Close

Strona 14 z 38 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 376

Domyślnie

Fajny temat.
    Widzę że koszty takiej działalności są kolosalne.
    Lepiej być dorabiajacym sobie foto ziutkiem za 1500-2000. Bo to i tak sporo jak na dorabianie.
    Sam nigdy za kasę nie robiłem zdjęć.
    Kupiłem trochę stałek którymi można by takie imprezy okolicznościowe obskoczyć, może kiedyś się tym zajmę.
    Nie wiem ile dokładnie w uk bierze fotograf za ślub. Pewnie 1000-2000 Ł.
    Koleżanka chodzi do koledżu na fotografie, jakieś zdjęcia udało jej się sprzedać, tak że nie jest najgorsza.
    Jej wykładowca polecił ją komuś na ślub i jak powiedziała 500 Ł żeby nie przesadzić, to ten klient zrezygnował, za drogo się wydawało.
    Tak, że nie tylko w Polsce taka sytuacja.
    Druga sprawa wasze stawki do zarobków w Polsce są WYSOKIE.
    Ale rozumiem że koszty utrzymania je tak windują.
    D600
    14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
    28-75,70-210

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RAF7705 Zobacz posta
    To jest bezsensowny, do znudzenia powtarzany komunał. W stosunku do przeciętnych zarobków wszelkie stawki będą wysokie - i właśnie z tego powodu nie ma sensu uprawiać przeciętnej fotografii, należy wybić się ponad przeciętność i realizować zlecenia dla nieprzeciętnych zleceniodwaców.

Domyślnie

Fajny temat.
    Widzę że koszty takiej działalności są kolosalne.
    Lepiej być dorabiajacym sobie foto ziutkiem za 1500-2000. Bo to i tak sporo jak na dorabianie.
    Sam nigdy za kasę nie robiłem zdjęć.
    Kupiłem trochę stałek którymi można by takie imprezy okolicznościowe obskoczyć, może kiedyś się tym zajmę.
    Nie wiem ile dokładnie w uk bierze fotograf za ślub. Pewnie 1000-2000 Ł.
    Koleżanka chodzi do koledżu na fotografie, jakieś zdjęcia udało jej się sprzedać, tak że nie jest najgorsza.
    Jej wykładowca polecił ją komuś na ślub i jak powiedziała 500 Ł żeby nie przesadzić, to ten klient zrezygnował, za drogo się wydawało.
    Tak, że nie tylko w Polsce taka sytuacja.
    Ale rozumiem że koszty utrzymania je tak windują.
    w okolicach Manchesteru ludzie nie chca płacić nawet 300f. Widziałem juz nie jedno ogłoszenie Polaków, ze zrobia za 80f :/
    Calkiem niezly aparat, takie sobie szkła, marne umiejętności i niewiele czasu...

Domyślnie

Ale to chyba tyko fotki zgrane na płytę bez obróbki za te 80.
    No napisałem że rozumiem te wysokie stawki, bo koszty prowadzenia są wysokie.
    Ja tam wolę traktować fotografię jak hobby.
    Jest jednak jeden minus.
    Brak wystarczająco wielu okazji do po robienia zdjęć. Wszystkich znajomych obfotografowałem
    Ostatnio edytowane przez RAF7705 ; 18-01-2013 o 03:51
    D600
    14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
    28-75,70-210

Domyślnie

Druga sprawa wasze stawki do zarobków w Polsce są WYSOKIE. Ale rozumiem że koszty utrzymania je tak windują.
    Ok ale zauważ, że sprzęt kosztuje wszędzie prawie tyle samo a czasami nawet u nas więcej jak w krajach gdzie średnia zarobków jest dużo wyższa, tak samo z oprogramowaniem. Więc nie ma się co dziwić, że trzeba zapodawać ceny żeby zarobić na waciki. Polski fotograf ślubny musi tak samo jak jego kolega w UE lub USA kupić drogi sprzęt.
    Tylko, że tych kolegów takie koszta mniej bolą bo zakup porządnego monitora Eizo czy mocnej jednostki jest dla nich relatywnie wielokrotnie tańszy jak dla osób u nas w kraju.

W niektórych branżach mało kto schodzi poza pewien poziom nawet gdyby miał nie zrobić zlecenia. Skutkuje to tym, że klient obdzwoni 5-6 osób a różnic w cenie praktycznie nie ma i nikt nie zrobi za 30-50% ustalonych stawek. Wtedy docenia się jakość, doświadczenie i innowacyjność i wybiera w miarę najlepszego. Tylko, że są to branże gdzie ze względu na specyfikę, narzędzia i wiedzę nie zrobi tego byle kto za pół darmo. W fotografii ślubnej to jednak nie zadziała bo rynek wygląda całkowicie inaczej jak wszyscy wiedzą. Jest to branża gdzie jakość nadal jeszcze nie jest najważniejszym czynnikiem decyzyjnym kupującego i niestety patrząc całościowo jeszcze długo nie będzie. Nie ma nigdzie takich wyników ale podejrzewam, że wiele się nie pomylę gdy powiem, że 65-70% robionych w kraju ślubów oscyluje w tych niskich raczej rynkowo stawkach.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aikidudi Zobacz posta
    w okolicach Manchesteru ludzie nie chca płacić nawet 300f. Widziałem juz nie jedno ogłoszenie Polaków, ze zrobia za 80f :/
    Czyli polaczki już postanowili tam zepsuć rynek tak jak się to udało na ziemi ojczystej? Słodko.

Ja ostatnio zostałem wyśmiany przez klienta jak powiedziałem mu kwotę swoich usług za dwa dni zdjęciowe po 10h pracy na dzień. Do tego doszła dokładna obróbka 70 zdjęć. Po przeliczeniu tej kwoty na pracogodziny doszło do mnie, że zaproponowałem stawkę gdzie gościu na budowie równo ze mną zarabia. Słodko.

Domyślnie

Każdy wychodzi z założenie, że skoro Painta uczą już w przedszkolu a lustrzankę może kupić każdy to nie potrzeba żadnych umiejętności, co innego taki gościu na budowie - wiadomo "Fachowiec"

Domyślnie

Wczoraj robiłem w pewnej gdańskiej stoczni zdjęcia elementów napędowych do katalogu (w tym zawodzie żadne zlecenie nie śmierdzi ). Podszedł do mnie robotnik (spawacz) i jedząc kanapkę zapijaną maślanką przyglądał mi się jak zapierdzielam jakiś 10 m nad ziemią po szczebelkach drabiny (musiałem zrobić zdjęcia z góry). Jak zszedłem pan grzecznie zapytał się mnie: " te, k***, ile bierzesz k*** za ślub?" Jak mu powiedziałem ile, zakrztusił się kanapką i stwierdził odchodząc: "chyba ze zrobieniem laski młodemu, k***" ... Tyle w temacie
    pralka Siemens, żelazko Tefal, kuchenka Samsung, stolik najtańszy z ikei

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calme Zobacz posta
    Każdy wychodzi z założenie, że skoro Painta uczą już w przedszkolu a lustrzankę może kupić każdy to nie potrzeba żadnych umiejętności, co innego taki gościu na budowie - wiadomo "Fachowiec"
    Każdy wychodzi z założenia, że lepiej zostać prafeszynal łeding fotołgraferem niż dopieprzać na budowie i są wyniki

Domyślnie

pgaik,
    powinieneś był odpowiedzieć, że laskę to Ci młoda może zrobić za dopłatą i tyle

Strona 14 z 38 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów