http://tech.wp.pl/kat,1009787,title,...wiadomosc.html
Tutaj są 4 rady.
Szukaj
http://tech.wp.pl/kat,1009787,title,...wiadomosc.html
Tutaj są 4 rady.
D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.
A oto rada, jak zrobić "profesjonalną" fotografię: (tzn na taką wyglądającą)
1. łany pól i jedno drzewo (tzw. "rzepakowiec)
2. tafla wody i łódka (tzw. "irlandczyk)
3. stary człowiek siedzący na krawężniku (najlepiej w Kalkucie albo na dworcu centralnym w Warszawie) (tzw. "żebrak")
4. majaczące drzewo na tle mgły (tzw. "mydlarz")
5. woda szarym filtrem (falująca lub wodospadowa) na długim czasie (tzw. "szarak")
6. pofałdowane niewielkie wzgórza ustrzelone na ogniskowej 300-800 mm z wyższej góry (tzw. "dywanowiec")
mcleod ! Stylistyka moich dzieł jest bardzo różna, ale w wielu przypadkach jest to tzw. "fotografia ekstremalna", polegająca na tym, że sam proces fotografowania jest tylko częścią większej całości. Takim niejako jej ukoronowaniem ...
Np. długi, nocny, zimowy morderczy bieg w śniegu po kolana, gdzie już samo dotarcie do celu jest nadludzkim wyczynem, a do tego jeszcze w trakcie trzeba coś wykadrować i sfotografować. Tak więc ocena takiej fotografii powinna również uwzględniać ten, niewidoczny co prawda, aspekt ...
W takim razie twoje fotografie wyglądają dokłądnie tak, jakbyś w trakcie kadrowania jednocześnie:
- walczył z niedźwiedziem
- oganiał się od wilków
- docierał na miejsce dwa tygodnie brnąc przez Saharę bez kropli płynu
- usiłował coś nastawić mając ubrane rękawice bokserskie
- miał jednocześnie ciężkie rozwolnienie
- i cały czas był ubrany w strój nurka głębinowego z mocno zaparowanym okienkiem
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Dzięki za szczerą wypowiedź
Żeby nie było,że tylko OT podaję również linka do ciekawych wykładów dot. kompozycji i koloru klik. Myślę, że informacje tam zawarte pomoga robic lepsze zdjęcia![]()
Ostatnio edytowane przez mcleod ; 28-04-2012 o 20:07 Powód: link
coś nie tak z tym linkiem do ASP
przeglądnąłem i muszę przyznać, że zakres wiedzy z tej prezentacji jest mi znany. Pewne elementy związane z tak rozumianą kompozycją można odnaleźć w moich dziełach, szczególnie w tych z wczesnego okresu mojej twórczości.
W późniejszym okresie zacząłem eksperymentować z awangardowymi ideami fotografii ekstremalnej odchodząc wyraźnie od utartych ścieżek. Obecnie znowu powracam do korzeni fotografii, czego przykładem w mojej twórczości jest tryptyk "Senacka nocą" ...
Ostatnio edytowane przez ekonet ; 29-04-2012 o 10:49 Powód: łączymy, nie mnożymy.
Czesc, Serwus, Strzalka, Witka, Siema, Elo, Hej, Jak tam? - mowi Rafał
Skontaktuj się z nami