Close

Strona 54 z 129 PierwszyPierwszy ... 444525354555664104 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 531 do 540 z 1283

Wątek: Lightroom 4

Domyślnie

Próbowałem, bez skutku. Podejrzewam jakiś błąd w wersji 2, którą instalowałem jako pierwszą.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bialogardzianin Zobacz posta
    Na początku pracuje się normalnie, potem coś obciąża pamięć (zapycha się?) i LR muli. Kliknięcie na purge cache nic nie daje, najlepiej wówczas zrestartować program i można do czasu normalnie pracować.
    Ewidentnie sknocono produkt, dlatego obniżyli cenę (za LR 2 zapłaciłem swego czasu ponad 1k zł).
    Mam tak samo.
    Wolałbym by cena nadal była koło 1k tak jak poprzednio ale żeby produkt był sprawny.
    Mam LRa od wersji beta 2 i z żadną nie było takiego mulenia jak z "czwórką".
    Sam proces 2012 mi się podoba, liczyłem na więcej zmian, sam jestem mimo wszystko wiernym fanem programu, jednak czasem zastanawiam się czy nie wrócić do LR3, wówczas jednak zakup LR4 okazałby się zbędny...
    Pozdrawiam serdecznie, czekajmy na LR4.2

Domyślnie

Ja dalej mecze LR 3 Przy nowszej wersji trace ok. 2x wiecej czasu niz przy 3 na "obrobke" i export...

Po 2 podejsciach juz srednio wierze w "przyspieszenie" nowszej wersji.

Domyślnie

Próbowaliście wywalić cache oraz podglądy 1:1 i utworzyć nowe? Ja mam C2D, 4GB RAM, Vista i 4.1 chodzi tylko trochę wolniej od poprzedniej wersji. Starą usunąłem, cache wywaliłem, prevki zrobiłem nowe. Jest szybciej.

Poza tym warto wykluczyć katalogi LRa z programów antywirusowych i firewalli (HIPSy) oraz same pliki zdjęć, cache i podglądy.

Sprawdźcie, czy sposób z ostatniego wpisu działa:
    http://forums.adobe.com/message/4462972#4484497
    Ostatnio edytowane przez KS ; 12-06-2012 o 10:09
    D200 plus graty...

Domyślnie

KS - u mnie ten sposob niestety nic nie daje...
    LR4 nie chodzi u mnie az tak wolno jak niektorzy pisza, ale do plynnosci dzialania LR3 mu bardzo daleko...
    Jeszcze musze sprobowac Twojej porady z wykluczeniem katalogow LRa z programow antywirusowych i firewalla.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KS Zobacz posta
    Próbowaliście wywalić cache oraz podglądy 1:1 i utworzyć nowe? Ja mam C2D, 4GB RAM, Vista i 4.1 chodzi tylko trochę wolniej od poprzedniej wersji. Starą usunąłem, cache wywaliłem, prevki zrobiłem nowe. Jest szybciej.
    Co to znaczy:
    1) wywalić.. podglądy 1:1 i utworzyć nowe? Gdzie i jak?
    2) zrobić nowe prevki (zakładam podglądy 1:1- powt.)- jak je zrobić? na nowo z menu kliknąć polecenie (ale już po stworzeniu nowego katalogu cache'owego?
    Cytat Zamieszczone przez KS Zobacz posta
    Poza tym warto wykluczyć katalogi LRa z programów antywirusowych i firewalli (HIPSy) oraz same pliki zdjęć, cache i podglądy...
    jak wykluczyć podglądy? to jest jakiś folder windowsowy tylko z podglądami?
    Może mały tutek byś zapodał, proszę?
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

1. Podglądy - usuwanie:
    - wchodzisz w Library,
    - zaznaczasz zdjęcia (Ctrl+A działa),
    - górne menu Library -> Previews -> Discard 1:1 Previews,

2. Podglądy - tworzenie (jeśli się nie domyśliłeś):
    - wchodzisz do Library,
    - zaznaczasz zdjęcia,
    - górne menu Library -> Previews -> Render 1:1 Previews.

3. Foldery:
    - podglądy masz w tym samym folderze, co bibliotekę (przynajmniej u mnie tak jest) - ma on nazwę <nazwa biblioteki> Previews.lrdata,
    - folder cache - masz w opcjach Lightrooma ścieżkę.

Co do wykluczeń, to w każdym programie masz inaczej. Szukaj hasło 'wykluczenia' czy 'exclusions'. Szukaj informacji w instrukcji do Twojego programu.
    Ja mam w Emsisofcie (antywirusie i Online Armor), następujące wykluczenia - całe katalogi wykluczone z ochrony (Vista):
    C:\PROGRAM FILES\ADOBE - program
    C:\PROGRAMDATA\ADOBE - dane programu?
    C:\USERS\<NAZWA_UZYTKOWNIKA>\APPDATA\LOCAL\ADOBE - ustawienia
    C:\USERS\<NAZWA_UZYTKOWNIKA>\APPDATA\ROAMING\ADOBE - ustawienia
    D:\CAMERARAWCACHE - cache ACR/Lightrooma
    I całą partycję ze zdjęciami, tam też mam biblioteki Lightrooma z podglądami. Zdaniem wielu lepiej jest mieć zdjęcia i bibliotekę z podglądem na innym dysku, ale ja jeszcze SSD się nie dorobiłem.

Proponuję też:
    - wyłączyć indeksowanie w Windowsie,
    - zdefragmentować dyski z bibliotekami, zdjęciami i podglądami (używam Defragglera),
    - przeczyścić sobie rejestr (polecam Auslogics Reg Cleaner i Registry Defrag - defragmentuje rejestr),
    - na forach Adobe było też trochę na temat kilku wersji LTR na dysku - spowolnienie może być spowodowane uszkodzonym plikiem z preferencjami - jak naprawić: zostawić najnowszą a ustawienia programu załatwić, jak w poradzie od Adobe w poście powyżej (i tu).
    Ostatnio edytowane przez KS ; 13-06-2012 o 16:55
    D200 plus graty...

Domyślnie

Bez jaj Panowie.
    Nie po to inwestowaliśmy kasę w nową wersję aby teraz bawić się w wykluczenia, generowania 1:1 czy inne "triki", które i tak średnio działają. Czas to pieniądz a Adobe chyba nie szanuje Naszych pieniędzy.

Ja czekam na wersję 4.2 z poprawki które będą mnie satysfakcjonować. Jak taka wersja nie zostanie wydana to trzeba będzie złożyć reklamację.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mplutek Zobacz posta
    Jak taka wersja nie zostanie wydana to trzeba będzie złożyć reklamację.
    Ja bym pisał od razu do Trybunału do Strasburga...

Domyślnie

Niby można się śmiać z tych reklamacji. Ale w rzeczy samej produkt jest średnio udany jeśli chodzi o szybkość. Swoją drogą ciekawe co go tak zamula, przecież nie jest jakoś drastycznie odmieniony niż LR3.

Strona 54 z 129 PierwszyPierwszy ... 444525354555664104 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów