Bym coś napisał ale mnie zatkało kompletnieHylę czoło i wielkie gratulację
![]()
Szukaj
Bym coś napisał ale mnie zatkało kompletnieHylę czoło i wielkie gratulację
![]()
20 i 25 powaliła mnie na kolana, reszta zresztą podobnie.
Pewnie to głupie, ale trochę brakuje mi próby dodania jakiegoś bajkowego bokehu, do którego się trochę u Ciebie przyzwyczaiłem.
Ale to tylko szukanie na siłę dziury w całym![]()
Ami , Smiena , Zenit , Pentax , Nikon i znowu Nikon
D7100 , N16-85VR , N50/1,8 , S150/2.8 , SB600 , MF055+804RC2
czytalem kiedys, szukalem, jakies urzadzenia cisnieniowe, uklady elektroniczne, wszystko chora kasa.
bylbym (jak pewnie kazdy) wdzieczny za jakis setup lub opis co i jak.
Gratulacje, zdjecia sa kapitalne - tez kiedys usiadlem do kropel ale po zrobieniu 50ciu 'zdjec' dalem spokoj...
"Amatorzy zbudowali Arke, Profesjonalisci Titanica..."
Martnik - chora kasa zależy dla kogo. Dla mnie np chorą kasą jest kupowanie auta za 100-200 tyś, a wiem, że niektórzy uważają, że własnie takie mieć muszą.
Wszystko zalezy do czego będziemy tego potem używać.
Akurat jestem w tej sytuacji, że część fotek zarobiła na sprzęt jaki wykorzystuje do robienia fotek kropel i innych, wiec i ewentualne zakupy dokonywane sa kierujuąc sie troche innymi kategoriami.
Co do opisów - nie potrafie podać gotowej recepty na zdjecia, a nawet gdybym miał 100% skuteczną - nie wiem, czy chciałbym podawać. Pamiętam jak kiedyś był BOOM na Pentacona 50 1.8. bo ktoś zaczął robić zdjęcia makro tym obiektywem i po nim nastapił popyt na te obiektywy. Z innej beczki - Magda Wasiczek vel Nikx znalazla zastosowanie na uzycie obiektywu lustrzanego do makro (może nie wymysliła - nie wiem - napewno spopularyzowała w PL) , który daje w bokehu obwarzanki (sam wpadłem w sieć takich powieleń co przedstawia kilka moich makro!) - spójrz proszę jak teraz nagle wyglądaja ceny obiektywów lustrzanych typu Rubinar, które kosztowały w 2010 roku 300 zł i jaki zalew jest "Obwarzankowych Makro" - przeciez jeszcze niedawno taki bokeh był uwazany za najgorsza wade obiektywu lustrzanego! (ostatnio taki obiektyw ktory kosztowal srednio 300-400 zl na aukcji zszedł za 1220 zl!) - teraz autorka raczej niechętnie dzieli sie informacjami, jak uzyskała dany efekt .
Krople puszczam pod cisnieniem, uzywam sprzętu, który pozwala mi na ustalenie kilku podstawowych parametrów czasu i ilości wypuszczanych kropel - reszta - to cierpliwość ustawien, proby działan różnej gęstości wody, DUZA dawka szczęścia jak to bywa w fotografii wody. Flesze - 3x YoungNuo 560 II z LCD bo w "studio" sa w sam raz a do tego tanie. Jako tło - kalka techniczna, plexi, folie... Na fleszach nakladam folie nadające efekt kolorystyczny. Czasem podswietlam od tylu (kalka rozprasza światło flesza jednoczesnie miksuje barwy jesli są z kilku źródeł, jesli robie mleko i farbe, swiece od przodu, żeby uniknąć "sylwet". Nie robie 1000000 zdjec kropli bo jest to bez sensu.. u mnie to flesz zamraża akcje a nie czas (stad czasy mam 2-3-5 sekund bo robie na czasie BULB), jesli mialbym robic seriami po 10-12 fotek na jedne uderzenie - dalbym sobie spokój bo szkoda migawki.
Eskperymentuje.... czytam fora, podgladam inne prace. Próbuje cos swojego. Czasem jest tak, że robie 30-50 fotek i nic mi nie wychodzi, a czasem jest tak, że i całą noc mogłbym robić. Grunt , że podchodze do tego jak do zabawy a nie na zasadzie "dzisiaj robie 3 krople co sie beda rozbryzgiwac". Wczoraj zaczalem na wodzie z gumą guar a i tak skonczyłem na mleku.
Ostatnio edytowane przez Jarek78 ; 05-03-2013 o 23:35
Nadszedl ten dzien kiedy opuscilem swiat elek i korpusow z logo C ... Powitalem korpus Nikona
Nikon 1800 (s)
magia to czy ???
No trochę magii w tym jest... ręcami trzeba poczarować
Nadszedl ten dzien kiedy opuscilem swiat elek i korpusow z logo C ... Powitalem korpus Nikona
Nikon 1800 (s)
o kutwa!
Najlepsze kropelki jakie dane mi było oglądać![]()
"Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek
Skontaktuj się z nami