Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 36 z 36

Wątek: Studio 200 m2

Domyślnie

Hmm ja będę próbował w swoim studio ten parasol wielki (sferyczny czy jakoś tak), zobaczymy co z tego wyjdzie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MironGalkowski Zobacz posta
    Przewidziany koszt wynajmu 20 - 25 zł godzina.
    Dzięki za odpowiedzi.
    a ile wyjdzie Cię miesięczny czynsz za ten lokal 200m2? a media? a ogrzewanie (przecież to 200m2)? prąd?
    internet?

jeśli mniej jak 2 tys zł to super ... jeśli mniej niż 1 tys zł to rewelacja

wg Twojego cennika koszt wynajmu na sesję to ok. sto zł
    to teraz szybka kalkulacja - ile sesji musisz zrobić aby pokryć co miesięczne koszty? ok. 15-30
    liczysz, że będziesz miał tylu klientów? bo to baaaaaaardzo optymistyczne wyliczenia
    tym bardziej, że stawiając na Profoto będziesz miał dwie lampki na krzyż - a kto sensowny przyjdzie do studia z dwoma lampkami?

ale teraz idziemy dalej
    bo do tej pory mówiliśmy o samym lokalu
    a kiedy ma się zwrócić koszt sprzętu studyjnego? planowałeś wydać na sprzęt 30 tys zł ... teraz słyszę, że jest więcej ... a z czasem okaże się, że non stop będziesz musiał coś nowego dokupować (bo takie są realia studia)
    i do tego przy ilości ok. 20 sesji na m-c będziesz musiał non stop dokupować żarówki, palniki, tła itp....

wychodzi na to, że przez kilka lat będziesz dokładał do tego interesu by inni mogli sobie focić na profoto za grosze
    NinoVeron |==========[> | IG | Flickr | BLOG | MM | FB
    "na co sprzętu qpa gdy fotograf d..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartos Zobacz posta
    ....wychodzi na to, że przez kilka lat będziesz dokładał do tego interesu by inni mogli sobie focić na profoto za grosze
    Dokładnie tak. Gdybym był z tych okolic to bym ci płacił z góry za wynajem za 5 dni w miesiącu. Miałbym super studio z dobrymi lampami za cenę niższą niż wynajem gołego pomieszczenia. Nie muszę kupować lamp, jak się zepsują palniki - kłopot właściciela. Normalnie raj. Dla innych. Dla ciebie to żaden biznes. Biorąc pod uwagę, że nie znasz się na oswietleniu to kiepsko to widzę - co już zresztą pisałem.
    Szkoda, że nie otwierasz takiego studia w Bydgoszczy, zamknąłbym swoje
    Niech cie nie mylą ceny wynajmu jakie widzisz w necie. Generalnie to są małe studia, mało lamp, lampy klasy quantuum, mało modyfikatorów, tła z fizeliny itp. I to wszystko zakupione z dotacji, ceny wynajmu za niskie, nie da się potem odtworzyć studia gdy sprzęt się wykruszy i trzeba będzie kupować kolejne rzeczy z zysku, a nie z dotacji. Te studia potem się po prostu likwidują. Znam dokładnie takie przykłady, sam prowadziłem w róznych miastach kursy w studiach, które już dziś nie istnieją. Po 2-3 latach od startu.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Gdybym był z okolicy to zaraz po Jacku ja wziałbym kolejne 5 dni w pakiecie. i w cholerę zamknąłbym swoje studio . eh. No to fotografowie z gdańska beda mieli swój Studyjny Raj. PROFOTO to śietny sprzęt. fakt że ceny przygniatają.

tylko pewnie teraz to bedzie nie 20 zł ale stówka za godzine. i slusznie.
    Ostatnio edytowane przez ZoomTeam ; 27-04-2012 o 16:23

Domyślnie

twórca wątku niech robi co chce - jego szmal, jego wola. Jestem właścicielem studia 100m kw (w sumie z salą spzredaży, przebieralnia, kibelkiem i rupieciarnią. Jacek_Z był u mnie i widział). Najtaniej stałym i częstym klientom - kolegom jestem w stanie wynająć za 50 zł. Gdy studio stoi woln, a ja i tak muszę w nim siedzieć. Normalna cena to 75 zł/h, a na imprezy komercyjne to 100zł/h. I nie mam profoto. Jak padnie lampa i trzeba fiknąć kilka stówek za naprawę, w pytę siana za tło, środki czystości, prąd, ogrzewanie itp, to człowiek szybko się leczy z 20 zł/h. Kiedyś ktoś do mnie zadzwoniłi zapytał o cenę. powiedziałem co i jak. Klient oburzony - ale ja mogę mieć studio za dwie dychy! - krzyczał. Poprosiłem, żeby w takim razie udałl się właśnie tam. Krótkie 'S' jak 'odejdź szybko... Ale niech autor wątku zrobi 200m na profoto za dwie dyszki. Jak go stać... jego sprawa!
    toMash
    boog jest łysy - ma to po mnie
    blog oraz folio

Domyślnie

Posłuchaj, gdy dobrze Ci radzą. Pieniądze wtopić łatwo, gdy będziesz chciał odzyskać kasę z inwestycji to już nie będzie tak fajnie.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów