Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Orton Efect...

Domyślnie Orton Efect...

Niejednokrotnie ogladajac zdjecia pejzazowe, zwlaszcza te z za wielkiej wody dostrzegliscie specyficzna miekkosc na zdjeciach. Jesli przyjrzec sie blizej praca takich fotografow jak: Marc Adamus, Zack Schnepf, Chip Phillips, Sean Bagshaw, David Cobb mozemy dostrzec pewne podobienstwa... powielajaca sie miekkosc na zdjeciach nie ujmujaca ostrosci danego kadru.

Jak to zrobic? Wieki przesiedziane przed Google i Bing... nic! Jak oni to robia? Maja inne komputery i Photoshopy? Przeciez wszystko i tak jest produkowane na Tajwanie.

Pewnego dnia trafilem na innego fotografa pejzaowego rodem z jUeSAj: Ryan Dyar (The power of Facebook). Tak sie zlozylo, ze skomentowal jedno z moich zdjec, co by pozmienial, co jest cacy, a co zle. Pomyslalem, ze napisze do niego przeciez nie mam nic do stracenia. Ryan okazal sie bardzo wyluzowanym i znajacym sie na rzemiosle fotografem. Bardzo czesto sluzy dobra rada i pomocna dlonia w post procesingu zdjec, za przyslowiowe dziekuje.

Wiec:

Sebastian: Ryan jak zrobic taki efect jak na zdjeciach...
    Ryan: Orton Effect?
    Sebastian: Yes! (wtedy uzmyslowilem sobie, ze tak naprawde nie wiedzialem jak ten efekt sie nazywa)
    Ryan: No! Fc#k you! Just kidding. The way I do it is really simple...

1) Kreujemy nowa warstwe na ktorej dodamy "Orton effect"

Przeciagamy warstwe do ikonki folderu, lub skrótem klawiszowym Ctrl+Shift+Alt+E . (Czasem sie zastanawiam czy nie prosciej jest grac na pianinie)

2) Klikamy na ta nowa warstwe (ktora bedzie na samej gorze) i pokrywamy ja Rozmyciem Gussowskim (Gussian Blur) na okolo 30 pix i klikamy OK.

3) Na naszej gornej warstwie zmniejszamy krycie na okolo 15%

4) Nastepnie: Obraz -> Dopasowania-> Jasnosc/Kontrast (Image -> Adjustment -> Brightnes/ Contrast).

5) Przesuwamy kontrast do samego konca w prawo (na 100) a jasnos na okolo 2/3 skali (80 bedzie w sam raz) i klikamy OK

6) Zmieniamy krycie na Twarde Swiatlo (Hard Light)

i BOOM! Wlasnie uzyskales Orton Effect!

Zdjecia male bo podgladowe Wszystko jest opisane, mam nadzieje w bardzo lopatologiczny sposob. Nie jestem fanem utrudniania sobie zycia.
    Milego odbioru.
    Ostatnio edytowane przez Psychotrop ; 28-05-2012 o 12:38 Powód: błąd ortograficzny: "skrutem"
    Ja państwu powiem, że ja pracuję cały czas, cały czas czegoś się uczę, bez przerwy.

Domyślnie

Seba jestes wielki ! Piekny tutek, niestety jak na razie nie mam jak przetestowac ale przy najblizszej okazji na pewno to zrobie. A Ty jezeli masz ochote to pisz wiecej, Twoje tutki sa przejrzyste, daja swietne efekty i nie sa bardzo skomplikowane - I to mi sie podoba.

Domyślnie

Dzięki wielkie pierwsze efekty już są jest kolejny patent na obróbkę landszaftów.

Iwek_22
    Gość

Domyślnie

Nie dość. że fajnie opisane, to jeszcze działa!!!
    Bardzo fajny efekt, u mnie lekko rozjaśniło obraz, ale można lekko skorygować suwaczkami.
    Dziękujemy

Domyślnie

Iwek jesli w punkcie 5 przesuniesz kontrast na 100 a jasnosc na 40 to obrazek Ci sciemni. Chodzi o to aby dodac klarownosci wiec dlatego zasugerowalem rozjasnienie.
    Ja państwu powiem, że ja pracuję cały czas, cały czas czegoś się uczę, bez przerwy.

Domyślnie

Wielkie dzięki Seba, napewno przy okazji wypróbuję. Zapowiadają się ciekawe lekcje z obróbki landszaftów
    D7100 / S 10-20 / N 18-105 VR/ N 70-300 VR / Slik Pro 500 DX / SB-600 /

Domyślnie

przetestowane...daje rade! swietne! podziekowal

Domyślnie

Ciekawe, dzięki Seba. Tak się tylko zastanawiam, kiedy ostrzyć zdjęcie w takim wypadku. Przed, czy po? Chyba przed, to cały efekt wtedy diabli biorą.

Domyślnie

Wrecz odwrotnie... po... zobaczysz ze miekosc nadal bedzie utrzymana i wyostrzysz zdjecie na www.

Domyślnie

Sebastianito

jeżeli masz wiecej takich tipów to poproszę i napewno nie tylko ja .. ;-]
    Aparat nie kłamie .......... to robi później fotograf na komputerze

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów