Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Domyślnie Dwie domeny - problem ?

Od kilku lat mieliśmy stronę z domeną pl . Była dobrze pozycjonowana w google. Wyświetlała się w pierwszej trójce.
    W czerwcu zmieniliśmy dostawcę usługi (na Onet) ale był problem z wykupieniem domeny.
    Aby strona była w sieci wykupiłem domenę com.pl.
    Po miesiącu odzyskałem domenę pl. Strona jest w sieci zarówno z domeną pl jak i com.pl.
    W dalszym ciągu strona z pl ładnie wyskakiwała w google ( pierwsza trójka ). I nagle strona z pl znika z wyszukiwania...
    pojawia się tylko com.pl ale daleko. Konflikt z domenami ????

Co ciekawe w chwili jak się ze stronką porobiło przyszedł do firmy list z Google z ofertą pozycjonowania
    cośtam cośtam ...

Domyślnie

Raczej normalna sprawa, wcześniej czy później każdego to czeka przy takiej konfiguracji. Książkowy przykład duplicat content. Zrób przekierowanie 301 z jednej domeny na drugą i po problemie.
    opis w fazie przygotowań ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piwkoo Zobacz posta
    Zrób przekierowanie 301 z jednej domeny na drugą i po problemie.
    Poczytałem troszkę o tych przekierowaniach i się troszkę pogubiłem
    Czyli bym musiał zrobić przekierowanie z domeny.pl na domenę.com.pl
    czy odwrotnie ?
    A może po prostu łatwiej będzie zrezygnować z domeny com.pl bo po roku i tak nie chciałem jej przedłużać.
    cośtam cośtam ...

Domyślnie

Jeśli nie będziesz przedłużał to się tym nie przejmuj i zostaw jak jest chyba, że do końca ważności tej domeny zostało jeszcze dużo.
    Jak tak to otwórz notatnik i wrzuć to:
    RewriteEngine On
    RewriteRule ^(.*)$ http://www.domena.pl/$1 [R=301,L]

czyli przekierowanie na adres domena.pl (wpisz poprawny adres)

Plik zapisz jako: .htaccess Dokładnie tak jak wpisałem.
    Plik ten wrzucasz na serwer do folderu domena.com.pl (prawdopodobnie public_html) i już masz przekierowanie

W razie problemów pisz na priv, pomogę.
    opis w fazie przygotowań ...

Domyślnie

Poradniki inne jak to zrobić są w sieci. W pliku .htaccess wstaw kod
    RewriteEngine on
    RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.domena1.com(.*) [NC]
    RewriteRule ^(.*)$ http://www.domena2.com/$1 [R=301,L]
    Zrób 301 na na domenę na której Ci najbardziej zależy
    http://pawelstrzyzykowski.blogspot.com/
    http://pawelstrzyzykowski.pl
    D300 + Grip, D70s, 35 f/1,8. N 18 - 70 (3,5 - 4,5) , Di 622, akcesoria

Domyślnie

Dzięki za porady. Poeksperymentuję
    cośtam cośtam ...

Domyślnie

No niestety serwery Republiki nie tolerują .htaccess

Zostaje jedynie przekierowanie w html albo w JS

ale to ma w nosie Google

Czyli odepnę domenę com.pl

Pogrzebałem w panelu zarządzania domenami na onecie i udało się ustawić
    przekierowanie z domeny com.pl na domene pl zobaczymy jak zareaguje Google ?
    Ostatnio edytowane przez pipol ; 01-11-2012 o 17:57 Powód: aktualizacja
    cośtam cośtam ...

Domyślnie

Dlaczego wykupiłeś serwer akurat na republika.pl ?

Domyślnie

Mam w tej chwili 4 strony na republice. Jedną chyba od 10 lat. Na moje potrzeby jest idealnie. Niski koszt. Nie miałem nigdy generalnie żadnych problemów. Miałem /mam też strony na innych serwerach i bywało różnie
    cośtam cośtam ...

Domyślnie

Pipol, z lekka mi ręce opadają

Dbasz o to, żeby strona była wysoko w google, więc wnioskuję, że zajmujesz się fotografią poważnie lub przynajmniej entuzjastycznie. No i nagle z drugiej strony ryzykujesz mega problemy związane z google. Bo jeśli ich skrypt się uprze, to Twoja strona może zniknąć z wyników wyszukiwania na dobre i będziesz musiał zaczynać praktycznie od nowa. A wszystko to spowodowane jest tym, że nie masz 50 czy 100zł ROCZNIE na profesjonalny hosting bo jest to dla Ciebie za drogo...

Coś nisko oceniasz swoją pracę włożoną w stronę www i nisko oceniasz czas włożony w to, aby była ona wysoko w guglu.

Ja bym na Twoim miejscu zrobił następująco.

1. Kupujesz tenże drogi hosting za 50-100zł rocznie.
    2. Przenosisz tam swoją stronę domena.pl i niech sobie żyje
    3. Dla domeny mniej ważnej, czyli domena.com.pl tworzysz prostą, jednostronicową wizytówkę, gdzie pośród informacji o swojej działalności (dzięki temu masz słowa kluczowe!) podajesz link do domeny domena.pl. W ten sposób nie robisz ryzykownego przekierowania, tylko po prostu jest sobie jakaś strona a na niej link do Twojej. Google się nie przyczepi

Wszystko to masz na jednym serwerze, który obsługuje wszystko (bazy danych, php, wiele domen itd..). Jeśli palisz papierosy lub pijesz alkohol, to odpuść sobie kupno paru paczek papierosów czy dwóch ćwiartek i już masz na serwer przez cały rok

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów