Close

Strona 55 z 56 PierwszyPierwszy ... 54553545556 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 541 do 550 z 557

Wątek: Nikon 1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    raczej chodzi o to, że w lustrzance można ustawić, do jakiego czasu aparat ma schodzić, np. 1/60. Jeżeli czas ma wyjść dłuższy, podniesie ISO.
    Właśnie to miałem na myśli.

Domyślnie

a ja mam pytanie odnośnie Nikona 1 J1. Byłem krótko posiadaczem tego sprzętu. Kupiłem go w zasadzie na miejsce kompaktu i i tak traktuję ten system (do ambitniejszy fot posiadam lustro). I ta cena obecna jak średni kompakt. Ale do rzeczy czy ktoś z użykowników zauważył że podczas fimowania obraz rozjaśnia się lekko i ciemnie (widać to szczególnie w tle)j. Tak jakby ISO jakoś skokowo się kompensowało. Jest to bardzo upierdliwe i denerwujące i trochę wg mnie wyklucza ten aparat do filmowania. Zaznaczam że filmowanie w świetle dziennym. Czy ktoś ma podobnie czy ja tylko miałem taką feralną sztukę. Na razie aparat oddałem chociaż zała reszta bardzo mi pasuje.

Domyślnie

Nikon ogólnie ma z tym problemy - i w DLSR i BLSR

Domyślnie

tzn. z czym ma problemy ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arona102 Zobacz posta
    tzn. z czym ma problemy ?
    Z tym co opisałeś, czyli nieodpowiednią pracą światłomierza podczas filmowania. Aktualnie w każdym lustrze i bezlusterkowcu Nikona światłomierz podczas filmowania pracuje tak jak przy robieniu zdjęć, czyli zbyt gwałtownie reaguje na nawet delikatne zmiany natężenia światła. No i z tego mamy to "migotanie".

Trzy rozwiązania tego problemu w systemie Nikona -blokować ekspozycję, używać wyłącznie manualnej ekspozycji, lub unikać scen gdzie może dojść do szybkich minimalnych zmian jasności sceny (wystarczy prawie ciągle poruszać aparatem......... i już te zmiany nie są tak bardzo widoczne -ale nadal jest to oczywiście upierdliwe).
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

to szkoda już myślałem że znalazłem swojego "kieszonkowca". Jeszcze się łudziłem że może w J2 coś poprawili ale skoro to urok tego systemu to widzę że marne szanse. Oj szkoda

Domyślnie

Eeee spokojnie, jeszcze 2 no góra 3 generacje filmującego sprzętu Nikona i w końcu to zauważą i poprawią Bądźmy optymistami.
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

może racja przy tej szybkości wprowadzania nowych modeli to za pół roku powinien wyjść mój model

Domyślnie

dla ciekawości i podważenia naszych kilku ostatnich postów zacytuje kilka zdań z testu PCLabu. Heh jak to test a jak rzeczywiśtość ! Uwaga:
    "Następną unikatową cechą J1 jest dostosowywanie się do warunków oświetleniowych podczas filmowania. Mechanizm adaptacji jest bardzo zachowawczy, tak samo jak w przypadku opisywanego już podglądu na żywo na LCD. Dzięki temu można pokusić się o ambitniejsze ujęcia bez ryzyka, że jasność kadru będzie się ciągle zmieniać. "

Strona 55 z 56 PierwszyPierwszy ... 54553545556 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów