Czesc.
Uzywa ktos trackball'a? Jak sie tym pracuje? Moze znacie w Warszawie jakis sklep z gdzie mozna poogladac i kupic?
Szukaj
Czesc.
Uzywa ktos trackball'a? Jak sie tym pracuje? Moze znacie w Warszawie jakis sklep z gdzie mozna poogladac i kupic?
Kiedyś miałem kota. Generalnie jako ciekawostka, gadżet, do najprostszych zastosowań się nada. Narysować tym najprostszy rysunek, chociażby w systemowym "Paincie" to już sztukaUrządzenie było mało dokładne, kręcenie kulką wymaga kilkudniowego treningu. Dodatkowo kula zbierała wszelki brud, tłuszcz z paluchów. To wszystko osiada na rolkach. Co tydzień-dwa trzeba rozmontować wyczyścić w środku i umyć kulkę. Bardzo szybko wylądowało w szufladzie, a później w śmieciach.
Jako zabawka - warto spróbować. Jako narzędzie pracy zdecydowanie odradzam. Dzisiaj chyba nie do kupienia.
Tutaj jest... podpis
Etam, etam.. przesadzasz amirez, zdecydowanie można kupić i nie jest to też 'zabawka'...
Używałem przez dłuższy czas czegoś podobnego do (może to starsza wersja była, nie pamiętam symbolu):
http://www.ceneo.pl/9253126#tab=click_scroll
Trackball to świetne rozwiązanie jeśli masz mało miejsca na biurku, albo jeśli zwyczajnie ręka Ci się męczy od majstrowania myszą.
Owszem trzeba poświęcić parę godzin na opanowanie obsługi ale ja byłem zadowolony (zrezygnowałem, bo to był okres kiedy z kolegami wróciliśmy do quake 1 i brakowało mi FPSowej szybkości myszki).
Czemu myślisz o trackballu?
Uzywalem multi-touch w tablecie, ale od codziennego uzywania boli mnie nadgarstek. Musialem wrocic do myszy. I tak przy okazji zaczalem zastanawiac sie nad alternatywa. Ewentualnie - sa u nas do kupienia jakies myszy z mozliwoscia przewijania lewo-prawo? Obecnie mam applowa z kulka, ale ta kulka sie strasznei przycina. Wiem, ze jest applowa z gladzikiem, ale to wireless, a wolabym na kablu.
I jeszcze - sa jakies modele myszek, ktore nie klikaja? Cos cichego by mi sie przydalo.
ta applowa magic mouse jest naprawde fajna, baterie dlugo trzymaja w cholere (eneloopy mam), gladzik sprawdza sie swietnie w PS w polaczeniu z bamboo, jedyne co wkurza to wlasnie glosnosc no i krawedz myszki mi sie nie podoba, jest taka ostra i nieprzyjemna, ale ogolnie na plus
Nie opowiadaj głupot bo są bardzo precyzyjne trackballe używane przez projektantów czy sprzęcie medycznym. Nie jest też prawda, że są nie do kupienia bo ten sprzęt jest nadal w sprzedaży. Produkuje je między innymi Logitech czy Kensington i te lepszej klasy kosztują nawet w granicach 100 $
Do codziennej obsługi kompa czy, odróbki zdjęć itp. raczej średnio się nadają aczkolwiek są osoby, które grają tym nawet w gry co powiem szczerz trudno mi sobie wyobrazić
W pracy mam kensington Orbit Optical w niektórych zastosowaniach ma przewagę na myszką, bo można klikać w określony punk bez obawy o przesunięcie kursora co w przypadku myszki jest dosyć trudne.
Ostatnio edytowane przez Borat1979 ; 04-04-2013 o 02:08
Przez długie lata używałem Logitecha Trackman Wheel i dopiero gdy przestała klikać wymieniłem na tablet (plus myszkę do myszkowania poza PSem). Trackball jest fantastyczny bo się ręka nie męczy, a precyzją bije każdego gryzonia na łeb. Dla porównania, do stemplowania skanów tablet jest 10/10, trackball 8/10, a myszka 3/10.
nie do kupienia.. no no
http://allegro.pl/listing.php/search...ring=trackball
Kwestia przyzwyczajenia. Mi akurat nie pasuje. Ale to bardzo precyzyjne manipulatory. Te logitechowe od lat nie mają rolek tylko optyczne sensory. Kulkę czasem trzeba przetrzeć, ale myszkę też. Mój kolega na trackballu nawet grał w strzelanki. Kwestia opanowania sprzętu![]()
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem
Skontaktuj się z nami