Szukaj
Ale, że co jest nie halo? Nikon tylko stwierdził, że matryca się kurzy, co jest naturalnym zjawiskiem towarzyszącym użytkowaniu korpusu.
Ewentualne, sporadyczne zabrudzenia powstają w wyniku przyklejania się "pyłków", którego źródłem mogą być mechanizmy wnętrza korpusu lub mogą być one pochodzenia obcegoPunkty te są odbiciami cząsteczek pyłu we wnętrzu aparatu powstałych podczas jego pracy bądź cząsteczek pyłu z zewnątrz, które przedostały się do wnętrza aparatu.
No i w związku z tym firma nikon oferuje usługę serwisową ograniczającą(?) ten problem.Mimo że ze względu na konstrukcję i zasadę działania cyfrowych lustrzanek jednoobiektywowych całkowite wyeliminowanie punktów pochodzących od pyłków jest bardzo trudne, zauważyliśmy, że w niektórych rzadkich przypadkach punkty te mogą być w sposób widoczny odzwierciedlane na zdjęciach.
Z tego powodu firma Nikon informuje użytkowników o usłudze pozwalającej ograniczyć ten problem.
IMO nie jest to żadne przyznanie się do czegokolwiek, a jedynie gest dobrej woli nikona w stronę tych upierdliwych użyszkodników, którzy szukają dziury w całym![]()
D300 + N 18-55mm VR + N 35/1.8 G + S 18-200 DC OS HSM + H MC 44m-4 58/2 + N SB-700 + N Di466
Ma ktoś jakieś sample z 600 ? Bo z tego co znalazłem tutaj , to tylko ta ładna pani na zimowo![]()
"Nikon"
oj chyba wybrałeś zły wątek i złe forumjestem przed zakupem d600 ale czytając tematy jemu poświęcone wiem, że nie da się nim zrobić zdjęcia. Każde klapnięcie migawki wzbija potężną chmurę pyłu, która osiada na matrycy, ponadto żaden z punktów af nie łapie ostrości jeżeli w kadrze pojawi się choćby refleks sztucznego światła. Po zakupie musisz wysłać puchę do serwisu wraz z posiadanym obiektywami bo zwyczajnie przestały one ostrzyć i trzeba je skalibrować. Tylko najbardziej skrzywieni i wypaczeni masochiści pragną obcować z tak nieudanym produktem, jako jeden z nich uniżenie wnoszę prośbę o wrzucenie zdjęć obrazujących działanie puszki w warunkach terenowych czyli portrety, repo itp.
Nie publikuję nigdzie sampli i nie wiem, czy zdjęcia ślubne w niewielkiej rozdzielczości Cię zadowolą, ale jak nie ma co się lubi to zapraszam na mojego bloga
http://blog.krzysztofkawczynski.pl/2...lubne-wroclaw/
Exify zostały kadry z 85mm to d600.
Pozdrawiam
ale niespodzianka... to ja tutaj szukam cokolwiek w deseń ślubniaka z D600, a tutaj jak na tacy
Ślicznie dziękuję. Ale z tego co przeglądałem to sporo jest tam też z D800
, no sprzęt widzę daje radę. Fajne stzrały.
Możesz mi napisać jak się sprawiał AF w kościele (dużo odrzutów)? Masz w ogóle jakiś problem z AF? Oczywiście muszę zapytać o kurz... ile masz na liczniku w tej 600 i czy coś zaczęło mniej kurzyć?
"Nikon"
Pisałem już kilka razy na forum o moich odczuciach.
Generalnie jest tak:
- iso 6400 do ślubniaków miód nawet jak trzeba coś delikatnie podciągnąć.
- Af jest ok. Ja głównie używam tego body z S85/1.4 i tutaj jest b.dobrze.
Jest troszeczkę ( z naciskiem na troszkę) mniej czuły AF niż w d700/d3 (ale to chyba żadna nowość).
Natomiast pomijając ekstremalne ciemnice typu iso 4000 f1.8 t1/80, to da się przyjemnie pracować.
Co do celności nie mam zastrzeżeń, również w świetle żarowym.
- W temacie kurzu to nigdy się tym specjalnie nie przejmowałem. Zresztą kupiłem body zanim jeszcze problem wypłynął.
Po setkach postów na forum dotyczących kurzu, zerknąłem na foty dmuchnąłem gruchą i tyle.
Do f16 nie widać praktycznie nic. mam ok 15 tyś i moim zdaniem problem zdecydowanie zmalał, ale nie sprawdzam tego regularnie.
W moim odczuciu to świetna puszka do ślubów.
Ze względu na to, że lubię pracować na afC jako pierwsze body wybrałem d800.
Zresztą kolejnym argumentem był czulszy af.
Przykładowo d600 w warunkach iso 6400 f1.8 t1/80 nie dawał rady, a d800 cykał bez problemów.
To chyba tyle.
Tu masz trochę moich wypocin.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=224652
@Bambello dzięki śliczne za info. No ja jestem ciekawy (pewno jak wszyscy na tym forum) czy jest to zasysanie kurzu do środka (wiem, że nie jesteś w stanie tego określić ). Jeśli kurz byłby po 20-30 tyś to znaczy, że raczej jest to zasysanie ( jak zasysało tak zasysać będzie dalej), czy się "wykurzyło" wyleciało to wszystko co tam było i się uspokoiło? W wolnej chwili gdzieś tam jakbyś miał sekundkę po ślubniaku czy jakiejś sesji pstryknąłbyś coś na f16/f22.
@Borat1979 fajne panoramki, widzę, że lubisz szerokie długie foty i brakuje CI FF![]()
"Nikon"
Skontaktuj się z nami