Też jestem za utworzeniem takiej ankiety dla tych którzy kupili D800. Moim zdaniem głównie osoby, które się zawiodły na tym body opisują swoje problemy w tym temacie a większość, która nie doświadczyła opisywanych wad po prostu mniej się udziela. Ja jestem zadowolony ze swojego D800, bo nie miałem kłopotów ze skrajnymi punktami AF, nie korzystam z mikrokalibracji, bo ostrzy mi w punkt. Co do chlapania olejem to tez takiej wady nie zauważyłem, chociaż po przeczytaniu wątku nt. problemów z kropkami oleju na matrycy sam zrobiłem zdjęcie testowe i faktycznie znalazłem jedną czy dwie kropki, po czym z przewrażliwienia zacząłem czyścić matryce a raczej filtr chroniący ją. Efekt był taki, że "zapaproszyłem" sobie matryce i zamiast wspomnianych dwóch kropek miałem tego całe mnóstwo a nie wspomnę ile czasu mi zajęło zanim doprowadziłem matrycę do porządku. Wniosek jest taki, że zbytnie przewrażliwienie jest nie wskazane.., chociaż te osoby, które faktycznie miały do czynienia z w/w wadami jak najbardziej rozumiem i sam bym się nieźle wkurzył! pozdr.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami