Close

Strona 94 z 239 PierwszyPierwszy ... 44849293949596104144194 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 931 do 940 z 2387

Wątek: D800 Af

jackooo
    Gość

Domyślnie

o warszawskim serwisie zdania są różne więc zobaczymy
    mam nadziej, że zobaczą problem, niestety jakieś 2 lata temu miałem taki sam problem z modelem D90 i w serwisie w wawie uznali, że to nie wersja pro sprzętu i mieści się ten błąd w tolerancji.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jackooo Zobacz posta
    Od dłuższego czasu przeglądałem wszystkie posty na forum co do D800 i AF. Od kilu miesięcy jestem jego właścicielem i widzę, że AF działa kiepsko
    Dzięki życzliwości chłopaków ze słoweńskiego NPS (pozdrawiam!! miałem możliwość korzystać z D800 (i nie tylko) przez cztery dni konkursu skoków w Planicy. Teoretycznie moje D3 nadaje się dużo lepiej do tej roboty ... ale tylko teoretycznie. Ku mojemu zaskoczeniu (!!!) AF w D800 spisywał się bardzo dobrze. Fotografując skoczka w locie przy 4 kl/s miałem 80% klatek ostrych przy korzystaniu z śledzenia 3D. Oceniając tylko AF lepiej spisywało się tylko D4 Nikon odwalił tu kawał dobrej roboty, widać postęp w stosunku do D3/s. Nie piszę tego na podstawie testów "bateryjkowych" czy fotografowania linijek, oceniam cztery dni orania sprzętu w warunkach zimowych. Gdyby nie te 4kl/s i ogólna "plastikowość" tej puszki pewnie bym się zastanawiał nad jej zakupem.

eles
    [F100] [D3]

jackooo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pacyf Zobacz posta
    Dzięki życzliwości chłopaków ze słoweńskiego NPS (pozdrawiam!! miałem możliwość korzystać z D800 (i nie tylko) przez cztery dni konkursu skoków w Planicy. Teoretycznie moje D3 nadaje się dużo lepiej do tej roboty ... ale tylko teoretycznie. Ku mojemu zaskoczeniu (!!!) AF w D800 spisywał się bardzo dobrze. Fotografując skoczka w locie przy 4 kl/s miałem 80% klatek ostrych przy korzystaniu z śledzenia 3D. Oceniając tylko AF lepiej spisywało się tylko D4 Nikon odwalił tu kawał dobrej roboty, widać postęp w stosunku do D3/s. Nie piszę tego na podstawie testów "bateryjkowych" czy fotografowania linijek, oceniam cztery dni orania sprzętu w warunkach zimowych. Gdyby nie te 4kl/s i ogólna "plastikowość" tej puszki pewnie bym się zastanawiał nad jej zakupem.

eles
    wiesz, ja też chętnie bym nie fotografował linijek lecz jak coś jest nie tak to człowiek jest do tego zmuszony żeby przekonać się o efektach.
    cieszę się, że Twoje "oranie" jest rewelacyjne ale to chyba nie o to chodzi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jackooo Zobacz posta
    .. efekt był taki, że przeważnie ostrość leciała za albo przed (widać to najczęściej na włosach osoby fotografowanej), przez to korekcja z body nie daje efekty (AF myli się w obie strony.....).
    To wskazuje raczej na błędy w obsłudze body niz na wadę AF.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    To wskazuje raczej na błędy w obsłudze body niz na wadę AF.
    jak wytlumaczyc wiec ze po wizycie w serwisie problem zniknal ?

Domyślnie

Przypadek? Do pracy na tym body trzeba się bardziej przykładać.
    Sporo osób przesiadających się z innych body ma problem z D800 i to nie jeden (np krótsze czasy z ręki).
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 26-03-2013 o 11:48
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

jackooo
    Gość

Domyślnie

Tak jak pisałem, zdjęcia przedstawione były wykonywane na statywie wiec wydaje sie ze poruszenie nie wchodzi w grę a tym samym krótki czas.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez romek257 Zobacz posta
    jak wytlumaczyc wiec ze po wizycie w serwisie problem zniknal ?
    Autosugestia?

jackooo
    Gość

Domyślnie

dzwoniłem do serwisu, powiedzieli, że jak oddam przed świętami to czekam 2 tygodnie - chyba Panowie w serwisie mają ostry zapierdziel
    więc oddaje po świętach, po kilku słowach wyjaśnienia problemu i modelu którego to dotyczy powiedzieli żebym przyjeżdżał w ciemno - na 95% wina body.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pacyf Zobacz posta

eles
    Nie pisz takich rzeczy, bo zaraz usłyszysz że sobie chcesz wszystkich zrobić w balona a dostajesz za to kasę od nikona Ja tak usłyszałem(przeczytałem) wielokrotnie, kiedy pisałem że w AF-C wolę D800 niż D700 bo co z tego że w tym ostatnim mam 7-8FPS skoro ostrych jest mniej niż w serii z 4-5FPSowego D800.\
    Tyle że dynamika obiektów które focę jest nieporównywalnie trudniejsza do opanowania niż większość sportów.
    Niestety, jakość D800 zauważalnie odstaje od D700 a co dopiero od d3
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Strona 94 z 239 PierwszyPierwszy ... 44849293949596104144194 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów