Close

Strona 6 z 55 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 542

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Gniadek Zobacz posta
    Zapomniałeś dodać o możliwości ostrzenia na dowolny punkt matrycy i tym że jak robisz czarno-białe zdjęcie, to takim je widzisz w wizjerze.
    można się wiele rozpisywać nad patentami tego aparatu, choćby to, że zmniejszając rozdzielczość "dostajemy extra zoom", czy zawsze pracujący AF (opcja), po prostu ktoś zrobił (wtedy) za dobry aparat i szybko trzeba był z niego zrezygnować, kolega prowadzący sklep pewnego dnia otrzymał telefon od "centrali", że nie sprzedane modele R1 ma zwrócić natychmiast ... ??? - tak zakończyła się historia R1, a co do nowych modeli, to będzie poszukiwanie "dziury" i uzupełnienie ofert katalogowej
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

W czasach gdy R1 byl na rynku pracowalem w sklepie foto - zainteresowanie nim bylo znikome. Podobnie bylo kilka lat wczesniej gdy wyszedl F828, nastepca genialnego F717.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogdi64 Zobacz posta
    ja właśnie czekam na R2 - mam od początku zrobione grubo ponad 200 tyś fotek, bez zająknięcia, w czasie deszczu, śniegu, pyłu nawet go nie chowam do torby, obiektyw bez najmniejszego luzu (a patrzę się na mojego nikkora 18-200, którego mam dużo krócej i dużo mniej go używam to przy sonówce już złom), cisza i jeszcze raz cisza, robisz gdzie chcesz i tak tego nikt nie usłyszy (czego już inne bezlusterkowce nie posiadają - niestety), aku na ponad 2000 fotek (po co ja kupowałem dodatkowe ?) synchronizacja lampy do 1/2000 sek (zewnętrznej i wewnętrznej), górny wyświetlacz (umiejscowienie bajka) tylna ścianka na klawisze funkcyjne, foto z żaby bezstresowe, guziki od kurtki go nie rysują, i można sobie zrobić autoportret , ogniskowa 24-120 w 95% dla mnie całkowicie wystarczająca (24mm f 2,, choć ma i wspólną cechę z nikonem - gumy na gripie odpadły - czy na pewno ten aparat robił sony ?
    Nie ma się nad czym zachwycać, po prostu różne firmy różnie podchodziły do swoich produktów. Sony zrobił R1 solidnie, inni producenci swoje szkła do lustrzanki zrobili podle, ale są wyjątki.
    Używam już prawie 8 lat obiektywu Olympus Zuiko 14-54mm2.8-3.5, też na nim śladów użytkowania nie widać, wszystko działa w nim tak, jak po wyjęciu z pudełka, podobnie jest z ZD 12-60mm/2.8-4.0, ZD 7-14mm/4.0 itp. Po prostu to są solidne sprzęty, podobnie jak body E-1/3/5.

A R1 zrobił by większą furorę, gdyby był plastikowy i kosztował 1/2 swojej ceny, Sony zrobiło inaczej i przegrało z lustrzankami ... po R1 na skalę masową Sony zaczęło trzepać plastikowe lustrzanki - pewnie zmądrzało

R2 nie będzie (nie z APS-C), RX1, jeśli się pokaże, to właśnie kontynuacja R1 ... W dziedzinie FF Sony pierwsze rozdanie przegrało, więc może sobie pozwolić na RX1, bo A99 kupią i tak przeważnie ludzie siedzący w bagnecie A z już posiadaną szklarnią - RX1 nie jest dla nich alternatywą. Sony liczy, że RX1 przyciągnie amatorów FF kosztem lustrzanek innych producentów i nowych klientów segmentu FF.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    W dziedzinie FF Sony pierwsze rozdanie przegrało
    lol

A R1 zrobił by większą furorę, gdyby był plastikowy i kosztował 1/2 swojej ceny

lol

Domyślnie

1. Bezlustra to Panasonic i Olympus.
    2. SLT to w zasadzie też Olympus - poczytaj o E-10 i E-20.
    Poza tym.
    3. LV to nie Sony.
    4. Czyszczenie matrycy to nie Sony.
    5. Odchyalany LCD to nie Sony.
    6. Obrotowy LCD to nie Sony.
    7. Filmowanie w DSLR, to chyba też nie Sony.
    8. Stabilizacja matrycy, też raczej w spadku a nie wymyślona samodzielnie ....

... to tak na szybko o innowacyjności Sony.
    Ale nikt nie oskarża Sony o te innowacje które wymieniłeś... za to nie można im odmówić wprowadzenia paru rzeczy: LV z PD AF, filmowanie z PD AF w DSLR/SLT, tryby DRO/HDR/sweep panorama, i rzne inne gadżety typu smile shutter...
    Samo SLT to nie olympus - istniało o wiele wcześniej za czasów kliszowych. E-10 i E-20 mają jedynie nieruchomy element "beam splitter" którego jedna z wewnętrznych powierzchni jest "translucent"... porównywać tu można jedynie efekt odbicia części światła chociaż sam jego cel jest inny, te aparaty nie miały przecież czujników PD AF a światło było dostarczane do wizjera optycznego.
    Świat jest pełen niezwykle ostrych, technicznie doskonałych lecz g#wno wartych zdjęć
    D750+Z5+Zfc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    lol

lol
    Bardzo wymownie podsumowałeś sam siebie ... albowiem po ukazaniu się A900/850 cały świat foto porzucił to co miał i przeszedł na sprzęt Sony, a Sony na fali sukcesu wypuściło dziesiątki nowych korpusów FF.

A R1 oczywiście wywróciło rynek DSLR, i od dnia premiery tej hybrydy już żaden użytkownik nie pobrudził rąk swoich lustrzanką.

wyrwiflak, moja wyliczanka skierowana była do gavin, który lubi od czasu do czasu rzucić ogólnikiem bez podania stosownego przykładu.
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 11-09-2012 o 10:26

Domyślnie

Bardzo wymownie podsumowałeś sam siebie ... albowiem po ukazaniu się A900/850 cały świat foto porzucił to co miał i przeszedł na sprzęt Sony
    Tylko ociężały umysłowo mógł twierdzić iż taki był cel Sony.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Tylko ociężały umysłowo mógł twierdzić iż taki był cel Sony.
    Dziękując za pełne miłości słowa, pragnę nadmienić, że nie zasiadam(łem) w zarządzie Sony więc nie znam ich celów, ale ileś tam lat pracy w firmach rynkowych, unaoczniły mi, że podstawowym celem firmy rynkowej jest uzyskanie przewagi nad konkurencją. Patrząc na działalność Sony w dziedzinie FF, nawet ślepy, zobaczy, że Sony nic nie zwojowało ( a wręcz przeciwnie - nastąpił znaczny odpływ zaawansowanych użytkowników). Pozostaje jeszcze inna ewentualność, a mianowicie to że Sony nie jest firmą rynkową i nie postępuje wg zasad rynkowych.

Gaduła Awatar matys
    Miasto
    szczecin / chesterfield

Domyślnie

cel, celem.... zdaje mi się, że nasz rynek, niestety jest trochę specyficzny... jesteśmy w UE, ale nie jesteśmy na ich poziomie....

Zdaje mi się, że jest szansa przy dobrym, klasycznym, ofensywnym marketingu, na znalezienie dużej grupy chętnych, która ma pieniądze na taki aparat....
    żeby się pokazać, pobawić, poczuć jak fotograf, bez zbytniego zastanawiania, czego mi brakuje.

Kupuję i mam świetny aparat FF, obiektyw zeissa i styka... nie martwi mnie nowy obiektyw do FF, czy jest ostry, szybki, duży, mały wolny, ma luzy, nie ma luzów i cały inny zestaw opinii onanistycznych odpada....

Powiem szczerze, że gdybym zarabiał tyle, co przeciętny inżynier za granicą, kupiłbym go bez większego zastanawiania się....
    mnie niestety nie stać, w naszych realiach, w których wybrałem rodzinę, dobrą pracę w godzinach umożliwiających normalny kontakt z innymi, nie to co kiedyś 83h/tydzień
    .

Domyślnie

Żeby tego Zeissa dali 1.4 to bym się bardzo mocno zastanowił...
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Strona 6 z 55 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów