czy to juz inna gorsza wersja

bo tak sobie mysle zeby moze sprzedac N18-55VR N18-105VR N55-200VR i za to kupic sigme bez taki sam model tylko na obudowie nie ma napisu macro

moza wyrwac juz za 250 euro uzywke
    Byl D50,D80,D5000,D3000,D3100,D7000,D7100,D300,D700 FX , D600 FX
    jest ponownie D600 , N28-105 ,N70-300VR ,Grip
    Nikon A jako sprzecik mobilny i podreczny

Domyślnie

Sigma bez napisu Macro to "stara" wersja i wg moich spostrzeżeń dużo GORSZA optycznie choć kilku "fachofcufff" wpierało mi że lepsza (chcieli się chyba usilnie pozbyć).
    Różnica pomiędzy starą i nową MZ jest widoczna już przy formacie 10x15 , szczególnie na ogniskowych 80 w górę; od 150 obraz ze starej jest MZ kiepski a przy 250 dla mnie nieakceptowalny (a miałem w rękach parę sztuk).

Jeżeli potrzebujesz obiektywu bardzo uniwersalnego a nie masz czasu lub możliwości żonglować obiektywami to ta Sigma będzie bardzo dobrym wyborem. Musisz jednak mieć świadomość , że nie da ona optycznie takiego dobrego obrazu na ogniskowych 18 - 24 jak choćby N18-105 ( od 28mm jest już dobrze , niegorzej niż w N18-105).
    Organoleptycznie sprawdziłem , że najostrzejsze foty ten obiektyw robi przy przesłonach z zakresu 7,1 - 10.
    Mój egzemplarz jest bardzo równy i dobry w całym zakresie ogniskowych co jest rzadkością w zoomach o takim dużym zakresie .

Sigma 18-250Macro jest wyśmienitym obiektywem do fotografii wakacyjnej. Jeżeli ktoś nie ma wyśrubowanych wymogów jakościowych i nie zamierza robić odbitek większych niż 18x24 - będzie zadowolony. Dużą zaletą są jej gabaryty i waga. To chyba najmniejszy i najlżejszy obiektyw w tej grupie. I to znacząco.
    Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 20-05-2013 o 08:29

Domyślnie

Wielkie dzieki za przekazane informacje.
    Pozostaje mi zatem zakupić puszkę - myslę, ze bedzie to D5100 i podejść do sklepu Sigmy i przetrzepać obiektywy.
    W Szczecinie jest sklep - ile maja takich szkieł - nie wiem - ale sprawdzę bojem.
    Jest szansa, że trafi sie dobry egzemplarz.
    Jeśli bedę miał waptliwosci pozostanie zakup szkła w necie i wysłanie całosci bałaganu do serwisu Sigmy.

Pozdrawiam forumowiczów

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów