Close

Strona 274 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1742242642722732742752762843243747741274 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 731 do 2 740 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dynax Zobacz posta
    Już sam nie wiem... może i masz rację, problem jest w tym że ja tam większej różnicy w działaniu af nie widzę w porównaniu do 5n. Na nexa przesiadłem się z canonowskiej jedynki, a tam af... wiadomo Znalazłem ciekawy link, jakoś nie wierzę to pogorszenie ostrości http://nexforum.pl/artykuly/367-kont...ny-af-w-nex-5r
    Jak mnie najdzie, to nakręcę filmik telefonem
    Choć generalnie to ja na AF w 5N nie narzekałem. 99% moich zdjęć to kadry statyczne a tam było (jest) bardzo dobrze.
    A co do tych punktów:

Fazowy system AF zastosowany w aparacie Sony NEX-6 jest niewątpliwie imponujący. Składa się on z matrycy 99 pól obejmujących całą centralną część kadru. Co ciekawe, czujniki te nie zostały wkomponowane w obszar światłoczuły (a więc nie zajmują miejsca rejestratorów światła, dzięki czemu obraz w tych obszarach nie musi być interpolowany w celu zapełnienia luk), lecz umieszczone zostały na specjalnej warstwie poprzedzającej rejestrującą powierzchnię sensora.
    http://www.swiatobrazu.pl/sony-nex-6...a-28448.html,4
    Tomek
    | tohu wawohu |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr3K Zobacz posta
    Dzięki za odpowiedź, co do 5N i 5R zastanawiałem się nad zakupem 5r z 16-50 za 2750, to już nie taka duża różnica w stosunku do zestawu 5N + 18-55 + 16.
    Nie wiem jakie jest 16-50, byc moze bardziej wytrzymale od 18-55, ale 18-55, dla mnie, to jeden wielki shit, pol roku pochodzil i padl.

Cytat Zamieszczone przez ToTom Zobacz posta
    Hmm, ciężko pisać, że Nex zawodzi, jak po prostu zepsuł się zapewne obiektyw. Wysyłasz na serwis i po sprawie. Nie widzę powodu do rozpaczy. Życzę Ci, żebyś Ci się lustrzanka nigdy nie zepsuła
    Jest rozpacz, bo w tym tygodniu bardzo potrzebuje obiektyw zoom, - nie mam drugiego zapasowego, tylko stalke, a stalka nie zrobie wszystkiego tak jak 18-55, gdyby to padl mi w inny dzien, to faktycznie nie ma problemu, a tak bede zdana niestety na loterie, albo bedzie trafial, albo nie.. a tak nie mozna spokojnie pracowac..
    Lustrzanka mnie uratuje, ale o filmach z zoomem, pewnie juz moge zapomniec..
    Ostatnio edytowane przez Mekano ; 04-01-2013 o 17:45
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Lustrzanki oraz obiektywy do nich też się psują. Kit nexowy to najtańsze podstawowe szkło na nexa. W sumie pierwszy raz czytam żeby się komuś zepsuł (z nexowych to sigmy chyba były w grupie podwyższonego ryzyka:P). Natomiast iiiiile razy czytałem że się kity do lustrzanek popsuły Zresztą lepszy sprzęt się też psuje. Każdy sprzęt się psuje. Zawodowcy mają zawsze zapasowy aparat (i czasem nawet obiektywy...). To że akurat zepsuł się nexowy kit to raczej przypadek, równie dobrze używana pół roku lustrzanka lub obiektyw do niej mogły się popsuć.
    Na 16-50 bym nie liczył że będzie wytrzymalszy... Coś co się wysuwa jak w kompaktach z racji większej ilości ruchomych i bardziej drobnych elementów musi być delikatniejsze. Nexowy 18-55 i tak wygląda najsolidniej ze wszystkich kitów (i optycznie nie wiem czy też nie jest najlepszy ).

Pozwolę sobie przerwać to nasze paplanie
    sel 50

Domyślnie

Ja powiem inaczej:

Mekano, Twój obiektyw popsuł się w sposób niepodlegający żadnej dyskusji - po prostu nie działa, serwis Ci to załatwi a Ty wrócisz z uśmiechem do robienia zdjęć już dobrym obiektywem.

Naprawdę wolałabyś g...o które działa jak chce, a serwis wciska Ci że to mieści się w normach producenta? Oddaj obiektyw do serwisu i sprawa będzie załatwiona.

Wszystko się psuje, nawet przyczepy kempingowe... i proszę mnie nie pytać gdzie jest ostrość w tym kadrze. Nie wiem :P

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

MariuszJ - w tym ostatnim zdjęciu nic nie kombinowałeś z ostrością na komputerze? Nic a nic?
    Intrygujące!

PS. Samoloty też się psują, żeby daleko nie szukać, nowiutkie Dreamliner'y ciągle uziemione.
    A inne to dymią okropnie...

Tomek
    | tohu wawohu |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ToTom Zobacz posta
    MariuszJ - w tym ostatnim zdjęciu nic nie kombinowałeś z ostrością na komputerze? Nic a nic?
    Intrygujące!
    Nic. To po prostu czy raczej po krzywu - tfujian

Jak pudełko czekoladek Forresta Gumpa - nie wiadomo co się znajdzie na klatkach po przyniesieniu do domu

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Oszczędny w słowach Awatar desid
    Miasto
    Warszawa/Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Lustrzanki oraz obiektywy do nich też się psują. Kit nexowy to najtańsze podstawowe szkło na nexa. W sumie pierwszy raz czytam żeby się komuś zepsuł (z nexowych to sigmy chyba były w grupie podwyższonego ryzyka:P). Natomiast iiiiile razy czytałem że się kity do lustrzanek popsuły Zresztą lepszy sprzęt się też psuje. Każdy sprzęt się psuje. Zawodowcy mają zawsze zapasowy aparat (i czasem nawet obiektywy...). To że akurat zepsuł się nexowy kit to raczej przypadek, równie dobrze używana pół roku lustrzanka lub obiektyw do niej mogły się popsuć.
    Na 16-50 bym nie liczył że będzie wytrzymalszy... Coś co się wysuwa jak w kompaktach z racji większej ilości ruchomych i bardziej drobnych elementów musi być delikatniejsze. Nexowy 18-55 i tak wygląda najsolidniej ze wszystkich kitów (i optycznie nie wiem czy też nie jest najlepszy ).

Pozwolę sobie przerwać to nasze paplanie
    sel 50
    Witam,
    a nawiązując do 50-tek i badyli - nikkor 50/1.4

nex siódmy

Domyślnie

Ja wybrałem tak. 50mm - canon fd 1.4 mając wizjer nie boję się manualnego ustawiania ostrości do pary mam e30/3.5 macro, ma af jakby co a "bebłać" tło można jak się żywnie podoba. Całość kosztowała mnie około 800 złociszy czyli sporo poniżej ceny sel 50
    fd 1.4
    e30

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Wszystko się psuje, nawet przyczepy kempingowe... i proszę mnie nie pytać gdzie jest ostrość w tym kadrze. Nie wiem :P

Mamy tu do czynienia ze zjawiskiem, które należałoby określić mianem "fujianowy pierścień ostrości". All rights reserved.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Trochę jak tilt-shift... z dwoma przegubami czy coś...:P Swoją drogą ciekawie musi wyglądać zaznaczanie ostrych obszarów przez nexa

dynax - 800 a 999zł to niewielka różnica Obecnie staram się raczej zmniejszać ilość obiektywów niż ją zwiększać... Jak zmniejszę to z nudów pewnie znowu coś pokupuję... Grunt to zabawa W sumie w 50tkach znalazłem na razie swoją nirvanę ale ta nexowa makrówka mnie ciekawi, może się kiedyś trafi okazyjnie to zbadam

Widział ktoś może pierścienie pośrednie do szkiełek nexa? Nawet jakieś nie przenoszące elektroniki...

Strona 274 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1742242642722732742752762843243747741274 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów