Close

Strona 16 z 40 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 397

Domyślnie

Przepraszam że się wyrywam z moim banalnym pytaniem wśród Waszych fachowych wypowiedzi, ale wystarczy szybka rada i zmykam z działu

Mam taki komplet:
    Płyta główna: ASRock A75 Pro4-M
    Procesor: AMD A4-3300 2,50Ghz
    RAM: 2 x 2GB DDR3 PC3 1333mhz Patriot
    Karta graficzna: AMD Radeon HD 7700
    Dysk twardy: Samsung HD 160GB 7200 RM

Ze względu na ograniczone środki, planuję stworzyć taki komplet:
    Płyta główna: ASRock A75 Pro4-M
    Procesor: AMD Athlon II X4 651
    RAM: Patriot DDR3 2x4096MB 1600MHz CL8.0 Viper Xtreme Divison 2 LLK
    Karta graficzna: AMD Radeon HD 7700
    Dysk twardy: Samsung HD 160GB 7200 RM + Intel 2.5''SSD/330 MLC 60 GB (na ten SSD jeszcze nie jestem zdecydowany, jak $ pozwoli kupię większy)

I tu mam dwa pytania.
    1. Jaki zasilacz do tego? Obecny figuruje na wielu listach w Internecie jako awaryjny i szkodliwy dla komputera (Tracer Highlander 550W). Chcę, aby nowy był wystarczająco mocny do jeszcze jakichś upgrade'ów w przyszłości, ale też bardzo cichy - jest bardzo czuły na punkcie głośnej pracy komputera.
    2. Jak oceniacie mój planowany komplet?

Z góry dzięki!

Domyślnie

Najcichsze i bardzo dobre sa prawdopodobnie seasoniki, ja ze swojej strony moge polecic Corsair, moj jest glosny tylko przy wlaczaniu i wylaczaniu komputera, a tak to tez idealnie cichy.
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Z tanich mam ModXStream modularny 500W i mogę polecić, działa u mnie już prawie rok i jest ok, do tego konfigu co podałeś będzie wystarczający (mógłbyś wsadzić R7970 a i tak byś miał w sporo zapasu - kilkadziesiat W), ale myśląc przyszłościowo 650 to jest spokojny wybór i ja osobiście bym mniejszego nie brał, bo lepiej żeby zasilacz pracował na 50-80% mocy niż 80-90. A mniemam że chcesz grać, więc większość czasu komp będzie pod mocnym obciążeniem. Ale to twój wybór.
    ;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    a i tak byś miał w sporo zapasu - kilkadziesiat W
    Kilkadziesiąt to ten komp będzie ciągnął. No, może lekko ponad 100 przy dużym obciążeniu.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

To niech kacper sprawdzi ile ciągnie teraz, pewnie kilkanaście. Ja się z dyskusji wyłączam bo widzę, że bredzę.
    ;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    Ja się z dyskusji wyłączam bo widzę, że bredzę.
    Oj, tam. Po prostu nie ma co się dać naganiać pogonią za cyferkami. Komputery to nie spawarki. Widziałem już zasilacze 1KW a wsadzenie czegoś 650W należy do dobrego tonu. W praktyce typowy pecet ciągnie 50-70W jak względnie oszczędny, do 120-150W jak bardzo nieoszczędny. Stacje robocze i nieduże serwery ok 200W. Naprawdę.

Zasilacz ma być dobrej jakości. Łatwo poznać bo ciężki, z kilogram albo lepiej. Jak jest wrażenie, że to puste blaszane pudełko to nie znak nowoczesności, tylko różnie może być. Kiedy taki zasilacz pada, może pociągnąć do grobu pół komputera. Przy wyborze zasilacza moc nie ma żadnego znaczenia. Każdy zasilacz uciągnie każdego peceta z dużym zapasem. Nie zmieści się tyle gratów w obudowę żeby położyć przeciętny zasilacz.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 14-12-2012 o 03:14
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

W praktyce typowy pecet ciągnie 50-70W jak względnie oszczędny, do 120-150W jak bardzo nieoszczędny. Stacje robocze i nieduże serwery ok 200W. Naprawdę.
    50-70W w iddle z karta graficzna. Pod obciazeniem do 300-500W bez problemu. 120-150 pod obciazeniem to nie duza wartosc dla swystemu bez GPU ( tylko takim konkretnym obciazeniem, a nie ze CPU na 50% w iddle ;P )
    Czy x345 jest nieduzym serverem?

Przy wyborze zasilacza moc nie ma żadnego znaczenia. Każdy zasilacz uciągnie każdego peceta z dużym zapasem. Nie zmieści się tyle gratów w obudowę żeby położyć przeciętny zasilacz.
    2x GTX690 albo starszy 9850GX2 + OC i7-920 @4.2
    Rozlozy Ci przecietny zasilacz ~500W. Wiem z doswiadczenia.

Moc MA znacznie. Zasilacz powinien pracowac po obciazeniem w max 80% ( w wiekszosci przypadkow ) Z kilku powodow, zeby sie nie grzal za bardzo, zeby utrzymywac dobre efii, zeby miec zapas na inne rzeczy. Dobre GPU sa w stanie pociagnac na prawde konkretna moc, po cos w koncu maja te 2 dodatkoe zlacza 6/8 pin. ( 75W na jedno 6 pin z tego co pamietam ).
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Właśnie też mnie dziwią te dywiagacje na temat tego że komp żre nie więcej niż 100W i zasilacz większy niż 500 to przesada.... przecież jak się kupuje grafikę to nawet producent w wymaganiach pisze ile W powinien mieć zasilacz żeby ją uciągnał i miał jeszcze zapas, z reguły poleca się 500-750W w zależności od karty, a w systemie SLI już wchodzimy w większe liczby. Ale skoro tyle osób pisze że to bujda...

Jadę na miasto, jak znajdę jakiś tani miernik to kupię, akurat tak się składa że komp do pracy mam bez grafiki, tylko i5 ivy + płyta na Z77 + 2x kość ramu + 2x SSD + 1x HDD + DVD + 1 dodatkowy wiatrak. Czyli coś takiego jak kolega z wątku chce złożyć. Zapewne w ilde będzie to ciągło być może nawet i tylko kilkadziesiąt W, ale jak mu wrzucę szopa to założę się, że 200W przekroczy bez najmniejszego problemu, nawet jeśli nie ma grafiki. Mam też peceta do grania, z kartą zżerającą ponad 200W a z innymi rzeczami słabszymi (pentium G620, tylko 1 dysk a nie 3), zobaczę też ile ciągnie komp jak się mu grę wrzuci.
    ;]

Domyślnie

200W po stronie DC, nie jestem przekonany :P Zalezy jak krecony procek tez.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    50-70W w iddle z karta graficzna. Pod obciazeniem do 300-500W bez problemu.
    Jakby komputery ciągnęły takie wartości, to by światło przygasało po jego odpaleniu, a komputery w biurach trzeba byłoby włączać sekwencyjnie.

Nie mam pojęcia dlaczego podaje się takie zawyżone wartości poboru mocy. Mierniki mówią zupełnie co innego. Serwerek podobny do wskazanego, tyle że popełniony przez DELLa, z dwoma Xeonami, 6 dyskami w idle ok 180W, pod obciążeniem (M$SQL) 200-220W. Nie udało się na loggerze zarejestrować więcej. A zasilacze ma 2x700W, a jakże.

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Dobre GPU sa w stanie pociagnac na prawde konkretna moc, po cos w koncu maja te 2 dodatkoe zlacza 6/8 pin. ( 75W na jedno 6 pin z tego co pamietam ).
    GPU to drugi CPU i potrafi zassać kilkadziesiąt W. Dlaczego doprowadza się dodatkowe zasilanie? Przecież to banalnie proste. Znów wyłażą braki z podstaw elektrotechniki.

Grubości miedzi laminatu to ok 35um. Szerokość ścieżki to w najwęższym miejscu ok 0,1mm czyli 100um. Przekrój wychodzi 0.0035mm^2. Dopuszczalne prądy to ok 5-8A/mm^2, czyli maksymalny prąd aby ścieżka się nie sfajczyła wynosi 280mA. Przy napięciu na szynie PCI-E 5V daje to 0,14W. Nawet jeśli do zasilania wykorzystamy 20 ścieżek, 10 na VCC, 10 na GND to moc wyniesie 1,4W! Przy "grubym" laminacie 70um wzrośnie do niecałych 3W. To obliczenia zgrubne, ale dające wyobrażenie jakie prądy (i moc) można przekazać przez cieniutkie ścieżki płytki PCB. Dodatkowe przewody z napięciem 12V doprowadza się do grafiki aby w ogóle zadziałała, bo nie będzie w stanie pociągnąć potrzebnych kilkunastu czy kilkudziesięciu W z płyty.

Zasilacz trzeba kupować 650W. Ale nie dlatego, że tyle trzeba, tylko dlatego że te "mocniejsze" są lepsze od tych "słabszych" i mają współczynnik sprawności na ludzkim poziomie. Poza tym słabszych prawie nie ma.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 14-12-2012 o 12:32

Strona 16 z 40 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów