Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Domyślnie

moze jeszcze uscislic jaki parasol transparentny czy odbijajacy, bo transparentny bez dwoch zdan rozsiewa sporo swiatla po pomieszczeniu
    odbijajacy zdecydowanie mniej, ale tez w porownaniu z softem czy parasolkosoftem bedzie ciezej z nim pracowac w malym pomieszczeniu
    ale patrzac na pierwszy post, jesli ktos chce miec miekkie swiatlo, do robienia portretow swoich dzieciakow, nie popadajac w koszta, to spokojnie taki parasol bedzie lepszy niz lampa na aparacie walnieta w sufit, i to co zostalo juz wspomniane to naprawde bardzo ulatwiaja prace radiowki (chyba ze korzysta ktos z clsa)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogdi64 Zobacz posta
    znów mity -
    parasol wcale nie odbije więcej światła niechcianego, parasolem można zmieniać kąt światła aby nie siał po całym pomieszczeniu

wygoda ? - to właśnie parasol, średnice dostępne od 30 do ponad 200 cm, po szybkim złożeniu za szafę

nie kwestionuję softboxów - tylko powtarzam, że jeśli chodzi o mobilność, miejsce przechowywania, cena zakupu, to parasol jest bardziej uniwersalny i powtarzam - TRUDNIEJSZY do opanowania, jeśli bym miał własne duże studio, które do tego by przyzwoicie zarabiało, to na pewno inwestował bym w softboxy i na pewno nie zrezygnował bym z parasoli
    Wybacz ale jest zupełnie odwrotnie niż piszesz, przynajmniej w kwestii mitologii. Trudno kwestionować to, że użycie parasola generuje więcej zbędnego (to określenie zależy akurat od konkretnej sytuacji) światła niż softboxu. Przecież kąt pod jakim rozkłada się światło jest w tych przypadkach zupełnie inny. Bardzo szeroki w przypadku parasola i znacznie węższy w sofcie. Czy można zmieniać kąt rozsyłu światła odbitego od parasola? Oczywiście, że można... wszystko można. Jednak mówimy o zasadzie działania a nie o tym co można zrobić kombinując. Co do wygody to nie przesadzajmy z softami sprawa wygląda wcale nie gorzej: reporterskiego softa szybkiego montażu 40x40 też złożysz i schowasz za szafą, zaś 150 cm parasolkową oktę postawisz obok szafy ;] Co do ceny zgadzam się całkowicie choć na upartego znajdą się tez parasolki droższe od softów. Podkreślam, że mówię o zasadzie działania parasola vs zasadzie działania softboxa a w takim zestawieniu różnice w rozkładzie światła bynajmniej nie są mitami. To tylko tak gwoli ścisłości Pozdrawiam
    D7000 + 18-105VR + 50mm f/1.8D + 85mm f/1.8D + Jinbei HD600 + Kilka lamp Yongnuo

Domyślnie

Dokładnie, parasolki miały przewage do czasu aż nie wyszły softboxy parasolowe i tylko i wyłącznie miały przewage pod względem szybkości rozkładania reszta do softboxu niestety nie ma porównania szczególnie do Wafera którym możemy regulować kontrast np Owszem parasolem też da się robić zdjęcia i takie światło też może być fajne ale nie gadajmy bzdur że są w stanie wszystko zastąpić i że są najlepsze bo nie są

Domyślnie

a na dodatek mozna sobie oko wybic taka parasolka a softem trudniej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CFS FOTOELLITE Zobacz posta
    Dokładnie, parasolki miały przewage do czasu aż nie wyszły softboxy parasolowe i tylko i wyłącznie miały przewage pod względem szybkości rozkładania reszta do softboxu niestety nie ma porównania szczególnie do Wafera którym możemy regulować kontrast np Owszem parasolem też da się robić zdjęcia i takie światło też może być fajne ale nie gadajmy bzdur że są w stanie wszystko zastąpić i że są najlepsze bo nie są
    jeszcze raz piszę - fajnie mówić o czymś czego się nie poznało

http://www.plumeltd.com/jumbrella.htm

zgadza się w 100% - parasole przestały "działać" odkąd pojawiły się softboxy, dokładnie tak samo jak nikon d700 przestał robić zdjęcia w momencie wejścia na rynek d800

i proszę czytać ze zrozumieniem - (tekst wytłuszczony) NIGDZIE nie napisałem, że są lepsze - napisałem, że są bardziej uniwersalne i bardziej wymagające od użytkownika
    nie napisałem również, że są w stanie wszystko zastąpić (to już twój wywód) - więc proszę mi nie dopisywać nie moich słów

podpisuje się użytkownik parasoli, softoboksów i innych wynalazków
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

jeszcze raz piszę - fajnie mówić o czymś czego się nie poznało
    mam rozumieć że to żart tak ?

zgadza się w 100% - parasole przestały "działać" odkąd pojawiły się softboxy, dokładnie tak samo jak nikon d700 przestał robić zdjęcia w momencie wejścia na rynek d800
    co ma piernik do wiatraka nikt nie pisał że nie działają ale o tym że parasole są bardziej ułomne pod względem rozsyłu światła

i proszę czytać ze zrozumieniem - (tekst wytłuszczony) NIGDZIE nie napisałem, że są lepsze
    tak wnioskuje po każdym twoim poście w sprawie gdy ktoś prosi o rade w doborze osprzętu/sprzętu studyjnego.

podpisuje się laik to tak dla rozluźnienia sytuacji

Domyślnie

...

co ma piernik do wiatraka nikt nie pisał że nie działają ale o tym że parasole są bardziej ułomne pod względem rozsyłu światła

tak wnioskuje po każdym twoim poście w sprawie gdy ktoś prosi o rade w doborze osprzętu/sprzętu studyjnego.

podpisuje się laik to tak dla rozluźnienia sytuacji
    szukasz niepotrzebnej ideologii
    parasol ODBIJAJĄCY jest niczym innym jak płaszczyzną odbijającą, która w troszkę bardziej precyzyjny sposób niż na przykład tafla styropianu odbija światło na nie padające, a dużo bardziej mobilny ze względu na możliwość składania, fakt, że w plenerze do odbijania możesz również używać blend, ale potrzebujesz do tego drugą osobę lub system mocowania, a większość lamp jest wyposażona już w taki system, w plenerze możesz również użyć parasol jako blendę odbijającą światło zastane lub typowy "murzyn"
    parasol PRZEPUSZCZAJĄCY w zastosowaniu z wrotami na lampie jest niczym innym jak namiastką softboxu, ale i w tym przypadku możesz go używać ze strumienicami i to jako typowy "zmiękczacz" światła (zamiast folii), w plenerze możesz go używać jako baterflay, lub też odbijający
    SOFTBOX pozostaje ze swoim przeznaczeniem jako urządzenie typowo studyjne (w pomieszczeniach) przede wszystkim ze względu na swoją wielkość i brakiem możliwości uniwersalnego mocowania, w plenerze kłopotliwy (wiatr, deszcz, przewożenie)
    różnica podstawowa, parasol możesz użytkować jako odbijający i przepuszczający - softobx jako światło bezpośrednie
    dlatego też pisałem, "gdybym posiadał duże stacjonarne studio wspierał bym się softboxami" a ze względu na to, że pracuje "mobilnie" używam parasoli, dlatego też napisałem, że parasol jest BARDZIEJ UNIWERSALNY, ale też wymaga więcej wiedzy i doświadczenia w użytkowaniu niż softbox, w parasolach możesz dzięki użyciu dodatkowych modyfikatorów światło skierować bardzo precyzyjnie bez dodatkowych niespodzianek w postaci siania światłem po całym pomieszczeniu (to jest właśnie brak doświadczenia w ich użytkowaniu)
    ps: parę lat jeździłem z softboxami, teraz już tylko z parasolami (bo w małej torbie mogę ich zabrać 12 szt i używać zgodnie z potrzebą w danej chwili, jako odbijające, przepuszczające, blendy, "murzyny", zmiana temperatury świtała, i charakterystyki światła (ostre - miękkie), ten sam parasol mogę użyć w moich dwóch różnych systemach lamp studyjnych, lamp błyskowych (aparatowych), jak światła stałego i zastanego - to jest dla mnie właśnie uniwersalność tego systemu, którego brak mi w softboxie, bo on nie został do tego stworzony i nie uważam, że parasol jest "bardziej prymitywny", a wprost przeciwnie daje mi dużo większe możliwości przez to właśnie że jest bardziej uniwersalny, ale trzeba go poznać, a samo wsuniecie go w mocowanie parasolowe i narzekanie, to jest właśnie brak poznania jego możliwości - to tak jak jeżdżenie samochodem tylko na jedynce
    to tak na rozluźnienie sytuacji
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

szczególnie do Wafera którym możemy regulować kontrast np
    Możesz rozwinąć, na czym polega "szczególność" Wafera nad innymi firmami
    i o co chodzi z regulacją kontrastu?
    Camera Obscura, DX, FX, XXX

Domyślnie

jak będe miał chwile to postaram się to obrazowo pokazać

Domyślnie

Panowie, jest jeszcze jedna kwestia na którą nikt nie zwrócił uwagi. Gdzieś spotkałem się z informacją, że niemowlakom nie powinno się błyskac lampą, (nie myślę o bezpośrednim w twarz, ale nawet odbitym). Miało by to szkodzić oczom maluchow. Opierając się wciąż na mojej sklerozie, o ile pamiętam, oczy nie są jeszcze w pełni wykształcone (ogólnie mówiąc), dlatego zabawki mają intensywny kolor itp. Dlatego, na tym etapie polecał bym raczej światło ciągłe, ale myślę,że najlepiej będzie jeśli wypowie się ktoś kto zweryfikuje tą kwestię. Nie myśle tu o "gdybaczach", którym sie będzie wydawało, że jest tak czy inaczej, lecz o osobach, które coś głębiej wiedzą w tym temacie, gdyż uważam, że to istotna sprawa.
    | D800 | D700 | 14-24 | 24-70 | 70-200vr2 | 35 | 50A | S85 | 3x SB900 |3x SB800 | Phottix Odin

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów