Close

Strona 17 z 26 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 254

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MichalakMariusz Zobacz posta
    No tak ale jakoś dziwnie na tym filmie wygląda to : jedną dłonią chwiejnie trzyma drugą kręci pokrętłem Follow F ( trzecia minuta filmu), a gdzie stabilność kamery-aparatu ? Proszę wybaczyć ale nie mam doświadczenia w tym zakresie; jak pisałem w poprzednim poście dopiero poznaję ,,temat filmowania lustrzanką'' i pewne rzeczy mnie zastanawiają. Rozumiem ,że zestaw pokazany na filmie jest kompletnym do filmowania lustrzanką coś jak tu :http://aukro.technet.idnes.cz/zestaw...936734710.html
    Ale co z tą stabilnością podczas ręcznej obsługi Follow F. Czy to w ogóle jest wygodne ?
    Moim zdaniem lustrzanka nie za bardzo nadaje się do ujęć z ręki przy dynamicznych lub długich ujęciach z kilku powodów.
    Np. Brak lub stosunkowo słaba stabilizacja z obiektywu, niezbędna praca przy ustawieniu ostrości, możliwość zakończenia ujęcia przed czasem, brak wejść XLR, generalnie słaba ergonomia i słaba automatyka.
    Dzięki temu ujęcia z lustrzanek są robione głównie przy użyciu stabilizatorów obrazu (steady, slidekamera, monopod, statyw i wiele wiele innych) co wymaga większego zaplanowania, przemyślenia.

Osobiście widzę to tak, że lustrzanka jest idealna do ujęć przebitkowych, teledysków, reklam i innych krótkich produkcji, oraz jako druga/trzecia kamera. Do rejestracji szczególnie ważnych i długich wydarzeń typu koncerty, przedstawienia czy choćby zabawa taneczna niezbędna jest kamera. W trakcie zabawy też można porobić wiele przebitek lustrzanką co znacznie podniesie wartość estetyczną nagrania. Idealnym rozwiązaniem jest gdy jest 2 filmowców z czego jeden zajmuje się głównie przebitkami i szczegółami a drugi rejestracją wydarzenia.

Zdaję sobie sprawę że są filmowcy którzy udowadniają iż można wszystko filmować lustrzanką, jednak nikt nie zaprzeczy że ryzyko nieudanego ujęcia z lustrzanki jest znacznie większe niż z kamery a czasem to jest sedno sprawy.

Domyślnie

Oto co otrzymałem na maila: http://vroobel.eu/lang.pl/5/page/2 Polska myśl i wykonanie. Co sądzicie ?
    20mm 1.8 Sigma + 35mm 1.2D + 50mm 1.4D + D800 /Canon XH A1S/ Sony PXW X70

Domyślnie

Mmmmm -bardzo się podoba Pomysłowe, ładne. Chętnie bym przetestował i porównał z tym co mam aktualnie
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

ujęcia z ręki całkiem niezłe. Niestety poruszać z tym już się nie da. Pocieszające jest to, że ktoś myśli jak wykonać takie urządzenie. Na pewno za jakiś czas powstanie coś bliskie ideału

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Totalny laik zapyta czy filmuje się lustrzanką z gripem? Bo co oglądam filmiki to nie spotkałem sie z aparatem który ma założony grip.

Domyślnie

Powiem wam że tak czy siak i tak D800 zrobiła na mnie duże wrażenie ale tylko pod względem filmowania.
    | ... |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred Zobacz posta
    Totalny laik zapyta czy filmuje się lustrzanką z gripem? Bo co oglądam filmiki to nie spotkałem sie z aparatem który ma założony grip.
    Część filmuje z gripem...
    natomiast część tych którzy dbają o zdrowie lub mają FF bez dużego zakresu regulacji (góra/dół) - filmuje bez gripa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    O zestawie nic nie napiszę, natomiast sam RIG ma kilka zalet:

-jest bardzo tani (do kupienia za 199 zł nawet)
    gdzie go można kupić za taką cenę?
    || 5D + 85 1.8 || R+600 + YN622C ||
    Zapraszam - https://www.facebook.com/photo.kf

Domyślnie

Powiem Ci że widać Jest sporo dobrych ujęć ale poczytaj sobie na temat montażu. Niektórych ujęć ze sobą się nie łączy. Czasem się animują. Trochę mało zróżnicowane kadry. Mało szczegółów i dał bym kilka planów ogólnych. Jest tam sporo akcji więc przydało by się też trochę dźwięków efektowych. Np. szum tłumu, odgłos mieszania farby w puszce itp. Generalnie widać że masz potencjał. Brakuje tylko trochę podstaw na temat montażu ale kierunek jest dobry

Strona 17 z 26 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów