Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wrocław/Kalisz

Domyślnie Cy200k/pt200/...

Witam,
    Planuję zakup studyjnej lampy błyskowej w zastosowaniu do warunków domowych. Celem jest fotografia portretowa i produktowa. Mieszkanie mam małe więc mocy nie potrzebuję wielkiej. Budżet najlepiej do 400 zł ponieważ planuję jeszcze zakup kilku innych drobiazgów. Na forum piszą, że CY200K jak za takie pieniądze jest ok. Chciałem kupić Quantuum PT200 ale już podobno jest koniec serii i nie ma gdzie ich dostać. W kwietniu ma wyjść ponoć nowa. Stąd moje pytanie. Macie jakąś alternatywę dla tych lampek czy brać CY200k? W dalszej perspektywie zainwestuje w lepszy sprzęt a ta lampa byłaby jako druga. Po zakupie ta lampa byłaby jako główna a na wyposażeniu mam jeszcze YN460II z wyzwalaczami jako drugie światło.
    Drugie pytanie może dla niektórych trochę trywialne ale jak dalej z wyzwalaniem? Da radę do studyjnej kabel i łączyć z aparatem a do reporterskiej bezprzewodowy wyzwalacz? Będzie to działać?

Pozdrawiam!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czarny9 Zobacz posta
    Drugie pytanie może dla niektórych trochę trywialne ale jak dalej z wyzwalaniem? Da radę do studyjnej kabel i łączyć z aparatem a do reporterskiej bezprzewodowy wyzwalacz? Będzie to działać?
    Po co chcesz synchronizować obie lampy z aparatem? Wystarczy wyzwalacz bezprzewodowy do reporterskiej, a fotocela z studyjnej sama załatwi sprawę tej lampy.
    Kabel do studyjnej niepotrzebny.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 02-04-2013 o 11:54
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

do portretu i produktu wystarczy ci cy100, w tej cenie masz dwie sztuki, wyzwalać możesz z kabla (w cenie), z wyzwalacza (minimum ok 100zł) zewnętrzną lampą (piszesz, że masz)
    http://fsfoto.pl/product_info.php/in...-CY-100MR.html
    do tego jakieś modyfikatory (to minimum 120 zł) i statyw
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

A może DM2 200? słyszałem dużo dobrych opinii i regulacja mocy (1/1-1/64) mocno kusi
    miałem w rękach 300Ws odpowiednik i sprawiała wrażenie solidnej, nawet z oktą 150 i dishem 70cm z gridem.
    || 5D + 85 1.8 || R+600 + YN622C ||
    Zapraszam - https://www.facebook.com/photo.kf

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez militarius Zobacz posta
    A może DM2 200? słyszałem dużo dobrych opinii i regulacja mocy (1/1-1/64) mocno kusi
    miałem w rękach 300Ws odpowiednik i sprawiała wrażenie solidnej, nawet z oktą 150 i dishem 70cm z gridem.
    wlasnie takiego info szukalem w innym poscie czy nie opada z ciezszymi modyfikatorami

Cytat Zamieszczone przez bogdi64 Zobacz posta
    do portretu i produktu wystarczy ci cy100, w tej cenie masz dwie sztuki, wyzwalać możesz z kabla (w cenie), z wyzwalacza (minimum ok 100zł) zewnętrzną lampą (piszesz, że masz)
    http://fsfoto.pl/product_info.php/in...-CY-100MR.html
    do tego jakieś modyfikatory (to minimum 120 zł) i statyw
    pakowanie sie w lampe z takim mocowaniem i tak gleboko osodzonym palnikiem to moim zdaniem bezsensowny wydatek
    jak kupowac to mocowanei bowens
    Ostatnio edytowane przez marszull ; 02-04-2013 o 17:42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    wlasnie takiego info szukalem w innym poscie czy nie opada z ciezszymi modyfikatorami

pakowanie sie w lampe z takim mocowaniem i tak gleboko osodzonym palnikiem to moim zdaniem bezsensowny wydatek
    jak kupowac to mocowanei bowens
    zależy do jakich celów, już pokazywałem fotki z tych lamp, że w małych pomieszczeniach dają sobie świetnie radę, a sprawa modyfikatorów, przy tak niskich cenach dedykowanych do nich, to nie argument, zwłaszcza, że autor wątku nadmienił, że cena czyni cuda
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

ale tez napisal ze w dalszej perspektywie ta lampa by byla jako druga, wiec ja bym jednak obstawal przy mocowaniu bowensa

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wrocław/Kalisz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogdi64 Zobacz posta
    zależy do jakich celów, już pokazywałem fotki z tych lamp, że w małych pomieszczeniach dają sobie świetnie radę, a sprawa modyfikatorów, przy tak niskich cenach dedykowanych do nich, to nie argument, zwłaszcza, że autor wątku nadmienił, że cena czyni cuda
    Hej,
    Dzięki za opinie. Bogdi64 nie nadmieniłem, że cena czyni cuda tylko podałem budżet jakim będę dysponował. Doskonale zdaję sobie sprawę, że lepiej jest inwestować w porządniejszy sprzęt... Co do mocowania, to zdecydowanie bowens. Również przyglądałem się DM2 ale nie znalazłem wielu opinii o nich. Dobrze, że powstał wątek na forum z tym związany. Poczekam, co forumowicze napiszą i może na nią padnie wybór

Pozdrawiam

Domyślnie

Cześć,
    Spokojnie ja bym brał lampy CY, ja takowe posiadam i w małym studio działają perfekcyjnie. Żadnych problemów mimo, że kupiłem z drugiej ręki. Jedynym mankamentem jest mały podział mocy i lampa o mocy 300Ws maksymalnie skręcona jest za mocna, natomiast 200Ws jest idealna. Fotocela również działa bez problemów więc najlepiej wyzwalać je błyskiem z reporterskiej. Można je znaleźć od czasu do czasu na allegro, więcej kasy ma się na akcesoria.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michalosta Zobacz posta
    .. lampa o mocy 300Ws maksymalnie skręcona jest za mocna, natomiast 200Ws jest idealna.
    To jest róznica pół przysłony, o ile mają taki sam podział mocy.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów