Close

Strona 43 z 239 PierwszyPierwszy ... 3341424344455393143 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaix Zobacz posta
    Kurcze, Panowie czytam ten wątek od początku jako dawny i bardzo zadowolony użytkownik Nikona i oczom nie wierzę. Zmieniłem system swojego czasu i w związku z problemami jakie mnie dotknęły z 5d3 rozważałem poważnie powrót do krainy szerokiej dynamiki, ale to co czytam mnie przeraża. Żaden ze mnie fanboy jednego czy drugiego systemu, raczej doświadczony użytkownik o konkretnych argumentach za nikonem, przynajmniej do czasu. Zawsze starałem się być obiektywny i nie bronilem danej marki "bo mam", zresztą to dziwne i idiotyczne podejście popularne w niektórych środowiskach. Ja mam z Canonem spore jaja, ale z tego co przeczytałem tu inaczej nie jest. Ale się pozmieniało...jedyne czego można pozazdrościc to procedura duseldorf'ska, na którą się natknąłem w tym wątku. Zawsze byłem zdania, że tak należy przeprowadzać regulację, a nie oszukiwać drogę optyczną elektroniką. Przynajmniej macie nadzieje na poprawną naprawę, choć tak na prawdę to nie wiaadomo...a tak na marginesie to może warto byłoby dogadać sie z moderatorem i zrobić statystykę tych, którzy kupilu d800, problemu nie mieli/mieli i ile z tych obciążonych problemu kompletnie nie ma po serwisie w D/Pl lub ma. Jako użytkownika canona mnie wasze problemy martwia o tyle, że chciałem wrócić do N i radości swobodnie kombinować suwakami jak dawniej. Ale widze, że ryzyko po dwoch stronach dziś jest spore. Dziwny świat dziś mamy . Bardzo wk....ące.
    Też jestem za utworzeniem takiej ankiety dla tych którzy kupili D800. Moim zdaniem głównie osoby, które się zawiodły na tym body opisują swoje problemy w tym temacie a większość, która nie doświadczyła opisywanych wad po prostu mniej się udziela. Ja jestem zadowolony ze swojego D800, bo nie miałem kłopotów ze skrajnymi punktami AF, nie korzystam z mikrokalibracji, bo ostrzy mi w punkt. Co do chlapania olejem to tez takiej wady nie zauważyłem, chociaż po przeczytaniu wątku nt. problemów z kropkami oleju na matrycy sam zrobiłem zdjęcie testowe i faktycznie znalazłem jedną czy dwie kropki, po czym z przewrażliwienia zacząłem czyścić matryce a raczej filtr chroniący ją. Efekt był taki, że "zapaproszyłem" sobie matryce i zamiast wspomnianych dwóch kropek miałem tego całe mnóstwo a nie wspomnę ile czasu mi zajęło zanim doprowadziłem matrycę do porządku. Wniosek jest taki, że zbytnie przewrażliwienie jest nie wskazane.., chociaż te osoby, które faktycznie miały do czynienia z w/w wadami jak najbardziej rozumiem i sam bym się nieźle wkurzył! pozdr.
    Ostatnio edytowane przez lok_men ; 22-12-2012 o 16:07
    Kto chce- szuka możliwości, kto nie chce- szuka wymówek.

Domyślnie

Dlatego uważam, że czytanie tych postów o D800 i D600 może jedynie doprowadzić do paranoi.
    FX+DX+Lęsy
    BLOG

Domyślnie

Moja historia wyglądała tak, że próbowałem znaleźć dobrą sztukę d800.
    Oglądałem 4 w różnych sklepach i każdy miał lipny lewy punkt.

W końcu straciłem cierpliwość i wziąłem ostatnią, która strzelała celnie bez żadnej korekty na środkowym punkcie.
    Od razu wysłałem aparat do serwisu (nikon pokrył koszty) i po 2 tyg. dostałem sprawny aparat.
    Natomiast trzeba uważnie testować Af w d800, ponieważ po powiększeniu do 100% możemy dostrzec każde minimalne nietrafienie (choćby wynikające z naszego poruszenia) i może się wydawać, że dalej jest kiepsko.
    Natomiast gdy ustawiłem aparat na statywie do ściany przytwierdziłem kartę testową (taka do mierzenia rozdzielczości) to okazało się, że ostrość jest taka sama jak w trybie LV.
    Reasumując uważam, że nikon spitolił temat lewego punktu, ale problem na forum rozdmuchał się jak ogromny balon.
    Teraz mam puszkę w której nie potrzebuję wprowadzać żadnej korekty z moimi szkłami.

Domyślnie

Jestem ciekaw ilu osobom faktycznie te kropki przeszkodziły w robieniu zdjęć... Znaczy, ze przeszkodziły to napewno, bo jak sie robi wciąż testy, nie robi sie zdjęć. Moje pytanie jest raczej o przykłady zdjęć, w których owe kropki spowodowały dyskwalifikacją zdjęcia.
    Problemy z af rozumiem, ale są one rozwiązywane. Po serwisie problem jest niebyly.
    oko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcdeq Zobacz posta
    Dlatego uważam, że czytanie tych postów o D800 i D600 może jedynie doprowadzić do paranoi.
    Ogólnie czytanie w dzisiejszych czasach for fotograficznych może doprowadzić wyłącznie do ogłupienia nowego amatora fotografii. Wystarczy spojrzeć na większość tytułów poniżej. Albo pytania co wybrać albo same narzekania - przy każdej puszcze. Od kurzu, oleju, gumy, po ff, bf, paski na ISO, plamy w wizjerze, a to za drogo, a to za tanio i masa innych problemów. Paranoja goni paranoję ...
    Ostatnio edytowane przez nowart ; 22-12-2012 o 17:15
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

No tak, ale użytkownicy nie piszą o wyimaginowanych problemach tylko o faktycznych. Mnie najbardziej interesuje czy serwis w danej marce sobie radzi ze sprzetem i jak.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcdeq Zobacz posta
    Zgadzam się. Do takiego własnie stanu się doprowadziłem. Nie mieści mi we łbie co żółta firma w ostatnim czasie wyczynia.

Domyślnie

Wyczynia dokładnie to samo co wyczyniają wszystkie inne firmy. Takie czasy. Markę sie dziś dyskontuje, nie tworzy. Niestety.
    oko

Domyślnie

Cieżko sie z Toba nie zgodzic. W dobie kryzysu, potencjalnych spadkow sprzedaży, sporego nasycenia rynku, gdzie firmy takie jak sony maja olbrzymie straty, nie pozostaje nic jak transferować koszty na użytkowników i serwisy( byc moze wlasnie koszty zwiazane z outsorcingiem serwisowym, sa rozliczane w taki sposob ze mozna je wykfalifikowac z kosztu tworzenia puszki, tym samym wykazac wieksze zyski itp, to sie oczywiscie wiaze z mozliwoscia obnizenia jakosci kontroli). Jak już gdzieś pisałem konkurencja w teori powinna nam sprzyjac, niestety obecna walka o rynek i zysk jest tak mocna, że odbywa się w zasadzie głównie kosztem klienta. W zasadzie tak nas firmy wychowaly, że kupujemy wadliwe i niedopracowane produkty dla ich zwyklego zysku na sile. Czuje sie jak zwykłe, zaganiane bydło I tak każdy będzie wierzył w daną markę bo nie ma wyjścia. Wybieranie korpusów i optyki jak kartofli w warzywniaku...a noż się uda trafić sprawny egzemplarz...A może to specjalnie żeby o marce się mówiło, może po to by wzbudzić w nas chęć wylosowania tak sprawnej i szczęśliweh sztuki, bo przecież gdyby nie to to aparat byłby ideałem...

Domyślnie

Widzisz, żartobliwie, jak na to nie spojrzeć, jeśli uda ci sie wylosowac tę fabrycznie sprawną, czujesz sie wyjątkowo. A jeśli jeszcze nie przebieraleś, a po prostu zdaleś sie na łut szczęścia, może warto także zacząć grać w lotto?
    oko

Strona 43 z 239 PierwszyPierwszy ... 3341424344455393143 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów