Close

Strona 99 z 239 PierwszyPierwszy ... 4989979899100101109149199 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 981 do 990 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Irma Zobacz posta
    Piszesz, ze to jest prostsze do nauczenia?
    Ja wyroslem na szkole stosowania osobno AF-ON i spust migawki i dla mnie jest to pacierz.
    Co dla Ciebie jest zaleta, to dla mnie jest wielka wada i nienaturalne, a przede wszystkim nie praktyczne.
    No właśnie - ty wyrosłes na czyms innym i dla ciebie jest to norma, masz ten nawyk. Podobnie pracują fotoreporterzy.
    Ale ja nie robię ptaków ani reporterki.
    Na pewno prostsze jest ciśnięcie jednym palcem na jeden guzik. Czyli AF-S i priorytet ostrości (ustawienie domyslne). Praca normalna z AF-C jest podobna, ale jest problem przy przekadrowaniu, więc trzeba uzywać AF-L - zacząć pracować na więcej niz 1 palec.
    Ja kilka razy gdzies podkreślałem, że różnie się lubi uzywac body - ja jestem zaprzeczeniem fotoreportera, bo bym wszystko blokował (L).
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Irma Zobacz posta
    Amen i kropka.
    No i jeszcze jedną zaletą wywalenia AF na AF-ON jest brak uruchomienia VR przy AF-C co oszczędza baterię. VR uruchamia się pod spustem. Pozwala to śledzić z włączonym VR (po prostu tzymając do połowy spust i AF-ON) lub wyłączonym (tylko AF-ON) bez dotykania przełącznika na obiektywie.

Ja osobiście już nie potrafię robić puszką bez AF-ON. Siła przyzwyczajenia.
    Ostatnio edytowane przez sezrG ; 29-03-2013 o 21:23

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sezrG Zobacz posta
    No i jeszcze jedną zaletą wywalenia AF na AF-ON jest brak uruchomienia VR przy AF-C co oszczędza baterię. VR uruchamia się pod spustem. Pozwala to śledzić z włączonym VR (po prostu tzymając do połowy spust i AF-ON) lub wyłączonym (tylko AF-ON) bez dotykania przełącznika na obiektywie.

Dodatkową zaletą jest to, że w przypadku korzystania z obiektywów AF-S możemy zapomnieć o przełączniku A/M-M na obiektywie. Przy ostrzeniu manualnym AF nam nie przeostrzy w momencie gdy tego nie chcemy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sezrG Zobacz posta

Na jakiej puszce tak masz?
    U mnie D800 włącza vr nawet na af-on, niestety. Nie doszukalem sie funkcji wyłączenia vr na ostrzeniu af-on.
    Chyba ze to ficzer D800.

Edyta: tak, okazuje sie, ze tak ma d800. Aby przyspieszyć/wyeliminować zwłokę w wyzwoleniu migawki (poprzednio, uruchomienie vr+stabilizacja - wyzwolenie migawki). Wolałbym mieć jednak opcje ustawienia tej funkcji
    Ostatnio edytowane przez devilcape ; 31-03-2013 o 00:50
    oko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez devilcape Zobacz posta
    Na jakiej puszce tak masz?
    U mnie D800 włącza vr nawet na af-on, niestety. Nie doszukalem sie funkcji wyłączenia vr na ostrzeniu af-on.
    Chyba ze to ficzer D800.
    W D300s i D700 (na innych przyznaję nie sprawdzałem) AF-ON nie aktywuje VR. Przydatne jeżeli ktoś ma nawyk wielokrotnego przeostrzania/śledzenia przed naciśnięciem spustu.

Rzeczywiście przyzwyczajenie się do jednoczesnej kontroli dwóch klawiszy zabiera trochę czasu dla kogoś kto nigdy w ten sposób nie fotografował, ale po przyzwyczajeniu się staje się tak oczywiste jak zmiana biegu w samochodzie. Zgadzam się, że w pracy w studio może jest to średnio przydatne, ale w terenie, reportażu, przyrodzie moim zdaniem ten jeden mały klawisz zmienia bardzo jakość pracy.

Jeżeli w D800 zmienili to i AF-ON również aktywuje VR to szkoda. Moim zdaniem błąd. Powinna to być ew. opcja w konfiguracji.
    Ostatnio edytowane przez sezrG ; 31-03-2013 o 00:57

Domyślnie

W studio, czy generalnie w portrecie, to (AF-ON) także bardzo przydatna rzecz, ze względu na przekadrowywanie oraz swobodną kompozycję przy większej głębi ostrości. Kiedy wszystko mamy w głębi, to nie trzeba zupełnie się martwić czy nam AF zadziała i jak szybko. Zdjęcie powstaje natychmiast co umożliwia złapanie każdej miny, każdego ruchu. A wyostrzyć możemy sobie kontrolnie co któreś ujęcie. Podobnie jest w tańcu na przykład czy ruchu poprzecznym do obiektywu. Dodatkowo większość lustrzanek ma aktualnie punkty AF zgrupowane mocno w środku kadru, co tworzy kolejne przeszkody w pewnych kompozycjach i na przykład przy mało kontrastowych motywach, na których trudno złapać ostrość. Bywa, że chcemy ją złapać raz i mieć problem z głowy. A potem już swobodnie fotografować przez jakiś czas.
    Zatem generalnie oddzielenie ostrzenia i wyzwalania migawki jest dla mnie bardzo przydatne niemal w każdych warunkach. Przeszkodą jest tylko przyzwyczajenie. Jednak nauka nowego sposobu jest dość szybka. Choć niemal na pewno z początku stracimy kilka kadrów, kiedy zapomnimy, że przecież aparat miał wyostrzyć jeszcze i trzeba było wcisnąć dodatkowy przycisk.

Ja gorąco polecam pracę z przyciskiem AF-ON.
    Szkoda, że w D800 uruchamia on od razu VR i przydałaby się opcja w menu, która by o tym decydowała. W reporterce VR wydaje się lepszy wyłącznie pod spustem (częste ustawienia ostrości bez uruchomienia spustu). W przyrodzie i wielu innych przypadkach VR pod AF-ON ma jak najbardziej sens.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    W studio, czy generalnie w portrecie, to (AF-ON) także bardzo przydatna rzecz, ze względu na przekadrowywanie oraz swobodną kompozycję przy większej głębi ostrości.
    Przy portrecie przy wiekszej GO? Przy portrecie nie stosuję przysłony większej niz 5,6, a przy tej przysłonie przy głowie zwróconej lekko w bok musi być idealne trafienie z ostrościa by oba oczy były w GO.
    W studiu przy dużej GO (sylwetka) nie potrzeba w ogóle AF, więc i guzika AF-ON.
    Ale ja oczywiście uzywam wtedy AF, z tym, że AF-S i nie pojedyncze pole, ale auto - AF jest szybszy, brak jakiejkolwiek zwłoki, nic nie ucieka.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu Zobacz posta
    Nie jest bez znaczenia, bo focac statyczny obiekt (niech to bedzie siedzacy ptak) AF w trybie ciaglbym nie zachowa sie jak AF w trybie pojedynczym ze ustawi ostroc - mamy kropke - i dziekuje, tylko bedzie ciagle minimalnie myszkowal i przeostrzal przod/tyl, uwzgledniajac chocby ruch fotografa i zwiazane z tym minimalne zmiany odleglosci (szczegolnie widoczne przy foceniu np. dlugim tele). Na krotki tele mozesz tego Jacek nie widziec (tak czesto), na dlugim praktycznie pracuje prawie non stop wowczas.

I moze wstepowac roznica w zalenosci od ustawionego opoznienia w trybie dynamicznym (custom a4 bodajze) jak af w zaleznosci od algorytmu bedzie interpretowal te minimalne zmiany i ten minimalny ruch.
    Od wewnatrz algorytmow pracy af w roznych trybach i ich wzajemnej zaleznosci w 100% nie znamy... i jakies niewielkie roznica, ktore w jakichs sytuacjach zdjeciowych moga sie bardziej lub mniej sprawdzic, moga wystepowac.
    I to mi nie daje spokoju w probie rozgryzienia AF-sa z D800. A w szczegolnosci zastosowanie roznych stopni blokady sledzenia AF i wplyw na ostre zdjecie.
    Dzisiaj gruntownie przetestowalem wszystkie stopnie blokady sledzenia AF i te opoznienia w D800 w porownaniu do D700 sa krotsze, tzn. ze najdluzsza blokada sledzenia w D800 jest na poziomie srednie w D700. Czyli w D800 skrocili opoznienia blokady sledzenia.
    Jak to sie przeklada na praktyke? Czy to lepiej czy gorzej?
    Moze dlatego mialem/mam problemy we wspolpracy z nowym AF w D800?
    Witam Irek
    D5 N500/5.6pf, N24-120/4

Domyślnie

ja w starych puszkach nie wychodzilem poza niska blokade sledzenia (opcja zaraz nad off), juz normal wydawal mi sie za dluga

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu Zobacz posta
    ja w starych puszkach nie wychodzilem poza niska blokade sledzenia (opcja zaraz nad off), juz normal wydawal mi sie za dluga
    Ok, tez doszedlem do takiego wniosku, poniewaz wylaczenie blokady powoduje blyskawiczne ale bardzo nerwowe zachowanie AF, natomiast pierwszy, niski stopien ( zaraz nad wylaczonym stopniem ) uspokaja AF i czyni go szybkim i zdecydowanym bez nerwowosci w pracy.
    Witam Irek
    D5 N500/5.6pf, N24-120/4

Strona 99 z 239 PierwszyPierwszy ... 4989979899100101109149199 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów